Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Έκλεισαν 22 deals μέσα στο καλοκαίρι αξίας € 1,44 δισεκατομμυρίων

Έκλεισαν 22 deals μέσα στο καλοκαίρι αξίας € 1,44 δισεκατομμυρίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έκλεισαν 22 deals μέσα στο καλοκαίρι αξίας € 1,44 δισεκατομμυρίων

Οκτώ επιχειρηματικές συμφωνίες ανακοινώθηκαν μέσα σε 10 ημέρες τον Αύγουστο και μάλιστα μέσα σε έναν μήνα που συνήθως δεν έχει… ειδήσεις. Πρακτικά κάθε ημέρα του μήνα που διανύουμε ανακοινωνόταν και μια συμφωνία, έχοντας ως τελευταία την εξαγορά του 100% της Three Cents από την Coca-Cola.

Η τελευταία κατέβαλε 45 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των μετοχών της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού δανεισμού της (enterprise value). Κι επειδή η εταιρεία δεν είχε ουσιαστικό δανεισμό, εκτιμάται ότι το καταβαλλόμενο τίμημα περιέρχεται στο βασικό μέτοχο της Three Cents, την Ideal Holdings.

22 συμφωνίες αξίας 1,44 δισ. ευρώ

Αυτή ήταν η τελευταία συμφωνία που ανακοινώθηκε –η συναλλαγή της θα λάβει χώρα μόλις ολοκληρωθούν οι προαιρέσεις και οι εγκρίσεις των αρμόδιων αρχών (ανταγωνισμού)- μέσα από ένα μεγάλο αριθμό συμφωνιών που ανακοινώθηκαν μέσα σε αυτό το καλοκαίρι. Συνολικά από αρχές Ιουνίου, έχουν ανακοινωθεί 22 συμφωνίες, συνολικής αξίας 1,44 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για συμφωνίες η αξία των οποίων κυμαίνεται από 1,7 εκατ. ευρώ έως 745 εκατ. ευρώ η κάθε μία και οι οποίες αφορούν από τα τρόφιμα και τις κατασκευές, μέχρι την ενέργεια και τη μεταποίηση. Κυρίαρχος είναι ο ρόλος της ενέργειας, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες συμφωνίες της περιόδου. Μάλιστα η συμφωνία των Ellaktor και Motor-Oil, είναι η μεγαλύτερη και αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% των ανακοινωμένων συμφωνιών τους τελευταίους περίπου 2,5 μήνες. Η Motor-Oil θα καταβάλει περίπου 745 εκατ. ευρώ σε μετρητά και καθαρό δανεισμό για να ελέγξει το 75%.

H δεύτερη σε μέγεθος συμφωνία, αφορά την πώληση των δραστηριοτήτων της Voltera στη ΔΕΗ. Η συμφωνία αυτή ύψους 133 εκατ. ευρώ αφορά στην πώληση της θυγατρικής της Avax που έχει δραστηριότητες στην ενέργεια.

Στο επίκεντρο ενέργεια και κατασκευές

Η ενέργεια και οι κατασκευές, είναι οι τομείς που περιλαμβάνουν τις πιο σημαντικές συμφωνίες της τελευταίας περιόδου. Πάνω από τρία στα τέσσερα ευρώ (77%) που συμφωνήθηκαν να αλλάξουν χέρια τους τελευταίους μήνες, αφορούν στους κλάδους της ενέργειας και των κατασκευών, με προεξάρχουσες συμφωνίες εκείνες των Ellaktor, της Avax και της Intrakat. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και η αύξηση της συμμετοχής της Reggeborgh στην Ellaktor κατά περίπου 16% μετά από δημόσια πρόταση που απεύθυνε η ίδια με στόχο την εξαγορά των μειοψηφιών της εταιρείας.

Η κινητικότητα αυτή θεωρείται φυσιολογική αφού οι δύο αυτοί κλάδοι αναμένεται να στηρίξουν τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα μας με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τόσο από την ύφεση της πανδημίας, όσο και από την ενεργειακή κρίση που πλήττει τη διεθνή οικονομία.

Ωστόσο, υπάρχει και μια σειρά άλλων σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών τόσο στον τομέα της βιομηχανίας όσο και τους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών. Πρόκειται για συμφωνίες της τάξης των 30 έως 50 εκατ. ευρώ οι οποίες είναι ιδιαιτέρως σημαντικές καθώς οι αξίες αυτές αντιπροσωπεύουν τις μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες.

Στη μεταποίηση, συγκαταλέγονται οι συμφωνίες της Coca Cola με την Three Cents και της Sunlight στην Ιταλία και τη Γερμανία, ενώ στη δεύτερη κατηγορία του εμπορίου συγκαταλέγεται η εξαγορά μεριδίου της Sarantis Group στην Estee Lauder JV από την Estee Lauder και της έμμεσης εξαγοράς της ΓΕ Δημητρίου από τον όμιλο Quest. Τέλος στον τομέα των υπηρεσιών, περιλαμβάνεται η εξαγορά της Hertz Πορτογαλίας από την Autohellas, της Alpha Δορυφορικής Τηλεόρασης από την Primos Media, η  ολοκλήρωση της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz κ.ά.

Αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχει σε κάθε καλοκαίρι κινητικότητα σε επιχειρηματικές συμφωνίες αυτό που συμβαίνει φέτος δεν έχει προηγούμενο. Αποδίδεται δε στο ότι η χώρα βρίσκεται ante portas προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση των μεγάλων δημόσιων επενδύσεων, τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, αποδίδεται στη σαφή στρατηγική που αναπτύσσεται από ορισμένες επιχειρήσεις για διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους (Autohellas, Sunlight).

 

Πηγή:powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text