Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | DBRS: Μεγάλη πρόοδος των ελληνικών τραπεζών, πιθανότητες επιβράδυνσης του θετικού μομέντουμ

DBRS: Μεγάλη πρόοδος των ελληνικών τραπεζών, πιθανότητες επιβράδυνσης του θετικού μομέντουμ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
DBRS: Μεγάλη πρόοδος των ελληνικών τραπεζών, πιθανότητες επιβράδυνσης του θετικού μομέντουμ

Τα βελτιωμένα αποτελέσματα α' εξαμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς) αντικατοπτρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη μείωση κινδύνου (De-risking) και την αναδιάρθρωση, μαζί με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού, όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar. Ωστόσο, σημειώνει, το θετικό μομέντουμ είναι πιθανό να επιβραδυνθεί λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Τα κυριότερα στοιχεία της έκθεσης της DBRS:

- Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι καθαρών ζημιών 4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, χάρη στην αύξηση των εσόδων, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και του μειωμένου του πιστωτικού κόστους.

- Τα έσοδα διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά τη συνεχιζόμενη πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) λόγω της μείωσης του κινδύνου, υποστηριζόιμενα από τα καθαρά έσοδα από αμοιβές, συναλλαγές και άλλα έσοδα. Η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να ενισχύσει τα NII των ελληνικών τραπεζών λόγω της ταχύτερης ανατιμολόγησης του ενεργητικού σε σύγκριση με τις υποχρεώσεις.

- Τα LLPs και το κόστος κινδύνου μειώθηκαν σημαντικά το α' εξάμηνο του 2022, χάρη στην έντονη βελτίωση του προφίλ κινδύνου. Οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού συνέχισαν να βελτιώνονται, υποστηριζόμενοι από τον αρνητικό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και τις νέες χορηγήσεις δανείων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

- Τα κεφάλαια άρχισαν να αυξάνονται το α' εξάμηνο του 2022.

"Με το μεγαλύτερο μέρος της προγραμματισμένης διαδικασίας εξυγίανσης των δανείων να έχει ήδη απορροφηθεί, θεωρούμε ότι η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρόκειται να επωφεληθεί από τη βελτίωση της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων στο μέλλον, χάρη στα υψηλότερα έσοδα στο πλαίσιο της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων και της υγιούς δημιουργίας νέων δανείων, καθώς και του μειωμένου πιστωτικού κόστους. Ωστόσο, οι έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ενδέχεται να συμβάλουν στην επιβράδυνση της οικονομίας και να προσθέσουν πιέσεις στην ποιότητα των πιστώσεων μεσοπρόθεσμα, απορροφώντας έτσι μέρος της θετικού μομέντουμ", δήλωσε ο Andrea Costanzo, αντιπρόεδρος της DBRS.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text