Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Κρατικά ομόλογα: Ο εφησυχασμός για τον πληθωρισμό στη Ευρώπη απειλεί το ράλι

Κρατικά ομόλογα: Ο εφησυχασμός για τον πληθωρισμό στη Ευρώπη απειλεί το ράλι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν ότι η αγορά αρχίζει να εφησυχάζει ως προς τις προοπτικές του πληθωρισμού στην Ευρώπη, όπου η προοπτική της ύφεσης έχει κάνει ξανά ελκυστικά τα ομόλογα.

Τα κρατικά ομόλογα έχουν παρουσιάσει ισχυρό ράλι από τα χαμηλά του Ιουνίου, καθώς οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται και οι φόβοι για την εκτίναξη των τιμών καταναλωτή περνούν σε δεύτερη μοίρα. Σε αντίθεση όμως με τις ΗΠΑ, όπου τα τελευταία στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού, μία δεύτερη ανάγνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυτή την εβδομάδα πιθανόν να επιβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 8,9% τον Ιούλιο. Οι αγορές προεξοφλούν μία κορύφωση στο 10% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Nordea Bank Abp.

Καθώς τα χειρότερα έπονται στην Ευρώπη, στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι διαμορφωτές πολιτικής μπορεί να αυξήσουν τα επιτόκια πιο επιθετικά απ΄ότι αναμενόταν έως τώρα, γεγονός που θα ανέτρεπε το ράλι στην αγορά κρατικών ομολόγων, για το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι έχει ήδη φθάσει σε υπερβολικό επίπεδο. Η Nordea βλέπει την απόδοση του διετούς γερμανικού να εκτινάσσεται στο 1,10% έως τα τέλου του έτους, σε διπλάσιο επίπεδο από το σημερινό. Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Alliance Bernstein, Νικ Σάντερς, βλέπει την εύλογη αξία στο 0,8%, λέγοντας ότι ακόμη και τώρα, η αγορά δεν αντανακλά πλήρως το επίπεδο των επιτοκίων που έχει προεξοφλήσει.

«Παρά τις εξασθενημένες προοπτικές, η ΕΚΤ θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της στη μάχη κατά του πληθωρισμού και να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια», ανέφερε ο Γιαν φον Γκέριχ, στρατηγικός αναλυτής της Nordea Bank.

Το έργο της ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα δύσκολο επειδή η νομισματική πολιτική έχει μικρή επίδραση στις τιμές της ενέργειας – το βασικό παράγοντα του πληθωρισμού στην Ευρώπη – οι οποίες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η ενεργειακή κρίση είναι λιγότερο έντονη και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι ο κυριότερος παράγοντας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Πιτ Κρίστιανσεν, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank.

«Παρόλο που βλέπουμε μια απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης, πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για τα βραχυπρόθεσμα γερμανικά ομόλογα να κινηθούν υψηλότερα», δήλωσε ο Σάντερς της Alliance Bernstein. Η απόδοση του διετούς γερμανικούς περιορίστηκε περισσότερο από το ήμισυ από το απόγειο του Ιουνίου, του 0,59%.

Παρ΄όλα αυτά, ο Σάντερς εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που θα σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ άφησαν να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή την προηγούμενη εβδομάδα δεν αλλάζει τη στάση της κεντρικής τράπεζας.

«Νομίζω ότι ο Πάουελ θα κάνει αυξήσεις μέσω της ουδέτερης πολιτικής – και περισσότερο από αυτό που τιμολογεί η αγορά – οπότε τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι πιο ευάλωτα εδώ, ενώ η ΕΚΤ έχει μια δικαιολογία για να σταματήσει τις αυξήσεις», δήλωσε ο Έρικ Γουίσμαν, επικεφαλής οικονομολόγος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην MFS Investment Management. Ο ίδιος είναι πιο επιφυλακτικός στα βραχυπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα από ό,τι στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Υπάρχουν επίσης λόγοι για αισιοδοξία όσον αφορά τη βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού στην Ευρώπη. Ο Κρίστιανσεν της Danske Bank επισημαίνει ότι η ζήτηση για αγαθά μειώνεται και αναμένει να δει μείωση των τιμών σε ορισμένες κατηγορίες το επόμενο έτος.

Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι πιέσεις στις τιμές να αποδειχθούν πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν λόγω της ενεργειακής κρίσης στην περιοχή, πρόσθεσε. Είναι επίσης πιθανό οι προκλήσεις από την πλευρά της προσφοράς να συνεχίσουν να κυριαρχούν έναντι της χαμηλότερης ζήτησης.

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text