Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ανάσα στις αγορές από πληθωρισμό, αλλά η Fed δεν αλλάζει ρότα

Ανάσα στις αγορές από πληθωρισμό, αλλά η Fed δεν αλλάζει ρότα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανάσα στις αγορές από πληθωρισμό, αλλά η Fed δεν αλλάζει ρότα

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ μπορεί να ενίσχυσε την πεποίθηση των αγορών ότι η ανάκαμψη στις μετοχές και τα ομόλογα θα έχει συνέχεια και ότι αφήνει περιθώρια στη Fed να μετριάσει τον ρυθμό των μελλοντικών επιτοκιακών αυξήσεων, ωστόσο, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέχρις ότου καταφέρουν ολέθριο πλήγμα στις πληθωριστικές πιέσεις.

Τα φρέσκα στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ δεν αυξήθηκαν καθόλου τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, ένα πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Όμως, η δυναμική της αγοράς εργασίας και η ευφορία στη χρηματιστηριακή αγορά δείχνουν ότι η οικονομία θα χρειαστεί περισσότερη αποθέρμανση και αυτό θα επιτευχθεί από την άνοδο του κόστους δανεισμού.

«Η Fed απέχει πολύ από το να κηρύξει τη νίκη στον πόλεμο κατά του πληθωρισμού», δήλωσε ένα από τα «γεράκια» της, ο Neel Kashkari, διοικητής της Fed στη Μιννεάπολη, σε οικονομικό συνέδριο παρά τα θετικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού. Όπως ανέφερε, δεν βλέπει να έχει αλλάξει κάτι στο σχέδιο της Fed να αυξήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 3,9% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2023.

Το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται σήμερα στο εύρος 2,25% με 2,5%.

Ο Kashkari είναι γνωστό «γεράκι» στο επιτελείο της Fed. ΤΑ περισσότερα από τα 18 υπόλοιπα μέλη του επιτελείου της κεντρικής τράπεζας πιστεύουν ότι ελαφρώς ηπίοτερη σύσφιξη θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά και να φέρει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σε συνέντευξη της με τη Financial Times, η Mary Daly, συνάδελφος του στο San Francisco προειδοποίησε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για την αμερικανική κεντρική τράπεζα να ισχυριστεί ότι νίκησε τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού. Ωστόσο, θεωρεί ως βασικό σενάριο μια αύξηση επιτοκίων 50 μονάδων βάσης χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο η επόμενη αύξηση τον Σεπτέμβριο να είναι της τάξης των 75 μβ.

Θεωρώντας τον πληθωρισμό απαράδεκτα υψηλό, ένας άλλος αξιωματούχος, ο Charles Evans, επικεφαλής της Fed στο Σικάγο, εκτιμά ότι το παρεμβατικό της επιτόκιο πρέπει να αυξηθεί στο 3,25%-3,5% φέτος και στο 3,75%-4% μέχρι το τέλος του 2023, ευθυγραμμιζόμενος με την πολιτική του προέδρου της Fed Jerome Powell, όπως διατυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον Evans, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουλίου ήταν η πρώτη θετική εξέλιξη από τότε που η Fed άρχισε να ανεβάζει με σταδιακά αυξανόμενο ρυθμό τα επιτόκια τον Μάρτιο, ξεκινώντας με 25 μβ για να ακολουθήσει αύξηση 50 μβ και μετά αύξηση 75 μβ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Μετά τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού την Τετάρτη, στην αγορά παραγώγων τα futures στο παρεμβατικό επιτόκιο της Fed άρχισαν να βλέπουν αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση της στις 20 με 21 Σεπτεμβρίου ως το πιο πιθανό σενάριο αντί για 75 μβ που τιμολογούσαν προηγουμένως. Παρόμοιες προσδοκίες στη χρηματιστηριακή αγορά ώθησαν τον δείκτη S&P500 2,1% υψηλότερα.

Οι αγορές τιμολογούν την κορύφωση του παρεμβατικού επιτοκίου της Fed στο 3,75% μέχρι το τέλος της χρονιάς και βλέπουν ότι θα ακολουθήσουν μειώσεις τον επόμενο χρόνο καθώς η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αντιδράσει στην επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο Kashkari θεωρεί το σενάριο αυτό «μη ρεαλιστικό», δηλώνοντας ότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι ενωμένοι στην αποφασιστικότητα τους να πιέσουν τον πληθωρισμό χαμηλότερα προς το 2% που είναι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας. Όπως δήλωσε, «ο κίνδυνος ύφεσης δεν θα με αποτρέψει από το να στηρίξω αυτό που πρέπει να γίνει».

Για να επιβραδύνει τον ρυθμό επιτοκιακών αυξήσεων η Fed, τα επόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι η τάση του είναι πτωτική. Σε ετήσια βάση έτρεχε με 8,5% τον Ιούλιο, μια βελτίωση από το 9,1% του Ιουνίου. Ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή ακριβαίνουν με ρυθμό που είχε να παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970.

Η Fed σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερα πειστήρια ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται αλλά τα στοιχεία του Ιουλίου ήταν μια καλή αρχή. Τα στοιχεία για τον Αύγουστο θα ανακοινωθούν στις 13 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση της. Ακόμη και αν τελικά επιλέξει αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας, ο πόλεμος που έχει κηρύξει ενάντια στον πληθωρισμό θα έχει αρκετό δρόμο ακόμη.

Χρήστος Γεωργίου

 

Πηγή:liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text