Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Πρόωρο να μιλάμε για το τέλος του bear market

Πρόωρο να μιλάμε για το τέλος του bear market

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

To βαρόμετρο φόβου στη χρηματιστηριακή αγορά της Wall Street, ο δείκτης άγχους VIX που παρακολουθούν στενά οι επενδυτές, εξακολουθεί να δείχνει ότι τα νερά θα παραμείνουν ταραγμένα το επόμενο διάστημα παρά την πρόσφατη κούρσα των μετοχών. Η ανάκαμψη των μετοχών από τα χαμηλά επίπεδα του bear market στο πρώτο εξάμηνο θέτει το ερώτημα αν είδαμε ήδη τον πάτο της αγοράς η αν η ανάκαμψη τους είναι απλώς ένα bear market ράλι.

Όπως επισημαίνει σε έκθεση της η Goldman Sachs, σε μακράς διάρκειας πτωτικές αγορές παρατηρούνται σημαντικές κούρσες χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα είναι διατηρήσιμες, ούτε και ότι έχει επέλθει το τέλος του bear market. Στην τρέχουσα συγκυρία το θετικό είναι ότι η έκθεση των θεσμικών επενδυτών σε μετοχές παραμένει χαμηλή και αυτό μπορεί να περιορίσει τις διακυμάνσεις.

Ο δείκτης VIX του χρηματιστηρίου παραγώγων CΒΟΕ αποτυπώνει τη ζήτηση για ασφάλεια έναντι πτώσης των μετοχών με βάση τις τιμές δικαιωμάτων (options). Tελευταία, ο δείκτης παραμένει γύρω στις 23 μονάδες μετά το ράλι 12% του δείκτη S&P 500 από το χαμηλό στα μέσα Ιουνίου που πυροδοτήθηκε από τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τελικά δεν θα κινηθεί τόσο επιθετικά στη μάχη της ενάντια στον πληθωρισμό.

Ιστορικά, επίπεδα του VIX πάνω από τις 20 μονάδες συμπίπτουν με περιόδους υψηλού άγχους στην αγορά όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των μετοχών, ενώ επίπεδα άνω των 30-35 μονάδων δείχνουν ακραίες ανησυχίες.

Ο δείκτης VIX παραμένει πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 17,7 μονάδων και σηματοδοτεί συνεχιζόμενη δυσφορία για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς παρ' ότι έχει υποχωρήσει από το φετινό υψηλό του κοντά στις 40 μονάδες. Εδώ και έξι εβδομάδες, η διακύμανσή του έχει περιοριστεί στο εύρος των 20 με 30 μονάδων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διαστημα που έχει κρατηθεί σε εύρος 10 μονάδων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η υποχώρηση των προσδοκιών για υψηλή μεταβλητότητα δείχνει ότι οι επενδυτές αξιολογούν το κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί η κούρσα του S&P500 τον Ιούλιο, μια ανάκαμψη που ακολούθησε το χειρότερο πρώτο εξάμηνο για τις μετοχές από το 1970.

«Συνεχίζουμε να το βλέπουμε ως ένα bear market ράλι», αναφέρει σε έκθεση της η BofA, τονίζοντας οτι παρόμοιες κούρσες έχουν συμβεί κατά μέσο όρο 1,5 φορά ανά bear market από το 1929. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα έχει στόχο για τον δείκτη S&P 500 τις 3.600 μονάδες στο τέλος της φετινής χρονιάς, επίπεδο γύρω στο 14% χαμηλότερο από το τωρινό του.

Και άλλες επενδυτικές τράπεζες στη Wall Street, όπως η Morgan Stanley, έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για το πρόσφατο ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς και έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο περαιτέρω πτώσης μελλοντικά.

Ένας παράγοντας που μπορεί να μετριάσει τη μεταβλητότητα της αγοράς τους επόμενους μήνες είναι η σχετικά χαμηλή έκθεση των θεσμικών επενδυτών σε μετοχές αφού έσπευσαν νωρίτερα φέτος να μειώσουν την κατανομή των επενδύσεων τους σε μετοχές βλέποντας οτι η Fed θα αναγκάζονταν να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό με επιτοκιακές αυξήσεις που θα έπλητταν τη χρηματιστηριακή αγορά.

Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη των μετοχών, η έκθεση των μεγάλων θεσμικών επενδυτών σε μετοχές παραμένει χαμηλή. Σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank, οι τοποθετήσεις σε μετοχές από θεσμικούς επενδυτές παραμένει στο 12ο εκατοστημόριο του εύρους της από τον Ιανουάριο του 2010.

Οι τοποθετήσεις των θεσμικών σε μετοχές βρίσκονται στο χαμηλό του ιστορικού εύρους. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ο καταλύτης για ένα κραχ δεν είναι τόσο εμφανής όσο σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Η χαμηλή έκθεση σημαίνει ότι οι θεσμικοί δεν δείχνουν βιασύνη να αγοράσουν ασφάλεια στην αγορά παραγώγων για να είναι καλυμμένοι έναντι πτώσης της αγοράς και αυτό επηρεάζει το επίπεδο του δείκτη VIX. Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών σε δικαιώματα του VIX έχει υποχωρήσει στα 360.000 συμβόλαια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την BNP Paribas, η χαμηλή έκθεση των θεσμικών σε μετοχές μπορεί επίσης να μετριάσει πιθανά sell off το επόμενο διάστημα. Πιο απλά, σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα τρέχουν τόσοι πολλοί για την έξοδο την ίδια στιγμή. Ο στόχος του οίκου για τον δείκτη S&P500 είναι οι 4.400 μονάδες, περίπου 7% πάνω από τα τωρινά του επίπεδα.

Χρήστος Γεωργίου

 

Πηγή:liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text