Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Morgan Stanley: Υπάρχει αρκετό «ψέμα» στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Morgan Stanley: Υπάρχει αρκετό «ψέμα» στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley Wealth Management, Lisa Shalett, προειδοποιεί τους επενδυτές να είναι πιο συγκρατημένοι απέναντι στο τελευταίο ράλι των μετοχών: Μην τρέφετε υπερβολικές προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει στην κορύφωσή του μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν μικρή αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο στις ΗΠΑ.

«Στην πραγματικότητα, η ιδέα ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί είναι μεν σωστή κατευθυντικά, αλλά μπορεί επίσης να είναι λίγο ψεύτικη σε σχέση με την άποψη ότι το πρόβλημα λύθηκε, η Fed κέρδισε τη μάχη και η αξιοπιστία της έχει αποκατασταθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ένας σημαντικός παράγοντας για την αποσυμφόρηση των τιμών, σύμφωνα με την Lisa Shalett, είναι η Κίνα, η οποία κινείται με πολύ πιο αργό ρυθμό απ΄ό,τι είχαν προβλέψει οικονομολόγοι, σε μία εξέλιξη που συνέβαλε στην αποσυμφόρηση πολλών ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και στην αποκλιμάκωση των τιμών ειδών διατροφής.

«Τα καλά νέα για τη Fed είναι ότι η κατεύθυνση είναι σωστή. Δεν σημειώνουμε νέα υψηλά στις συγκρίσεις του πληθωρισμού σε ετήσια βάση. Φαίνεται ότι το 9,1%, τουλάχιστον προς το παρόν, θα είναι η κορύφωση του κύκλου για τον πληθωρισμό. Αυτό είναι καλό από πλευράς κατεύθυνσης και αν ήμουν ο πρόεδρος της Fed, ο Τζερόμ Πάουελ, θα χαμογελούσα και θα χαιρόμουν που οι τιμές της ενέργειας αποκλιμακώθηκαν. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Εννοώ ότι ένας βασικός πληθωρισμός στο 8,5% και ένας δομικός που παρέμεινε αμετάβλητος κοντά στο 6% δεν πλησιάζουν σε βιώσιμο επίπεδο. Είναι τρεις φορές ο στόχος του 2%. Και εάν ο Πάουελ γνωρίζει καλά την ιστορία, όπως άλλωστε ισχυρίζεται, τότε ξέρει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να «κατεβάσει το πόδι του από το γκάζι» όσον αφορά στις επιτοκιακές αυξήσεις», ανέφερε η αξιωματούχος της Morgan Stanley Wealth Management.

H ίδια θεωρεί ότι ακόμη και εάν ο δομικός πληθωρισμός επιστρέψει σε ένα επίπεδο χαμηλότερα του 4%, τότε και πάλι τα επιτόκια θα αυξηθούν επιπλέον 150 ή 175 μονάδες βάσης και ίσως μάλιστα αυτό συμβεί λίγο νωρίτερα παρά αργότερα. Όσο για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, περιμένει μία ακόμη αύξηση των 50 μονάδων βάσης.

Αναφορικά με την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, η Lisa Shalett, χαρακτήρισε απόλυτα αναμενόμενη την πτώση 20% έως 24% του δείκτη S&P 500 από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Ιουνίου, καθώς η αγορά είχε προεξοφλήσει απόλυτα τις επιτοκιακές αυξήσεις. Μετά από αυτό όμως, συνεχίζει, έχουμε το τυπικό ράλι μέσα σε bear market, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν διαστήματα ανάπαυλας καθώς η Fed είναι αυτή τη στιγμή απόλυτα εξαρτημένα από τα στοιχεία.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, αναφέρει η Lisa Shalett, είναι ότι δεν αρκούν μόνο οι αναλογίες τιμής-κέρδους. «Η πολιτική της Φέντεραλ Ριζέρβ λειτουργεί με καθυστέρηση και έχει αντίκτυπο. Επιβραδύνει την οικονομία. Και αν η οικονομία επιβραδυνθεί, τα εταιρικά κέρδη μειώνονται, είναι απλώς γεγονός. Όμως, δεν έχουμε δει ακόμη αυτές τις εκτιμήσεις για τα κέρδη να μειώνονται και αυτό είναι πραγματικά αυτό που περιμένουμε. Στις τρεις τελευταίες υφέσεις – του ’91, του ’01 και της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης – είδαμε μειώσεις στην κερδοφορία από 35 έως 60%. Επομένως, εάν τα κέρδη του S&P 500 μειωθούν αυτή την φορά κατά 10% έως 15% τους επόμενους 12 μήνες, αυτό δεν είναι πολύ κακό», καταλήγει η Shalett.

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text