Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στον ρυθμό των deals κινείται η αγορά των ΑΠΕ

Στον ρυθμό των deals κινείται η αγορά των ΑΠΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στον ρυθμό των deals κινείται η αγορά των ΑΠΕ

Στον ρυθμό των deals κινείται το τελευταίο διάστημα η εγχώρια αγορά της πράσινης ενέργειας καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες τέσσερις μεγάλες συναλλαγές, με το συνολικό ύψος των συμφωνιών να ξεπερνά σε αξία το 1,2 δισ. ευρώ. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των deals είναι ότι παραδοσιακοί και μεγάλοι παίκτες της ενεργειακής αγοράς αποκτούν projects ή εταιρείες μικρότερου μεγέθους που όμως έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους σημαντικά έργα υπό ανάπτυξη ή σε λειτουργία.

Με τον τρόπο αυτό, οι μεγαλύτερες εταιρείες ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά των ΑΠΕ, την ίδια στιγμή που οι μικρότεροι παίκτες αποκομίζουν σημαντικές υπεραξίες για τα έργα που κατάφεραν να αναπτύξουν ή να οδηγήσουν σε σημαντικό βαθμό ωρίμανσης. Άλλωστε, πλέον, η ελληνική αγορά της πράσινης ενέργειας θεωρείται ότι έχει εισέλθει σε φάση ωρίμανσης, καθώς τα περιθώρια για να τοποθετηθούν νέοι παίκτες είναι περιορισμένα με δεδομένο ότι τα περισσότερα ελκυστικά γεωγραφικά σημεία έχουν ήδη καταληφθεί. Αυτό σημαίνει ότι για να ενισχύσει ένας μεγάλος παίκτης τη θέση του στην αγορά των ΑΠΕ θα πρέπει να κινηθεί κυρίως μέσω εξαγορών.

Ποια είναι όμως τα deals της αγοράς το τελευταίο διάστημα;

ΔΕΠΑ

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε μια νέα συμφωνία εξαγοράς στις ΑΠΕ, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία έχει θέσει ως στόχο να φτάσει σε ισχύ το 1 GW.

Πιο συγκεκριμένα, η δημόσια επιχείρηση αερίου προχώρησε στην εξαγορά του 100% της NEW SPES CONCEPT εταιρείας η οποία έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Η εταιρεία αναπτύσσει 14 φωτοβολταϊκά έργα και έχει στην κατοχή της 14 βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση εξαγοράς της ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία το 2021 απέκτησε το 49% της North Solar, μιας εταιρείας η οποία έχει πλάνο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 500 MW στη Δυτική Μακεδονία. Τα συγκεκριμένα πάρκα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να λάβουν οριστικές προσφορές όρων σύνδεσης στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς και στη συνέχεια να μπουν σε φάση κατασκευής. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, στη συμφωνία που είχε κάνει για το 49% της North Solar, είχε και δικαίωμα απόκτησης και του μεγαλύτερου μεριδίου, δηλαδή του 51%. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται να το εξασκήσει και πλέον τα 500 MW να περάσουν εξολοκλήρου στην κυριότητα της.

Με την εξαγορά της NEW SPES CONCEPT, η ΔΕΠΑ ανεβάζει το "πράσινο" χαρτοφυλάκιο της στα 732 MW.

ΕΛΠΕ

Ένα ακόμη καλοκαιρινό deal, που ανακοινώθηκε προ ημερών στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, αφορά στην εξαγορά από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων των εταιρειών "ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε." και "ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.", ιδιοκτησίας Ομίλου Κοπελούζου και Ομίλου "Διεθνής Κατασκευαστική".

Οι δύο εταιρείες διαθέτουν αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 55,2 MW, στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας που βρίσκονται σε λειτουργία, από τον Δεκέμβριο του 2019. Το συνολικό τίμημα για το 100% των μετοχών των δύο εταιρειών ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η δραστηριότητα των ΑΠΕ, μετά και την έναρξη λειτουργίας του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της Κοζάνης, αναμένεται να φτάσουν τα 50 εκατ. ευρώ. Τα ΕΛΠΕ έχουν θέσει ως στόχο, από 285 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σήμερα, να φτάσουν τα 400 MW μέχρι το 2023 και τα 600 MW μέχρι το 2024.

ΔΕΗ

Ένα ακόμη σημαντικό deal της αγοράς έλαβε χώρα στις αρχές Ιουνίου όταν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε την εξαγορά των έργων ΑΠΕ της Volterra με την αξία της συναλλαγής να φτάνει τα 133 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ Α.Ε., στις οποίες είναι ήδη μέτοχος σε εκάστη εταιρεία κατά 45% από το 2019. Η Volterra K-R ΑΕ και η Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ Α.Ε. κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία.

Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 100% της Ηλιοφάνεια Α.Ε. η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ και Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΑΕ που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος 39,5ΜW. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 150 εκατ. για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της ενόψει της χρηματοδότησης του επιχειρηματικού της σχεδίου.

Motor Oil - ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Φυσικά η συμφωνία της Motor Oil για την απόκτηση του ελέγχου του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποτελεί το μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών για την αγορά ηλεκτρισμού γενικότερα. Η αξία της συμφωνίας έφτασε το 1 δισ. ευρώ με δεδομένο ότι η ΜΟΗ πληρώνει 750 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 75% της νέας εταιρείας όπου θα εισφερθούν τα έργα ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ στα 180 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συμφωνία για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ .

Ουσιαστικά μέσω της συμφωνίας η ΜΟΗ έθεσε υπό τον έλεγχό της το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ελληνικής αγοράς, και καθίσταται αυτόματα το νούμερο 2 της ελληνικής αγοράς πράσινης ενέργειας πίσω από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ειδικότερα η ΜΟΗ, η οποία μέχρι τώρα διαθέτει 279ΜW έργων σε λειτουργία, 84 MW υπό κατασκευή, 650 MW σε πρόσθετες άδειες παραγωγής, προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών, φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας της τάξης των 493 MW δυναμικότητας σε λειτουργία και ακόμη μια σειρά από έργα υπό κατασκευή ή ανάπτυξη συνολικής ισχύος άνω του 1,6 GW.

Χάρης Φλουδόπουλους

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text