Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ανάπλαση Φαλήρου: Η κρίση εφοδιασμού καθυστερεί το πρώτο μεγάλο έργο στην Ελλάδα

Ανάπλαση Φαλήρου: Η κρίση εφοδιασμού καθυστερεί το πρώτο μεγάλο έργο στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανάπλαση Φαλήρου: Η κρίση εφοδιασμού καθυστερεί το πρώτο μεγάλο έργο στην Ελλάδα

Nέα παράταση μέχρι 29 Σεπτεμβρίου δόθηκε για το έργο της ανάπλασης του Φαλήρου.

Το έργο που εκτελείται από την ΑΚΤΩΡ είχε ημερομηνία παράδοσης τέλη Ιουλίου, ωστόσο η νόσηση προσωπικού, υπεργολάβων και προμηθευτών απόρροιας του covid και οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην παραγωγή και τις μεταφορές που προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό, όπως αυτά των Η/Μ έργων και οφείλονται κυρίως στην έλλειψη συσκευών και στοιχείων μηχανών λόγω μειωμένης παραγωγής καθώς και στην κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους, έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις σε κάποια από τα τμήματα του έργου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο εργολάβος στην αιτιολογία χορήγησης νέας παράτασης στην παράδοση του έργου  "Φθάνοντας στην καταληκτική ημερομηνία περάτωσης του έργου (29/7/2022), έχει ολοκληρωθεί ήδη το 98% του φυσικού αντικειμένου, καθώς και όλες οι επιμέρους εργασίες για τις οποίες υπήρχαν τμηματικές προθεσμίες, δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί τα συγκοινωνιακά και τα υδραυλικά έργα  σύμφωνα με τη σύμβαση του έργου. Παρόλα αυτά υπάρχουν προβλήματα τα οποία έχουν επιφέρει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση κάποιων τμημάτων του έργου, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

- οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα λόγω της νόσησης προσωπικού, υπεργολάβων και προμηθευτών, της υποχρεωτικής καραντίνας, αλλά και στους περιορισμούς και τις τροποποιήσεις στον τρόπο εργασίας που έχει επιβληθεί.

- καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην παραγωγή και τις μεταφορές των υλικών που προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό, όπως αυτά των Η/Μ έργων και οφείλονται κυρίως στην έλλειψη συσκευών και στοιχείων μηχανών λόγω μειωμένης παραγωγής καθώς και στην κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Οι επιπτώσεις από τα παραπάνω επηρεάζουν την συνολική προθεσμία του έργου που απομένει, και συγκεκριμένα τα παρακάτω μέτωπα, των οποίων εκκρεμεί η ολοκλήρωση, καθότι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού".

Στην έλλειψη υλικών λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού και στην αλματώση αύξηση των τιμών έχουν αναφερθεί τους τελευταίους μήνες το σύνολο των στελεχών του κατασκευαστικού κλάδου.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των εργοληπτών, για τον σιδηρό οπλισμό η αύξηση που προκύπτει είναι της τάξης του 37,3% και αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις λόγω έλλειψης πρώτης ύλης και για τα στηθαία ασφαλείας η αύξηση είναι της τάξης του 30% και αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις λόγω έλλειψης πρώτης ύλης.

Τέλος, για την παραγωγή του ασφαλτομίγματος η αύξηση που προκύπτει είναι της τάξης του 73%. Κατ’ επέκταση, στις εργασίες ασφαλτόστρωσης όπου το 90% του κόστους κατασκευής αντιπροσωπεύει το κόστος ασφαλτομίγματος και τα λοιπά το κόστος μηχανημάτων, η τελική μεσοσταθμική αύξηση είναι περί το 67%. Στο σκυρόδεμα η συνολική προσαύξηση είναι 26% και στις εκσκαφές μεσοσταθμικά 32%.

Ελένης Μπότα

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text