Αρχική | Χαρτοφυλάκια | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Οι απόψεις μας, στην παρούσα φάση, για την εξέλιξη των αγορών

Οι απόψεις μας, στην παρούσα φάση, για την εξέλιξη των αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι απόψεις μας, στην παρούσα φάση, για την εξέλιξη των αγορών, έχουν ως εξής:

 

Διατηρούμε την άποψή ότι, η οικονομική περιπέτεια στην οποία έχει βρεθεί η διεθνής οικονομία, πρόκειται να έχει συνέχεια και μεγαλύτερη ένταση.

 

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν, ο πληθωρισμός έχει “κορυφώσει” την πορεία του, στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Θεωρούμε όμως βέβαιο ότι, τα επιτόκια θα κινηθούν ακόμη ψηλότερα.

Για τις ΗΠΑ, εκτιμούμε ότι, το 2022, θα λήξει με επιτόκιο 4,00% ή και παραπάνω (από 2,50% που βρίσκεται σήμερα) ή από 3,25% που εκτιμούν οι αγορές ότι θα φτάσει.
Για την Ευρωζώνη, εκτιμούμε ότι το επιτόκιο στο τέλος του 2022, θα βρίσκεται τουλάχιστον στο 2,00%.

 

Εκτιμούμε ότι τόσον οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρωζώνη (ως σύνολο και όχι ως μεμονωμένα κράτη) θα βρεθούν σε κατάσταση ύφεσης, η οποία, προς το παρόν θα μπορούσε να εκτιμηθεί ως ήπια (απώλεια ΑΕΠ -1,00% για τις ΗΠΑ και -1,50% για την Ευρωζώνη). Όμως, ειδικότερα για την Ευρωζώνη, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί μέσα στο 2023.

 

Θεωρούμε την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, ως πολύ επικίνδυνη για τις χρηματιστηριακές αγορές και κυρίως για την αγορά των ΗΠΑ, από την οποία όμως, οι τάσεις, μεταδίδονται εύκολα και προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Αν θεωρήσουμε ως ορθή την εκτίμησή μας ότι, ο τρέχων κύκλος ανοδικών επιτοκίων, θα “κλείσει” κάποια στιγμή μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι, οι αγορές θα βρεθούν στα χαμηλότερα σημεία, αυτής της φάσης, κάπου ανάμεσα στο Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

 

Εκτιμούμε δε ότι, οι τιμές των επόμενων “χαμηλών” για τους αμερικανικούς, ή και τους άλλους δείκτες, θα είναι χαμηλότερες από τα χαμηλά του Ιουνίου.

 

Για τον ελληνικό Γενικό Δείκτη, αναμένουμε, σχετικά, καλύτερη επίδοση. Θεωρούμε δύσκολο, αλλά όχι και απίθανο να επαναληφθεί το “χαμηλό” των 779 μονάδων. Όμως, ακόμη και εάν συμβεί, εκτιμούμε ότι θα εκδηλωθεί και πάλι, ταχεία ανοδική αντίδραση. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι, μετά την “επαναφορά” των τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης έχει αλλάξει επίπεδα διακύμανσης. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά (μαζί με τον Nasdaq) θα έχουν από τις καλύτερες αποδόσεις, όταν αυτή η “περιπέτεια” τελειώσει.

 

Είχαμε επισημάνει ότι, αυτή η κρίση, θα πάρει καιρό να “ξετυλιχθεί” και αυτό θα ταλαιπωρήσεις τις αγορές, ενώ θα δημιουργήσει αρκετές “ατελέσφορες” ανοδικές φάσεις. Μέχρι στιγμής η άποψή μας αυτή, επιβεβαιώνεται. Παράλληλα, αρχίζει επιβεβαιώνεται και η άποψή που επιμέναμε να εκφράζουμε ότι, η πρόσφατη άνοδος των δεικτών, μοιάζει περισσότερο με ένα “bear market rally”, παρά ως η έναρξη μιας νέας ανοδικής αγοράς.

 

Η αγορά, όντως προκαλεί αρκετές διακυμάνσεις σε αρκετές μετοχές. Όμως, όσο εύκολο είναι να το διαπιστώνει κάποιος αυτό κατόπιν εορτής με βάση τους στατιστικούς πίνακες, τόσο δύσκολο είναι να το προβλέπει, πριν συμβεί.

 

Εμείς αποφεύγουμε να δραστηριοποιηθούμε, προς τέτοιους είδους προβλέψεις, επειδή, από εμπειρία γνωρίζουμε πως, όσο και αν προσπαθείς να κερδίσεις σε μια πτωτική αγορά, στο τέλος, οι περισσότεροι, δε θα τα καταφέρουν.

Προτιμούμε να έχουμε υπομονή και το κεφάλαιό μας ολόκληρο, χωρίς να αναλαμβάνουμε ρίσκο που δε μπορούμε να εκτιμήσουμε, που δεν έχουμε την ανάγκη να αναλάβουμε, ή για το οποίο δε μπορούμε να καλυφθούμε.

 

Καθώς οι διάφορες υποχρεώσεις που είχα στο τελευταίο δεκαήμερο δείχνουν να ολοκληρώθηκαν, απο σήμερα, επανέρχομαι κανονικά κσι σταθερά.

 

Καλό σας βράδυ. Και μη φοβάστε. Η αγορά δε φεύγει. Μετά τις διακοπές τα …σπουδαία.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text