Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | MORE: «Πράσινο» από το Δ.Σ. στο mega deal με την Ελλάκτωρ για τις ΑΠΕ

MORE: «Πράσινο» από το Δ.Σ. στο mega deal με την Ελλάκτωρ για τις ΑΠΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
MORE: «Πράσινο» από το Δ.Σ. στο mega deal με την Ελλάκτωρ για τις ΑΠΕ

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η υλοποίηση του μεγάλου deal μεταξύ του Ομίλου της Motor Oil και της Ελλάκτωρ σχετικά με την απόκτηση του τομέα των ΑΠΕ από την πρώτη, γεγονός που θα την εγκαταστήσει ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του κλάδου στην Ελλάδα. Και τούτο καθώς η ΜΟΗ θα ελέγχει πλέον χαρτοφυλάκιο με εν λειτουργία έργα ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα και projects αποθήκευσης ενέργειας) συνολικής ισχύος περί τα 800 MW, -εκ των οποίων τα 280 MW είναι δικά της και τα 493 MW της Ελλάκτωρ-, αλλά και υπό κατασκευή και ανάπτυξη άλλα 2,3 GW.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της στρατηγικής συμφωνίας των δύο ομίλων που ανακοινώθηκε στις αρχές Μαΐου, αφενός για την εξαγορά από τη ΜΟΗ του 29,87% των μετοχών του Ομίλου Ελλάκτωρ, έναντι 182 εκατ.ευρώ, αφετέρου για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ.

Η τελευταία εξέλιξη, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, αφορά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Motor Oil Renewable Energy (MORE) στις 5 Αυγούστου για την παροχή της απαραίτητης άδειας για την κατάρτιση των συναλλαγών που προβλέπει η συμφωνία.

Είχε προηγηθεί η αντίστοιχη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της μητρικής Motor Oil στις 4 Αυγούστου που παρείχε την ειδική άδεια ώστε η MORE από κοινού με την Ελλάκτωρ να προχωρήσουν σε σύσταση εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα συμμετέχουν η MORE με 75% και η Ελλάκτωρ με 25%.

Παράλληλα, η MORE να προβεί σε απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας Συμμετοχών («Hold Co»)που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακά στοιχεία το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Ελλάκτωρ συνολικής ισχύος 493 ΜW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW.

Όπως ανέφερε η ΜΟΗ, η κάλυψη της συμμετοχής της MORE στο μετοχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση εταιρείας θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών ύψους 330 εκατ. ευρώ περίπου ενώ της Ελλάκτωρ μέσω εισφοράς εις είδος και συγκεκριμένα του 14% περίπου της συμμετοχής της σε εταιρεία («Spin Co») η οποία θα προκύψει από τη διάσπαση της και την απόσχιση του κλάδου των ΑΠΕ.

Στη συνέχεια, η «Hold Co» θα λάβει τραπεζικό δάνειο κατά προσέγγιση ποσού 350 εκατ. ευρώ προκειμένου να προβεί σε εξαγορά του υπόλοιπου 86% της συμμετοχής της Ελλάκτωρ στην «Spin Co» έναντι συνολικού τιμήματος 680 εκατ. ευρώ περίπου.

Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΟΗ έδωσε την έγκρισή του προκειμένου, μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω συναλλαγών και μεταβιβάσεων μετοχών, η MORE να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η «Hold Co» να συγχωνευθεί με την «Spin Co» μέσω απορρόφησής της από την τελευταία.

Τι αποφάσισε η MORE

Την επόμενη, 5 Αυγούστου, το Δ.Σ. της MORE (Πρόεδρος του οποίου είναι ο Ιωάννης Βαρδινογιάννης), ενέκρινε τη σύσταση από κοινού με την Ελλάκτωρ της Εταιρείας Συμμετοχών (Hold Co), η οποία θα εξαγοράσει εταιρεία όπου η Ελλάκτωρ θα εισφέρει τον κλάδο των ΑΠΕ («Εταιρεία ΑΠΕ»). Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Ελλάκτωρ θα συμμετάσχει με ποσοστό 25% στην Hold Co μέσω εισφοράς σε είδος ποσοστού ανερχόμενου κατά προσέγγιση σε 14% (το οποίο θα οριστικοποιηθεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής) της συμμετοχής της στην Εταιρεία ΑΠΕ, ενώ η MORE θα καλύψει με την καταβολή μετρητών ύψους 330 εκατ. ευρώ τη συμμετοχή της σε ποσοστό 75% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι το ακριβές ποσό της συμμετοχής της MORE θα οριστικοποιηθεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Για την υλοποίηση των παραπάνω η MORE θα καταρτίσει Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών και Συμφωνία Μετόχων με την Ελλάκτωρ.

Το Δ.Σ. αποφάσισε ακόμη την εκτέλεση όλων των αναγκαίων ενεργειών ώστε η Hold Co να αγοράσει κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή μετοχές της Εταιρείας ΑΠΕ που αντιπροσωπεύουν ποσοστό ίσο με το ποσοστό της υπολειπόμενης συμμετοχής της Ελλάκτωρ σε αυτή έναντι του εύλογου και δίκαιου τιμήματος των 680 εκατ. ευρώ κατά προσέγγιση. Το τίμημα και εδώ θα οριστικοποιηθεί κατά την ολοκλήρωση τη συναλλαγής, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών.

Τέλος το Δ.Σ. της MORE αποφάσισε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η Hold Co να συγχωνευθεί με την Εταιρεία ΑΠΕ, μέσω της απορρόφησής της από την τελευταία.

Όπως δείχνουν τα γεγονότα, η υλοποίηση του “road map” για την ολοκλήρωση του μεγάλου deal προχωρά με τάχιστα βήματα.

Σταύρος Γριμάνης

 

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text