Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ισχυρά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ – Στο 3,5% η ανεργία τον Ιούλιο

Ισχυρά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ – Στο 3,5% η ανεργία τον Ιούλιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ισχυρά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ – Στο 3,5% η ανεργία τον Ιούλιο

Πολύ καλύτερα απ’ ό,τι αναμένονταν, αποδείχθηκαν τα στοιχεία του Ιουλίου για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, κόντρα στις κλιμακούμενες ενδείξεις περί επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι προσλήψεις διαμορφώθηκαν σε 528.000, με τον δείκτη ανεργίας να καθορίζεται στο 3,5%.  Και τα δύο μεγέθη ήταν σαφώς ανώτερα των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν 258.000 προσλήψεις και δείκτη ανεργίας 3,6%.

Οι περισσότερες νέες θέσεις «γεννήθηκαν» στον κλάδο της διασκέδασης – ψυχαγωγίας και στον κλάδο της διαμονής, με κέρδη 96.000. Ακολούθησε ο κλάδος των υπηρεσιών με 89.000, ο κλάδος της υγείας με 70.000 και το δημόσιο με 57.000. Ο κλάδος παραγωγής αγαθών επίσης σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση, με τις κατασκευές να βρίσκονται στο +32.000 και τη μεταποίηση στο +30.000.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιούλιος αποδείχθηκε ο καλύτερος μήνας, όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, από τον Φεβρουάριο του 2022 και σαφώς ανώτερος του μέσου όρου των τελευταίων τεσσάρων μηνών (388.000).

Την ίδια στιγμή, άνοδο εμφάνισε και ο ρυθμός αύξησης των μισθών, καθώς ο μέσος μηνιαίος μισθός ενισχύθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 και κατά 5,2% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Η εν λόγω εξέλιξη, βέβαια, αποτελεί αρνητικό «μαντάτο» για τον πληθωρισμό, ο οποίος ήδη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών (9,1% τον Ιούλιο).

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας «αντέχει» στις πιέσεις, δίνοντας το περιθώριο στην κεντρική τράπεζα να συνεχίσει απερίσκεπτη την προσπάθεια τιθάσευσης των ανατιμήσεων, μέσω των αυξήσεων επιτοκίων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, στην επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση για ακόμη μία επιθετική παρέμβαση των επιτοκίων (της τάξης των 75 ή και των 100 μονάδων βάσης), ιδίως αν δεν υπάρξουν έως τότε σημάδια επιβράδυνσης του φαινομένου.

Σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο εύρος 2,25% – 2,50%, με αρκετούς αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων τόσο στην πορεία του ΑΕΠ όσο και στην αγορά εργασίας. Κι αυτό, διότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τα σημερινά στοιχεία, προς το παρόν η κεντρική τράπεζα δεν έχει λόγο να ανακόψει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, δεδομένου ότι η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη και ισχυρή.

 

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text