Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Στα 372,4 εκατ. ευρώ η αξία χαρτοφυλακίου της Trastor το α΄ 6μηνο

Στα 372,4 εκατ. ευρώ η αξία χαρτοφυλακίου της Trastor το α΄ 6μηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κέρδη ύψους 18,3 εκατ. ευρώ εξασφάλισε κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου η Trastor ΑΕΕΑΠ, μόνο από την αναπροσαρμογή των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της στην εύλογη αξία. Ασφαλώς, καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε η υλοποίηση δύο νέων επενδύσεων ύψους 29,6 εκατ. ευρώ στον τομέα των γραφείων, αλλά και η ενσωμάτωση δύο εμπορικών αποθηκών, οι οποίες προήλθαν από τη συγχώνευση αντίστοιχων κατά 100% θυγατρικών εταιρειών. Παράλληλα, η εισηγμένη προχώρησε και στην πώληση τεσσάρων ακινήτων, τα οποία άξιζαν 2,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021. Ως εκ τούτου, στο τέλος Ιουνίου, η αξία του χαρτοφυλακίου των 56 ακινήτων της εταιρείας ανερχόταν σε 372,4 εκατ. ευρώ, έναντι 325 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021.

Σήμερα, η αξία είναι ακόμα υψηλότερη και διαμορφώνεται σε 386 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση νέου ακινήτου logistics, επιφάνειας 17.708 τ.μ. στην περιοχή του Ασπροπύργου. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 12,95 εκατ. ευρώ, ενώ το συγκρότημα των δύο αποθηκών μισθώνεται από τους ομίλους BMW Ελλάς και BSH (Bosch-Siemens). Κατά το πρώτο εξάμηνο, η πιο σημαντική κίνηση, ύψους 27 εκατ. ευρώ, αφορούσε την εξαγορά ενός κτιρίου γραφείων 16.795 τ.μ. στο Μαρούσι, στη συμβολή των οδών Σωρού 18-20 και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου. Πρόκειται για ακίνητο που ανήκε στο χαρτοφυλάκιο του επενδυτή ακινήτων κ. Λουκά Ελληνα και το οποίο διέθεσε προς πώληση, μαζί με άλλα δύο κτίρια γραφείων, η πιστώτρια doValue μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Η Trastor πλειοδότησε στο εν λόγω κτίριο, το οποίο μισθώνεται στους ομίλους Bayer και Φουρλή. Αυτήν την περίοδο διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την αναπροσαρμογή των μισθωτηρίων συμβολαίων.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη η έκδοση ενός κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 25,1 εκατ. ευρώ, με τη Eurobank. Είχε προηγηθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η σύναψη ενός ακόμα δανείου με την ίδια τράπεζα, ύψους 9,4 εκατ. ευρώ.

Στόχος του ομίλου της Τρ. Πειραιώς είναι η σημαντική μεγέθυνση της αξίας του χαρτοφυλακίου της Trastor σε 600 εκατ. ευρώ έως το 2025. Αυτό θα επιτευχθεί τόσο μέσω της εισφοράς ακινήτων από την Τράπεζα Πειραιώς, όσο και μέσω απόκτησης νέων ακινήτων, αλλά και ανάπτυξης ιδιόκτητων εκτάσεων που αποκτήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Για το ζήτημα της εισφοράς ακινήτων από την Τρ. Πειραιώς, η οποία ελέγχει σήμερα το 98,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Trastor, η σχετική διαδικασία έχει προχωρήσει, καθώς έχει γίνει μια πρώτη επιλογή ακινήτων. Σημειωτέον ότι βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, επιτρέπεται η εισφορά (από τον βασικό μέτοχο) ακινήτων αξίας έως το 10% της αξίας του χαρτοφυλακίου της εκάστοτε ΑΕΕΑΠ.

Παράλληλα, η εταιρεία προχωράει τον σχεδιασμό και την αδειοδοτική ωρίμανση των δύο επενδύσεων που δρομολογεί για την ανάπτυξη ιδιόκτητων εκτάσεων σε Μαρούσι (οδός Αμαρουσίου-Χαλανδρίου) και Ασπρόπυργο. Στην πρώτη περίπτωση θα κατασκευαστεί βιοκλιματικό κτίριο γραφείων, συνολικού ύψους επένδυσης 15 εκατ. ευρώ (μαζί με την αγορά της γης), ενώ στη δεύτερη δρομολογείται η κατασκευή σύγχρονης εγκατάστασης logistics, αποτελούμενη από δύο επιμέρους κτίρια, συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ.

Νίκος Ρουσάνογλου

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text