Το "παρατηρητήριο της κρίσης" - Αύγουστος 2022 - Ενημέρωση 10/8/2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δείτε το πρόγραμμα ανακοινώσεων, που τηρεί η EuroCapital - εδώ.
Δείτε το καθημερινό πρόγραμμα ανακοίνωσης σημαντικών οικονομικών δεικτών, από το investing.com - εδώ.

Δείτε τον πίνακα βασικών μεγεθών των ΗΠΑ (εδώ), της Ευρωζώνης (εδώ) και της Γερμανίας (εδώ).

 

 

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022

 

Δείκτης Τιμών Καταναλωτή - Γερμανία - ετήσιος

 

Προηγούμενη τιμή: 7,6%

Πρώτη εκτίμηση (28/7/2022): 7,5%

Αναμενόμενη τιμή: 7,5%

Ανακοινωθείσα τιμή: 7,5%

 

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας υποχώρησε ελαφρά τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας την πρώτη εκτίμηση της 28/7/2022, εξέλιξη που, όπως εκτιμάται, οφείλεται στις κρατικές παρεμβάσεις στην ενέργεια και σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis σήμερα,. οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,5% σε ετήσια βάση, μετρημένες με βάση τα εθνικά πρότυπα. Τον Ιούνιο οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 7,6%.

Οι τιμές αυξήθηκαν 8,5% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από μήνα σε μήνα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9% σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και 0,8% με τα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ.

Η άποψη της EuroCapital: Η μείωση του πληθωρισμού στη Γερμανία, είναι θετικό γεγονός, που συμβαδίζει με τη γενικότερη τάση, ελαφράς μείωσης του δείκτη, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη (σήμερα, ανακοινώθηκε και ο ΔΚΤ της Ιταλίας, όπου επίσης παρατηρήθηκε μείωση σε 7,9% από 8,0%, σε ετήσια βάση).
Όμως, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε ότι δημιουργείται μία μόνιμη τάση μείωσης του πληθωρισμού. Παράλληλα, η καμπύλη των επιτοκίων (στο 0,0% μετά την τελευταία αύξηση από την ΕΚΤ), είναι ακόμη υπερβολικά “πίσω” από την καμπύλη  του πληθωρισμού.

Δείτε τρέχονται και παρελθόντα στοιχεία για τον δείκτη - εδώ.
Δείτε την ανακοίνωση από το site της αρμόδιας υπηρεσίας - εδώ.

 

Δείκτης Τιμών Καταναλωτή - ΗΠΑ - ετήσιος

 

Προηγούμενη τιμή: 9,1%

Αναμενόμενη τιμή: 8,7%

Ανακοινωθείσα τιμή: 8,5%

 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο, σε σύγκριση με την αύξηση 1,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, άνοδο 0,2% τον Ιούλιο.

Ο ρυθμός πληθωρισμού στο 12μηνο που έληξε τον Ιούλιο υποχώρησε στο 8,5% από το υψηλό 41 ετών του 9,1% τον Ιούνιο.

Ο “δομικός” δείκτης του πληθωρισμού, ο οποίος παραλείπει τα ασταθή τρόφιμα και ενέργεια, αυξήθηκε 0,3% τον Ιούλιο, από άνοδο 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Σε 12μηνη βάση, ο ρυθμός του δομικού πληθωρισμού, παρέμεινε σταθερός σε 5,9%.

 

Βασικές λεπτομέρειες: Η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού ήταν το κόστος των τροφίμων, το οποίο αυξήθηκε 1,1% τον Ιούλιο. Τον περασμένο χρόνο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10,9%, το υψηλότερο από τον Μάιο του 1979. Οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν 4,6% τον Ιούλιο, με τις τιμές της βενζίνης να υποχωρούν κατά 7,7.

Το κόστος της στέγασης αυξήθηκε 0,5% τον Ιούλιο μετά από αύξηση 0,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο και τα αεροπορικά εισιτήρια μειώθηκαν κατά 7,8%.

Συνολικά, οι τιμές των αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,3%. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,5% προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό τον Ιούλιο, ανέφερε η κυβέρνηση.

 

Η μείωση του πληθωρισμού θα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη από την Federal Reserve, αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Fed θέλει να δει περισσότερους μήνες όπως αυτός και ότι οι αξιωματούχοι επικεντρώνονται επίσης στις βασικές τιμές (τον δομικό δείκτη, ο οποίος παρέμεινε στάσιμος  κατά τον Ιούλιο - εδώ).

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να δει «επιτακτική ένδειξη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω» προτού η κεντρική τράπεζα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια για να επιβραδύνει την οικονομία.

 

Η αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση του ΔΚΤ, αλλά και των άλλων δεικτών σχετικών με τον πληθωρισμό, ήταν δυναμικά θετική.

 

Η άποψη της EuroCapital: Η πτώση του ΔΤΚ είναι θετικό και ευπρόσδεκτο φαινόμενο. Βέβαια, προβληματίζει η διατήρηση του “δομικού” πληθωρισμού στο ίδιο επίπεδο. Όμως, η εκτίμησή μας παραμένει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υποθέσουμε ότι η “μάχη” κατά του  πληθωρισμού ολοκληρώθηκε και κερδήθηκε.
Και στο παρελθόν είχαν υπάρξει περιπτώσεις πτώσης του δείκτη για ένα ή για δύο μήνες, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί πτωτική τάση. Δείτε περίοδο 1972-1975, εδώ και περίοδο 1979 - 1983, εδώ.
Αν η πτώση του πληθωρισμού επαναληφθεί και για το μήνα Αύγουστο και, κυρίως, αν συνοδευτεί και από την πτώση του δομικού πληθωρισμού, τότε, αυτό θα είναι κάτι που θα λάβει υπόψη της η FED, στην επόμενη απόφασή της για τα επιτόκια, στις 20/9/2022.
Προς το παρόν, διατηρούμε την ίδια επιφυλακτική στάση μας απέναντι στις αγορές και εκτιμούμε ότι, η σημερινή ανακοίνωση δε θα πυροδοτήσει κάποια μακροχρόνια ή βιώσιμη ανοδική τάση.

Δείτε τρέχονται και παρελθόντα στοιχεία για τον δείκτη - εδώ.
Δείτε την ανακοίνωση από το site της αρμόδιας υπηρεσίας - εδώ.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text