Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Ισχυρές επιδόσεις εξαμήνου για τις συστημικές τράπεζες- Βελτιωμένη η κερδοφορία

Ισχυρές επιδόσεις εξαμήνου για τις συστημικές τράπεζες- Βελτιωμένη η κερδοφορία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ισχυρές επιδόσεις εξαμήνου για τις συστημικές τράπεζες- Βελτιωμένη η κερδοφορία

Ισχυρά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία κατέγραψε καθαρά κέρδη 93 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2022 και 635 εκατ. ευρώ σε επίπεδο 6μήνου. Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 56,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2022, αυξημένες κατά 9% σε ετήσια βάση και κατά 2% σε τριμηνιαία βάση.

Ο Όμιλος Πειραιώς Financial Holdings σημείωσε σημαντική πρόοδο σε όλους τους πυλώνες του επιχειρηματικού σχεδίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, ενώ πρόσθεσε πως το εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο του ομίλου διευρύνθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο, ξεπερνώντας ήδη τον στόχο για ολόκληρο το έτος.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν και τα αποτελέσματα της Alpha Bank, με την τράπεζα να ανακοινώνει καθαρά κέρδη 242,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο και 117,3 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο. Παράλληλα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους μετά την επίπτωση των συναλλαγών από τη μείωση των κόκκινων δανείων και των εσόδων από διακοπείσες δραστηριότητες ανήλθαν σε 73 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και σε 207 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.

«Οι ισχυρές επιδόσεις της Τράπεζας συνεχίστηκαν, με αύξηση των μεγεθών και παράλληλη μείωση του κινδύνου σε βασικούς δείκτες, βελτιώνοντας ουσιαστικά την κερδοφορία, τα εποπτικά κεφάλαια, την ποιότητα των εσόδων και, τελικά, τις προοπτικές ανάπτυξης για το έτος 2022», δήλωσε ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης και ανακοίνωσε νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 4 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο, καταγράφοντας πιστωτική επέκταση της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ.

Στα 546 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας κατά το ίδιο διάστημα. Tα οργανικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της εντυπωσιακής ανάκαμψης των οργανικών εσόδων, της διατήρησης των λειτουργικών δαπανών στα ίδια περίπου επίπεδα και της ομαλοποίησης του κόστους πιστωτικού κινδύνου. Αντίστοιχα, οι εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη το β’ τρίμηνο κατά 80% σε τριμηνιαία βάση, ενισχύοντας τα εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 1,1 δισ. ευρώ σε ένα τρίμηνο. Σε επίπεδο εξαμήνου, οι εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στα 3 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 50% περίπου σε ετήσια βάση, αυξάνοντας τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα κατά 2,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου καταγράφουν σταθερά ισχυρή πορεία σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της τράπεζας, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος σημείωσε πως η ανάλυση της σύνθεσης της κερδοφορίας αποκαλύπτει ισχυρές επιδόσεις σε όλες τις βασικές κατηγορίες.

Τέλος, τα καθαρά κέρδη α’ εξαμήνου της Eurobank ανήλθαν σε 941 εκατ. ευρώ έναντι 190 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, στα ενισχυμένα κέρδη περιλαμβάνουν τα κέρδη από τη συναλλαγή απόσχισης του κλάδου αποδοχής πράξεων πληρωμής και εκκαθάρισης συναλλαγών (project «Triangle»). Παράλληλα, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 5,2 δισ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο.

«Ξεπεράσαμε όλους τους στόχους μας σε κάθε τομέα δραστηριότητας» επισήμανε ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας, συμπληρώνοντας πως «οι ισχυρές αυτές επιδόσεις μας επιτρέπουν να αναθεωρήσουμε ανοδικά τους στόχους μας για το 2022, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων η οποία θα υπερβεί τον αρχικό στόχο του 10%».

Αριστοτέλης Παππάς

 

Πηγή:Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text