Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΔΕΗ: Δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει η Μεγαλόπολη 3 παρά τις ανάγκες για λιγνιτική παραγωγή

ΔΕΗ: Δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει η Μεγαλόπολη 3 παρά τις ανάγκες για λιγνιτική παραγωγή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΕΗ: Δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει η Μεγαλόπολη 3 παρά τις ανάγκες για λιγνιτική παραγωγή

Οριστική απάντηση έδωσε με έγγραφό της στη Βουλή η ΔΕΗ αναφορικά με το τι προτίθεται να κάνει με τη μονάδα 3 της Μεγαλόπολης.

Είχε προηγηθεί ερώτηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με την οποία ο βουλευτής Οδ. Κωνσταντινόπουλος σημείωνε ότι το ΥΠΕΝ δήλωσε τον Ιούλιο πως για την μονάδα 3 γίνεται μελέτη και ότι η ΔΕΗ θα κάνει εκτίμηση κόστους οφέλους πριν αποφασίσει για το μέλλον της.

Όλα αυτά ενώ η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε ανάγκη για ενισχυμένη παραγωγή από τις λιγνιτικές μονάδες ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το ακριβό φυσικό αέριο.

Στο έγγραφο που μεταβίβασε η ΔΕΗ αναφέρει σχετικά ότι η Μεγαλόπολη 3 είναι η παλαιότερη μονάδα του συστήματος, έχοντας εξαντλήσει τον ωφέλιμο χρόνο ζωής της.

Η παλαιότητα και τα χαρακτηριστικά της την καθιστούν πρακτικά μη ανταγωνιστική και για αυτό τα τελευταία δύο έτη δεν εντάχθηκε στο σύστημα, αλλά λειτούργησε μόνο για λίγες ημέρες τον Αύγουστο του 2021 όταν παρουσιάστηκε έκτακτη ανάγκη στήριξης του συστήματος λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Για τους ίδιους λόγους η μονάδα δεν εντάχθηκε σε καθεστώς παρέκκλισης λειτουργίας όπως οι λοιπές λιγνιτικές μονάδες.

Με βάση τη σημερινή λειτουργική και αδειοδοτική κατάσταση της μονάδας, τον ενδεχόμενο επανασχεδιασμό του χρονοδιαγράμματος απολιγνιτοποίησης και τις εκτιμώμενες συνθήκες της αγοράς, δεν προκύπτει ότι η μονάδα θα μπορέσει να λειτουργήσει μέσα στην επόμενη εξαετία.

Τέλος, η ΔΕΗ τονίζει ότι από τα τέλη του 2021 η μονάδα βρίσκεται σε μείζονα βλάβη και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία απόσυρσής της.

Χάρης Αποσπόρης

 

Πηγή:energypress.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text