Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Οι παράγοντες που μπορούν να προστατέψουν την οικονομία της ευρωζώνης

Οι παράγοντες που μπορούν να προστατέψουν την οικονομία της ευρωζώνης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι παράγοντες που μπορούν να προστατέψουν την οικονομία της ευρωζώνης

Σε τροχιά ύφεσης αλλά όχι και τόσο επιθετικής θα βρεθεί η οικονομία της ευρωζώνης το επόμενο διάστημα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές του Bloomberg Economics (BE), υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών προκειμένου να ξεπεράσουν όσο το δυνατόν πιο… αναίμακτα την ενεργειακή κρίση.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν ότι η οικονομά θα συρρικνωθεί 0,3% στο δ’ τρίμηνο και κατά 0,2% στο α’ τρίμηνο του 2023, εφόσον οι κυβερνήσεις προσφέρουν στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και το κόστος του φυσικού αερίου μειωθεί το επόμενο έτος, με πρόβλεψη ότι μπορεί να υπάρξει στροφή σε θετικό ρυθμό στο β’ τρίμηνο του 2023.

Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, προβλέπεται να σκαρφαλώσει στο 9,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο.

«Η πρόβλεψή μας προϋποθέτει ότι πολλά πάνε καλά αυτόν τον χειμώνα», σημειώνουν οι οικονομολόγοι του πρακτορείου, με επικεφαλής τον Τζέιμι Ρας. «Ο ασυνήθιστα ψυχρός καιρός, η απροθυμία να μοιραστούν οι πόροι, οι βαθύτερες διαταραχές στη γαλλική ηλεκτροπαραγωγή ή μια έκρηξη στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καθώς συνεχίζεται η νομισματική σύσφιξη θα μπορούσαν όλα να οδηγήσουν την ευρωζώνη σε βαθύτερη ύφεση».

Ενώ η γενναιόδωρη δημοσιονομική στήριξη και η μετά τα lockdown αύξηση των δαπανών στον τουρισμό βοήθησαν να επιτευχθεί επέκταση 0,7% για την οικονομία της ευρωζώνης το περασμένο τρίμηνο, η δυναμική θα επιβραδυνθεί απότομα λόγω των πολλαπλών κρίσεων.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ο κυριότερος, αυξάνοντας την απειλή για ενεργειακά δελτία τους επόμενους μήνες, που θα πυροδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό ρεκόρ. Αλλά οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού συνεχίζονται και η ξηρασία έχει καταστήσει ορισμένα ποτάμια της Ευρώπης πρακτικά αδιάβατα.

Η ύφεση δεν θα εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, που «βλέπουν» άλλη μια αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, πριν οι αξιωματούχοι στραφούν σε κινήσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

«Με το Διοικητικό Συμβούλιο να μετατοπίζεται σε μια πιο επιθετική πολιτική στάση, αυτό σημαίνει ότι η απειλή που τίθεται για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα υπερισχύσει των ανησυχιών για την ανάπτυξη», τονίζει ο Ρας και προσθέτει ότι «ο κύκλος των αυξήσεων θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, όταν τα στοιχεία για την πτώση του γενικού και του πυρήνα του πληθωρισμού γίνουν πιο σαφή».

Οι οικονομολόγοι του πρακτορείου αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού κατά μέσο όρο 5,5% το επόμενο έτος, από 3,2% που προέβλεπε τον Ιούνιο. Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις 0,4%, έναντι 2,1% που προέβλεπε νωρίτερα.

Σοφία Ζαφείρη

 

Πηγή:businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text