Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Νέο πακέτο μέτρων στήριξης φέρνει η αύξηση του ΑΕΠ

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης φέρνει η αύξηση του ΑΕΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέο πακέτο μέτρων στήριξης φέρνει η αύξηση του ΑΕΠ

Τα πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία που φέρνουν, μεταξύ άλλων, η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους και η πορεία του τουρισμού, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου μέσω του οποίου θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μιλώντας την Πέμπτη στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, για την επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2,2 – 2,3 δισ. ευρώ χωρίς να αλλάζει τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ αναμένεται να είναι υψηλότερο, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά 7 δισ. ευρώ, δηλαδή να φτάσει στα 204 δισ. ευρώ. Συνεπώς, τα πρόσθετα έσοδα που υπολογίζονται 2,2 – 2,3 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν το νέο πακέτο μέτρων στήριξης, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Κλειδί η τιμή στο φυσικό αέριο

Στην πραγματικότητα, αυτό που παρακολουθούν με αγωνία στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστώσουν τα περιθώρια στήριξης που υπάρχουν, είναι η τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Οι υπολογισμοί για τη στήριξη των τιμολογίων έχουν γίνει σχεδόν με τη μισή τιμή από τα επίπεδα των 200 ευρώ η MWh. Επομένως, ένα μέρος των πρόσθετων πόρων που εξασφαλίζει η καλή πορεία των εσόδων και του τουρισμού φέτος θα απορροφηθεί για τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος.

Χθες, ο υπουργός δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, είπε, ωστόσο, ότι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές- με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και η πορεία του τουρισμού δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει Fuel Pass-3, ο υπουργός απάντησε πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη. Το Fuel Pass-2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο και τότε θα το δούμε, ανάλογα και με την πορεία στις τιμές των καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία».

Ο υπουργός άφησε, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης, λέγοντας ότι «προφανώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω από τώρα για το φθινόπωρο».

Σε ερώτηση για τη χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» ή την επίσπευση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός απάντησε «όλα στην ώρα τους». Επισημαίνοντας πως «το καράβι της οικονομίας εδώ και τρία χρόνια πάει καλά, αλλά αυτούς τους μήνες έχουμε και θα έχουμε πολλά μποφόρ».

 

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text