Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Μεγαλύτερη η εμπορική εξάρτηση της Ταϊβάν από την Κίνα παρά τις ΗΠΑ - Τι λένε οι αριθμοί

Μεγαλύτερη η εμπορική εξάρτηση της Ταϊβάν από την Κίνα παρά τις ΗΠΑ - Τι λένε οι αριθμοί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Ταϊβάν εξαρτάται περισσότερο από την Κίνα για το εμπόριο παρά από τις ΗΠΑ, ακόμη και αν η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έριξε το βάρος της πίσω από την Ταϊβάν αυτή την εβδομάδα σε μια υψηλού προφίλ επίσκεψη.

Η Ταϊβάν δέχτηκε στρατιωτικές και οικονομικές πιέσεις από το Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, αφού το αυτοδιοικούμενο νησί επέτρεψε την επίσκεψη της Πελόζι - της πιο υψηλόβαθμης Αμερικανίδας αξιωματούχου που πάτησε το πόδι της στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Οι επιχειρηματικοί και οικονομικοί δεσμοί της Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε η περιοχή αυτή είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του νησιού, όπως αναφέρει το CNBC.

Πολλές μεγάλες ταϊβανέζικες εταιρείες σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, όπως η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ στον κόσμο, την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ή TSMC, λειτουργούν εργοστάσια στην ηπειρωτική Κίνα.

Πέρυσι, η ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ αντιπροσώπευαν το 42% των εξαγωγών της Ταϊβάν, ενώ οι ΗΠΑ είχαν μερίδιο 15%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ταϊβάν στα οποία αποκτήθηκε πρόσβαση μέσω της Wind Information.

Συνολικά, η Ταϊβάν εξήγαγε αγαθά αξίας 188,91 δισ. δολαρίων στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ το 2021. Περισσότερα από τα μισά ήταν ηλεκτρονικά εξαρτήματα, ακολουθούμενα από οπτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Ταϊβάν.

Οι εξαγωγές της Ταϊβάν προς τη Νοτιοανατολική Ασία ήταν ακόμη μεγαλύτερες από εκείνες προς τις ΗΠΑ, στα 70,25 δισ. δολάρια προς την περιοχή, έναντι 65,7 δισ. δολαρίων προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ως πηγή εισαγωγών της Ταϊβάν, η ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ κατέλαβαν και πάλι την πρώτη θέση με μερίδιο 22%. Οι ΗΠΑ είχαν μερίδιο μόλις 10%, κατατάσσοντας τις χώρες πίσω από την Ιαπωνία, την Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Αύξηση του εμπορίου με την ηπειρωτική Κίνα

Τα τελευταία χρόνια, η Ταϊβάν αγόρασε όλο και περισσότερες ποσότητες προϊόντων από την ηπειρωτική Κίνα και το αντίστροφο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι εισαγωγές της Ταϊβάν από την ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκαν κατά περίπου 87% έναντι αύξησης 44% των εισαγωγών από τις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές της Ταϊβάν προς την ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκαν κατά 71% μεταξύ 2016 και 2021. Αλλά οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ σχεδόν διπλασιάστηκαν, αυξάνοντας κατά 97%.

Οι κορυφαίες αγορές προϊόντων της Ταϊβάν από τις ΗΠΑ περιλαμβάνουν ηλεκτρικά μηχανήματα, οχήματα, πλαστικά και προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πολλές εταιρείες με έδρα την Ταϊβάν - όπως η Foxconn, προμηθευτής της Apple - λειτουργούν εργοστάσια στην ηπειρωτική Κίνα.

Το 2021, οι επιχειρήσεις της Ταϊβάν έλαβαν 200,1 δισ. δολάρια σε αμερικανικές εξαγωγικές παραγγελίες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2020, περίπου 157.900 άτομα από την Ταϊβάν διέμεναν στην ηπειρωτική Κίνα, μια μείωση περίπου 7% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Σε ολόκληρο το νησί της Ταϊβάν κατοικούσαν περίπου 23,6 εκατ. άνθρωποι το 2020, ελαφρώς λιγότεροι από τον πληθυσμό της Σαγκάης που ήταν τότε περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ωστόσο, η οικονομία της Ταϊβάν είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Σαγκάης, με περίπου 781,58 δισ. δολάρια έναντι 680,31 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το 2021, το μερίδιο της Σαγκάης στο ΑΕΠ της ηπειρωτικής Κίνας ήταν 3,8%.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text