Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Bloomberg: Η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των τροφίμων από τον Ιούλιο του 2008

Bloomberg: Η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των τροφίμων από τον Ιούλιο του 2008

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Bloomberg: Η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των τροφίμων από τον Ιούλιο του 2008

Πτώση για τέταρτο μήνα παρουσιάζουν οι παγκόσμιες τιμές στα τρόφιμα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά σιτηρών και φυτικών ελαίων μειώνονται.

Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων υποχώρησε περισσότερο από 8,6% τον Ιούλιο. Ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, πριν ο αποκλεισμός της Ρωσίας στα ουκρανικά λιμάνια εκτοξεύσει τις τιμές. Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών και εξαγωγέων σιτηρών και φυτικών ελαίων στον κόσμο.

Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν υψηλές και οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα αισθάνονται την πίεση από την αύξηση στο κόστος διαβίωσης.

Οι τιμές σε σιτάρι και καλαμπόκι υποχώρησαν τον περασμένο μήνα, αφού η Μόσχα και το Κίεβο κατέληξαν σε συμφωνία για το άνοιγμα εκ νέου των λιμανιών της Ουκρανίας. Τη Δευτέρα μάλιστα αναχώρησε από την Οδησσό το πρώτο φορτίο με σιτηρά. Ωστόσο, αν και έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τη συμφωνία, η αύξηση των εξαγωγών έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, καθώς πλήθος προβλημάτων μένουν να επιλυθούν.

Τρία ακόμη πλοία με σιτηρά αναμένεται να αποπλεύσουν από τα λιμάνια της χώρας, δήλωσε την Παρασκευή ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοβ.

«Οι αυξημένες εποχικές διαθεσιμότητες στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, όπου η συγκομιδή αραβοσίτου προχώρησε με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με το 2021, συνέβαλε επίσης στη μείωση της πίεσης στις τιμές», ανέφερε ο FAO σε ανακοίνωσή του.

Ο δείκτης του ΟΗΕ παρακολουθεί τις τιμές εξαγωγής των ακατέργαστων προϊόντων και δεν περιλαμβάνει τις προσαυξήσεις στις τιμές λιανικής, επομένως, αν και οι ενδείξεις είναι πιο θετικές για τους καταναλωτές, οι τελευταίοι εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια στα τρόφιμα.

Σε φτωχότερες χώρες, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα, με την περιοχή Σαχέλ της Αφρικής να βιώνει τη χειρότερη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας τα τελευταία 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τροφίμων στον κόσμο, Nestle προώθησε έναν ακόμη γύρο αυξήσεων αυξήσεων στις τιμές το δεύτερο τρίμηνο.

Ο όμιλος Supermarket Ocado ανακοίνωσε προσφάτως ότι οι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Οι τιμές των τροφίμων είχαν ήδη ανέβει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκαμπτε από την πανδημική κρίση. Αλλά τώρα η έναρξη της συγκομιδής στο βόρειο ημισφαίριο και οι ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση της οικονομίας βαραίνουν τις τιμές εμπορευμάτων.

 

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text