Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Αύξησαν τα εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 5,8 δισ. ευρώ

Τράπεζες: Αύξησαν τα εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 5,8 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Αύξησαν τα εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 5,8 δισ. ευρώ

Αξιοσημείωτη πιστωτική επέκταση, για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, εμφάνισαν στο α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης οι εγχώριες συστημικές τράπεζες, επιτυγχάνοντας να αυξήσουν την εν Ελλάδι «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 5,8 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της χρονιάς, Alpha, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank προχώρησαν σε εκταμιεύσεις νέων δανείων 16,9 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα, είχαν αποπληρωμές 11,8 δισ. ευρώ. Πέτυχαν, επομένως, καθαρή πιστωτική επέκταση 5,1 δισ. ευρώ, που προήλθε σχεδόν στο σύνολό του από εταιρικές χορηγήσεις. Στο παραπάνω ποσό προστίθενται περίπου 650 εκατ. ευρώ από ταξινόμηση σε «ενήμερα» ρυθμισμένων δανείων και την αύξηση του υπολοίπου χορηγήσεων δανείων σε ξένο νόμισμα (σ.σ. κυρίως δολαριακά).

Πρόκειται για εντυπωσιακή επίδοση, αν συνυπολογισθεί ότι, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, υπήρξαν μόλις δύο μεγάλοι λογαριασμοί χορηγήσεων. Ο ένας αφορούσε σε δάνειο περίπου 600 εκατ. ευρώ, που έλαβε η Macquarie, για να χρηματοδοτήσει μέρος του τιμήματος εξαγοράς του ΔΕΔΔΗΕ και ο άλλος σε αναχρηματοδότηση δανείων της Fraport Greece.

Το δάνειο της Macquarie εγγράφηκε στο α' τρίμηνο μόνο από την Alpha, στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, όμως, η ενδιάμεση χρηματοδότηση αντικαταστάθηκε από κοινοπρακτικό δάνειο με τη συμμετοχή και των υπολοίπων συστημικών τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου, η Fraport Περιφερειακά Αεροδρόμια Ελλάδος προχώρησε σε έκδοση νέου ομολογιακού δανείου, για την αποπληρωμή του κοινοπρακτικού του 2017 (968,4 εκατ. ευρώ). Alpha, Eurobank και Εθνική χορήγησαν περίπου 250 εκατ. ευρώ έκαστη στη Fraport Greece, ενώ Alpha και Πειραιώς επέκτειναν τη χορηγική τους δράση και στη θυγατρική της Fraport, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Αττάλειας.

Τον τίτλο του πρωταθλητή στην άτυπη «κούρσα» διατήρησε στο εξάμηνο η Alpha BankΑΛΦΑ -5,73%, εμφανίζοντας στην Ελλάδα πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. ευρώ και αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,8 δισ. ευρώ. Περιλαμβανομένων και των κοινοπραττηθέντων δανείων, που διανεμήθηκαν στις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες από την Alpha (Macquarie 600 εκατ.), η προσαρμοσμένη καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ.

Η Πειραιώς κάλυψε, κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, την μικρή υστέρηση του πρώτου και έκλεισε στο εξάμηνο με καθαρές χορηγήσεις ( νέες εκταμιεύσεις 4,4 δισ. ευρώ μείον αποπληρωμές 3,2 δισ. ευρώ) ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Η «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 1,45 δισ. ευρώ, μετά από αποθεραπείες δανείων και επίδραση συναλλαγματικών διαφορών.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα της Εθνικής, η οποία χάρη σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ στο β' τρίμηνο, έκλεισε το εξάμηνο με αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,3 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, εμφανίζει αύξηση της «πίτας» των εξυπηρετούμενων κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Η Eurobank προχώρησε στις υψηλότερες εκταμιεύσεις νέων δανείων (5,2 δισ. ευρώ), κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, είχε, όμως, και τις υψηλότερες αποπληρωμές (4,3 δισ. ευρώ). Αν συνυπολογιστούν τα ρυθμισμένα δάνεια που ταξινομήθηκαν ως ενήμερα και η επίδραση από συναλλαγματικές διαφορές, η τράπεζα αύξησε το εν Ελλάδι υπόλοιπο των εξυπηρετούμενων δανείων της κατά 1,2 δισ. ευρώ στο εξάμηνο.

Η Eurobank έχει κάνει το πιο δυνατό ξεκίνημα στο τρέχον τρίτο τρίμηνο καθώς χορηγεί ενδιάμεση χρηματοδότηση της τάξης των 650 εκατ. ευρώ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το εγχείρημα πρόωρης αποπληρωμής του ευρωομολόγου. Επιπρόσθετα, φημολογείται ότι θα χρηματοδοτήσει με 350 εκατ. ευρώ τη μικτή εταιρεία Motor Oil- ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για να προχωρήσει στην εξαγορά του 86% της νέα Άνεμος.

Χρήστος Κίτσιος

 

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text