Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Επενδύσεις 200 εκατ. στην αγορά ακινήτων το 2022 από Southrock

Επενδύσεις 200 εκατ. στην αγορά ακινήτων το 2022 από Southrock

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων, που είναι πιθανό να αγγίξουν τα 200 εκατ. ευρώ μόνο για το 2022, εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει η Southrock. Πρόκειται για ένα επενδυτικό fund που αποτελεί προϊόν συνεργασίας (joint venture) ανάμεσα στον κ. Γιάννη Δεληκανάκη (πρώην ιδρυτικό μέλος της Bluehouse) και στη γερμανική EOS, θυγατρική του ομίλου Otto Group, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους ακινήτων στην Ευρώπη με αξία που ξεπερνάει τα 25 δισ. ευρώ. Η EOS έχει παρουσία στην ελληνική αγορά από την περίοδο 2003-2004, κυρίως όμως στην αγορά της διαχείρισης οφειλών (π.χ. πιστωτικές κάρτες). Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιάννης Δεληκανάκης, «η ΕΟS αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες του είδους, μαζί με την Intrum, έχοντας παρουσία σε 24 χώρες της Ευρώπης και διαθέτει περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ. Η δε μητρική της εταιρεία, ο όμιλος Otto Group, με αξία 25 δισ. ευρώ, αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη εμπορικών κέντρων και logistics στη Γερμανία.

Πλέον, σε συνεργασία με τον κ. Δεληκανάκη και μέσω της Southrock, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη επενδύσεις της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, με τη βασική στόχευση να αφορά είτε απευθείας χαρτοφυλάκια ανακτηθέντων ακινήτων (REOs), είτε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα (NPLs), ή ακόμα και άλλου είδους οφειλές (π.χ. λογαριασμούς ΔΕΚΟ) χωρίς εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Μία από τις σημαντικές επενδύσεις της Southrock ήταν η απόκτηση δύο χαρτοφυλακίων REOs (400 ακίνητα) από τον όμιλο Eurobank, αντί συνολικού ποσού 50 εκατ. ευρώ. Το ένα εξ αυτών ήταν το Project Petra, που αφορούσε πάνω από 150 ακίνητα, αξίας της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Southrock έχει αποκτήσει και χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως το Project Οίστρος της Τρ. Πειραιώς που αφορούσε δάνεια ύψους 120 εκατ. ευρώ του επιχειρηματία Κ. Παπαπέτρου, όπως επίσης και τμήμα του Amoeba, που είχε αγοράσει το 2018 η Bain. Στρατηγικός στόχος της Southrock είναι η υλοποίηση ετήσιων επενδύσεων της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Η Southrock σε συνεργασία με την Deutsche Bank έχει υποβάλει προσφορά και εμφανίζεται μεταξύ των πιθανών νικητών της διαγωνιστικής διαδικασίας της Intrum (Project Tethys) για την απόκτηση δανείων 250 εκατ. ευρώ, με εξασφαλίσεις σε 72 ξενοδοχειακές μονάδες, κυρίως μεσαίας και μικρομεσαίας δυναμικότητας σε Μύκονο, Κρήτη, Νάξο, Χαλκιδική και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόκειται για μονάδες δυναμικότητας 4.000 κλινών. Μεταξύ των εταιρειών που φέρονται να διεκδικούν το Project Tethys, περιλαμβάνονται επίσης το επενδυτικό fund SMER του κ. Νίκου Καραμούζη σε κοινοπραξία με την ισραηλινή Brown Hotels και εταιρεία του εφοπλιστή κ. Θ. Λασκαρίδη και το επενδυτικό fund Apollo.

Νίκος Ρουσάνογλου

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text