Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες διαπιστώνει η ΕΚΤ

Υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες διαπιστώνει η ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες διαπιστώνει η ΕΚΤ

Τι αποκαλύπτει η τελευταία έρευνα για τις καταναλωτικές προσδοκίες και ποια μηνύματα λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στο επόμενο διάστημα.

Υψηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες περιμένουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, οι οποίες δεν προβλέπουν αύξηση εισοδημάτων, αλλά μεγαλύτερες δαπάνες.

Παράλληλα, περιμένουν επιβράδυνση με αύξηση της ανεργίας. Η αύξηση των τιμών των κατοικιών θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία θα συνεχίσουν να γίνονται ακριβότερα.

Αυτά είναι τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας της ΕΚΤ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με τις προσδοκίες των Ευρωπαίων καταναλωτών για το προσεχές δωδεκάμηνο.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, τα αποτελέσματα βοηθούν σε αποτελεσματικότερη ανάλυση των δεδομένων για τις αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια, καθώς λαμβάνονται υπόψη αδύναμα σημεία, όπως το εισόδημα των νοικοκυριών και τυχόν επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός τον οποίο αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές έτρεχε τον Ιούνιο με ρυθμό 7,2%, ενώ προβλέπουν περαιτέρω άνοδο τιμών με τον πληθωρισμό το επόμενο 12μηνο να τρέχει με ρυθμό 5%. Σε βάθος τριετίες, οι Ευρωπαίοι προβλέπουν πληθωρισμό 2,8%, έναντι 2,5% που προέβλεπαν τον Μάιο. Η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό έχει σταθεροποιηθεί από τον Μάρτιο.

Εισόδημα και κατανάλωση

Οι προσδοκίες για την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος παραμένουν υψηλότερες για τους καταναλωτές ηλικίας 18-34 ετών (στο 1,8%) και για όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οι αντιλήψεις για την ονομαστική αύξηση των δαπανών τους τελευταίους 12 μήνες συνέχισαν να αυξάνονται φθάνοντας το 5%.

Αγορά εργασίας και ανάπτυξη

Οι προσδοκίες για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης τον Ιουνίου ήταν ελαφρώς πιο αρνητικές από ό,τι τον Μάιο, δηλαδή διαμορφώθηκε στο -1,3%. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την ανάπτυξη έγιναν αρνητικές τον Μάρτιο του 2022.

Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκαν στο 11,5%, κοντά στα επίπεδα που καταγράφηκαν στις αρχές του έτους. Τον Απρίλιο του 2022, τα τριμηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι οι ερωτηθέντες που ήταν άνεργοι είχαν μειώσει τις προσδοκίες τους για εύρεση εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες από 26,7% τον Ιανουάριο σε 23,8%.

Η αναμενόμενη πιθανότητα απώλειας εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες μειώθηκε επίσης στο 9,5% από 10,3% τον Ιανουάριο.

Στέγαση και χρηματοδότηση

Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την αύξηση της τιμής της κατοικίας τους σε 12 μήνες μειώθηκαν οριακά στο 3,3%. Ύστερα από τη δυναμική του 2021, οι προσδοκίες έχουν σταθεροποιηθεί από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων τους επόμενους 12 μήνες συνέχισαν να βλέπουν άνοδο στο 4%, σε σχέση με τον Ιανουάριο (3,3%), όταν διαπιστώθηκε το χαμηλότερο επίπεδο.

Οι αντιλαμβανόμενες από τους καταναλωτές συνθήκες πρόσβασης στη χρηματοδότηση τους τελευταίους 12 μήνες περιορίστηκαν οριακά και οι προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.

Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι έχουν υποβάλει αίτηση για δάνειο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, από 13,7% τον Ιανουάριο σε 12,7% τον Απρίλιο του 2022.

Η Έρευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών (Consumer Expectations Survey - CES) είναι μια μηνιαία διαδικτυακή έρευνα που συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις αντιλήψεις και τις προσδοκίες των καταναλωτών στη ζώνη του ευρώ για τα οικονομικά του νοικοκυριού τους, τις το επίπεδο τιμών, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση κά.

Η έρευνα βασίζεται επί του παρόντος σε δείγμα 14.000 πολιτών, ηλικίας 18 ετών και άνω, από έξι χώρες της ζώνης του ευρώ: Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Κάτω Χώρες. Ωστόσο, στόχος είναι η επέκταση της έρευνας σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text