Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Τα μεγάλα projects που αλλάζουν τον Ελαιώνα

Τα μεγάλα projects που αλλάζουν τον Ελαιώνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα μεγάλα projects που αλλάζουν τον Ελαιώνα

Στις περιοχές του Ελαιώνα - Βοτανικού, που ανήκουν στο τρίτο δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας, πρόκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να πραγματοποιηθεί το επόμενο μεγάλο κύμα αστικής αναγέννησης. Ο λόγος είναι ότι στις συγκεκριμένες συνοικίες υπάρχει ακόμη σημαντικός αριθμός αναξιοποίητων εκτάσεων, οι οποίες θα αυξηθούν λόγω και των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων, όπως η μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα.

«Αγκάθι» όμως, αποτελεί η αλλαγή του πολεοδομικού σχεδίου των συγκεκριμένων περιοχών ώστε να αναβαθμιστεί η χρήση κατοικίας και να δημιουργηθούν νέες χρήσεις. Σε κάθε πάντως, περίπτωση, λόγω και της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι προοπτικές που παρουσιάζουν η περιοχή του Βοτανικού είναι ιδιαίτερα υψηλές. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή, ο Βοτανικός, αλλά και το Γκάζι (τυπικά οι δύο περιοχές έχουν ως σύνορο τη γραμμή του τρένου), έχουν πιάσει τους τελευταίους μήνες το νήμα από εκεί που είχε μείνει πριν από πολλά χρόνια οπότε είχαμε την επέλαση των Lofts.

Στις δύο αυτές, δηλαδή, περιοχές, έχει πάρει μπρος ένας μεγάλος αριθμός projects που έχουν ως επίκεντρο την κατοικία, με την οικοδομική δραστηριότητα να είναι ιδιαίτερα έντονη. Μαζί με τα κτίρια διαμερισμάτων υλοποιούνται και νέα κτίρια γραφείων σε κεντρικές αρτηρίες, όπως η Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως ή η Ιερά Οδός.

Τα μεγάλα projects

Προσεχώς όμως, τα νέα έργα θα αυξηθούν. Κι αυτό είτε επειδή η Διπλή Ανάπλαση θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους επενδυτές είτε επειδή μεγάλες παρεμβάσεις, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης. Ειδικότερα, όσον αφορά τη Διπλή Ανάπλαση μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δρομολογηθεί η δημοπράτηση του έργου της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Εξάλλου, όπως έχει αναφέρει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κωστής Μπακογιάννης, έως το τέλος του χρόνου θα μπουν μπουλντόζες στο Βοτανικό, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2026 το γήπεδο να έχει ολοκληρωθεί. Να σημειωθεί ότι το έργο της Διπλής Ανάπλασης έχει εξασφαλισμένα κονδύλια της τάξεως των 115 εκατ. ευρώ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επίσης, προχωράει η αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού-Ελαιώνα. Πρόσφατα εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο της μετεγκατάστασης των μεταφορικών επιχειρήσεων του Ελαιώνα στο Δήμο Φυλής. Υπολογίζεται ότι περίπου 800 επιχειρήσεις διαμεταφοράς θα φύγουν από τον Ελαιώνα.

Επίσης στην ίδια περιοχή, ένα από τα έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνουν τη δημιουργία έργων οδοποιίας, ποδηλατοδρόμου δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης. Είναι προϋπολογισμού 33,7 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την ενίσχυση της δημόσιας χρήσης του στρατοπέδου του Πολεμικού Ναυτικού και την ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η λίστα των παρεμβάσεων περιλαμβάνει τα έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στον Ελαιώνα που είναι ύψους 42 εκατ. ευρώ. Επίσης, στην περιοχή θα κατασκευαστεί ο νέος σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Θα περικλείεται από τον παράδρομο της Λ. Κηφισού, την Ιερά Οδό και τις οδούς Αγ. Άννης και Πιερίας και θα αποτελείται από τέσσερα κτήρια. Το έργο είναι προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη ξενοδοχείου με δυναμικότητα 90 κλινών και θέα στην Ακρόπολη.

Μη ξεχνάμε ότι εκτός από τις δημόσιες παρεμβάσεις, στην περιοχή σχεδιάζονται ή βρίσκονται εν εξελίξει πολλά ιδιωτικά projects. Εκτός από τα μικρού-μεσαίου προϋπολογισμού έργα που αφορούν την κατασκευή πολυκατοικιών ή κτιρίων γραφείων, σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες επενδύσεις. Για παράδειγμα, η Dimand δρομολογεί την ανάπλαση της έκτασης 50 στρεμμάτων του εργοστασίου της πρώην Softex με στόχο τη δημιουργία χώρων γραφείων.

Η τοποθεσία του ακινήτου είναι κομβική, εάν ληφθεί υπόψη ότι βρίσκεται ανάμεσα στις Λεωφόρους Κηφισού και Αθηνών, σε απόσταση 800 μέτρων από τον σταθμό μετρό «Ελαιώνας» και περίπου 1.000 μέτρα από τον σταθμό «Κεραμεικός».

Γιώργος Μίχας

 

Πηγή:liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text