Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΗΠΑ: Η Fed προσηλωμένη στον στόχο της παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού

ΗΠΑ: Η Fed προσηλωμένη στον στόχο της παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ πιθανόν να αφήνει το περιθώριο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να ακολουθήσει μια λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, σε κάθε ευκαιρία δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν σφιχτή νομισματική πολιτική, μέχρι την πλήρη υποχώρηση των ανοδικών πιέσεων των τιμών.

Τα χθεσινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο κατέβασαν ταχύτητα σε ετήσια βάση, διαμορφούμενες στο 8,5% από 9,1%, ενώ σε μηνιαία βάση έμειναν αμετάβλητες. Η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα μόλις βήμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Fed, με μία αγορά εργασίας στο κόκκινο, και τις τιμές των μετοχών να αυξάνονται.

Η Fed είναι «πολύ, πολύ μακριά από την ανακοίνωση μιας νίκης» κατά του πληθωρισμού, δήλωσε ο Νίιλ Κασκάρι πρόεδρος της Fed στη Μινεάπολη, σε ομιλία στη διάσκεψη Aspen Ideas Conference.

Ο Κασκάρι υπογράμμισε ότι «δεν έχει δει τίποτα που να αλλάζει» την ανάγκη για την πολιτική αύξησης των επιτοκίων από την Fed στο 3,9% στο τέλος της χρονιάς και στο 4,4% στο τέλος του 2023.

Τα επιτόκια βρίσκονται επί του παρόντος, στην ζώνη του 2,25% με 2,50%.

Ο Κασκάρι είναι σίγουρα ένα από τα πιο επιθετικά στελέχη της Fed, καθώς οι περισσότεροι από τους 18 ομολόγους του θεωρούν ότι μία λιγότερο σφιχτή νομισματική πολιτική ίσως θα επαρκούσε προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τον καλύτερο έλεγχο των τιμών.

Χαρακτηρίζοντας την αύξηση του πληθωρισμού «μη αποδεκτή», ο Τσαρλς Έβανς, πρόεδρος της Fed στο Σικάγο, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Fed είναι πιθανό να χρειαστεί να οριοθετήσει την πολιτική των επιτοκίων της στο 3,25-3,50% αυτή τη χρονιά και στο 3,75%-4% από τα τέλη της επόμενης, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τη άποψη του πρόεδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ όπως την εξέφρασε μετά τη συνεδρίαση τον Ιούλιο.

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text