Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τι μπορεί να φέρει τη θετική έκπληξη στην ανάπτυξη φέτος

Τι μπορεί να φέρει τη θετική έκπληξη στην ανάπτυξη φέτος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι μπορεί να φέρει τη θετική έκπληξη στην ανάπτυξη φέτος

Συνέχεια στην καλή εκκίνηση που έκανε η οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, καταγράφοντας ανάπτυξη 7%, βλέπει το ΥΠΟΙΚ και για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του χρόνου, αφού παρά τον επίμονο υψηλό πληθωρισμό, η Ελλάδα δείχνει να διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική που ανέπτυξε από το 2021.

Μετά το πρώτο καλό τρίμηνο, την σκυτάλη της ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο φαίνεται ότι παίρνει ο τουρισμός. Εκτός από την αύξηση των αφίξεων για όλη την φετινή σεζόν, την διαφορά για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου για τον τουρισμό κάνει το γεγονός, ότι ενώ το 2021, η σεζόν ξεκίνησε σταδιακά από τον Ιούνιο, φέτος η σεζόν τρέχει από τις αρχές Απριλίου.

Η απόδειξη ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα από πέρσι, έρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδας η οποία καταγράφει για το πρώτο πεντάμηνο του χρόνου, αύξηση στο πλεόνασμα των υπηρεσιών κατά 2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω του τουρισμού και των μεταφορών. Ενώ βρισκόμαστε στην μέση του τρίτου τριμήνου, τα μηνύματα είναι θετικά και οι επαγγελματίες του χώρου μιλούν πια για παράταση της σεζόν, μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Το οικονομικό επιτελείο, έθεσε ως στόχο ανάπτυξη για φέτος 3,1% με το τουρισμό να ανακτά περίπου το 80-85% του τζίρου των 18,5 δισ. ευρώ που είχε καταγράψει το 2019, δηλαδή περίπου 15 δισ. ευρώ. Με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, ο τζίρος αναμένεται ακόμη και να ξεπεράσει τον τζίρο του 2019. Πάντως η επαναφορά του τζίρου για τον κλάδο, στα επίπεδα προ της πανδημίας, θα προσθέσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ, στο ΑΕΠ του 2022.

Οι επενδύσεις

Οι επενδύσεις είναι το δεύτερο "καλό χαρτί" της οικονομίας για το 2022. Οι επενδύσεις που καταγράφηκαν πέρσι, εξαιρουμένων αυτών που έγιναν με την συνδρομή κοινοτικών κονδυλίων, έφτασαν τα 5 δις ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείο, αν λάβει κανείς την κίνηση που υπάρχει στο πρώτο μισό του χρόνου, είναι πιθανό το ποσό αυτό να διπλασιαστεί.

Το δεύτερο σκέλος αφορά τις δημόσιες επενδύσεις όπου και εκεί παρατηρείται μια δυναμική επιτάχυνσης. Τα προγράμματα επιδοτήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες, το νέο "Εξοικονομώ", θα αποτελέσουν άμεσες επενδύσεις οι οποίες δεν υπήρχαν πέρυσι.

Συνολικά, έχουν ενταχθεί και ενεργοποιηθεί πάνω από 300 έργα του εθνικού προγράμματος Ελλάδα 2.0, προϋπολογισμού 11,2 δισ. ευρώ. Επίσης, το σκέλος των ιδιωτικών επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει αποκτήσει νέα δυναμική, μετά την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης, έχουν προσελκύσει ήδη επενδυτικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,65 δισ. ευρώ οι οποίες αναμένεται να διπλασιαστούν, μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Τα μέτρα στήριξης

Μια ακόμη επιλογή του ΥΠΟΙΚ, η οποία θα βοηθήσει να μην "φρενάρει" η οικονομία λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι η επαρκής στήριξη της οικονομίας, απέναντι στις ανατιμήσεις κυρίως των καυσίμων αλλά και των τροφίμων. Η στήριξη, παρέχεται τόσο με έκτακτα και μόνιμα μέτρα τα οποία αναπληρώνουν ένα μεγάλο μέρος της απώλειας εισοδήματος λόγω των ανατιμήσεων.

Στα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνεται η επιδότηση καυσίμων, η απορρόφηση της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τα μέσα του 2023 και η επιταγή ακρίβειας. Μέχρι στιγμής, τα μέτρα αυτά έχουν φτάσει τα 8,4 δισ. ευρώ.

Μαζί με τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, το πακέτο στήριξης μέχρι και το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας "συντηρώντας" το ΑΕΠ.

Τάσος Δασόπουλος

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text