Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ενισχύεται η Lamda Malls –Το α' εξάμηνο του 2023 το IPO

Ενισχύεται η Lamda Malls –Το α' εξάμηνο του 2023 το IPO

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενισχύεται η Lamda Malls –Το α' εξάμηνο του 2023 το IPO

Στην περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της, ώστε να καταστεί ακόμα πιο ελκυστική για το επενδυτικό κοινό κατά την εισαγωγή της στο ΧΑ που έχει υπολογιστεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά και να ανεβάσει την αποτίμηση , αποδίδονται οι κινήσεις της Lamda Develοpment όσον αφορά τον βραχίονα των εμπορικών κέντρων, την Lamda Malls.

Όπως έχει αναφερθεί ρητώς και σε διαφορετικές περιστάσεις από την διοίκηση της εταιρείας ο τομέας των Malls που μετά την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης της Varde Partners και την εξαγορά των μειοψηφιών από τη Lamda Develοpment, περιλαμβάνει τα τρία εμπορικά κέντρα The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos στα οποία έχει τον πλήρη έλεγχο, σχηματοποιείται και ενισχύεται για να αυτονομηθεί στις αρχές του 2023.

Με βάση παλαιότερες αναφορές της διοίκησης της Lamda Development, στόχος της εισηγμένης είναι να διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 35% μετά την είσοδο της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ προσδοκά την άντληση ενός ποσού της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ. Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με την απόκτηση του McArthurGlen Designer Outlet Athens, αν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά και νέες προσθήκες που σχεδιάζει η διοίκηση το ποσό που θα αντλήσει μπορεί να είναι σαφώς υψηλότερο.

Σημειώνεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο τέλος του 2021, η συνολική αξία του Golden Hall ήταν 256 εκατ. ευρώ, του Mediterranean Cosmos στα 181 εκατ. ευρώ και του The Mall Athens στα 437 εκατ. ευρώ, συνολικά δηλαδή στα 874 εκατ. ευρώ. Μετά την επανεκτίμηση των ακινήτων από τη Savills στο α’ τρίμηνο του 2022, το NAV των συγκεκριμένων assets ενισχύθηκε κατά 16,1 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 888 εκατ. ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι φέτος η αξία των κέντρων θα επανεκτιμηθεί σε υψηλότερο επίπεδο λόγω της βελτίωσης των οικονομικών τους επιδόσεων και της ανάκαμψης των εσόδων τους.

Υπενθυμίζεται ότι το The Mall Athens πρόκειται να ενταχθεί στη Lamda Malls τους επόμενους μήνες, έχοντας ολοκληρώσει μια σειρά επενδύσεων για την ενεργειακή του αναβάθμιση

Ωστόσο πρέπει να υπενθυμίσουμε την ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας υπό την ονομασία Lamda Ellinikon Malls Ηolding με μετοχικό κεφάλαιο 234 εκατ. ευρώ η οποία θα αποτελέσει το όχημα ανάπτυξης των malls που θα δημιουργήσει ο όμιλος στην έκταση του Ελληνικού, δηλαδή του Marina Galleria και του Vouliagmeni Mall.

Η ίδρυση της εταιρείας ήταν το πρώτο βήμα και αυτή φαίνεται ότι θα είναι που θα διεκδικήσει την αυτόνομή είσοδο της στο ΧΑ και στην οποία αναμένεται να εισφερθούν και τα εν λειτουργία malls, και αν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και το McArthurGlen. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν την διεξαγωγή της δημόσιας εγγραφή πιθανή θεωρείται η εισόδος στρατηγικού επενδυτή, ενώ μελλοντικός στόχος είναι η μετατροπή της σε Επενδυτική Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).

Να σημειώσουμε δε ότι η Lamda Development έχει ρευστότητα για την ενίσχυση της συγκεκριμένης δραστηριότητας καθώς από την αύξηση κεφαλαίου, 650 εκατ. ευρώ του ομίλου, τα 120,6 εκατ. ευρώ προορίζονταν για να επενδυθούν στο μετοχικό κεφάλαιο των malls ενώ από το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο, που εκδόθηκε το 2020 και καλύφθηκε από ιδιώτες κυρίως επενδυτές, το ποσό των 63 εκατ. ευρώ προορίζονταν να διατεθεί σε SPVs για την ανάπτυξη των malls.

Σύμφωνα δε με την τελευταία εταιρική παρουσίαση της Lamda Develοpment, τα τρία υφιστάμενα malls μπορούν να προσφέρουν στο NAV του υποτομέα έως και 265 εκατ. ευρώ έως το 2025 .

Αντιόπη Σχοινά

 

Πηγή:liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text