Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωζώνη: Ύφεση το βασικό σενάριο των αναλυτών πλέον

Ευρωζώνη: Ύφεση το βασικό σενάριο των αναλυτών πλέον

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωζώνη: Ύφεση το βασικό σενάριο των αναλυτών πλέον

Ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 της πανδημίας, καθώς η ενεργειακή κρίσει απειλεί να αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό ρεκόρ, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Ειδικότερα, η πιθανότητα συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα - που είναι ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης - έχει αυξηθεί πλέον στο 60% από το 45% που ήταν σε προηγούμενη έρευνα και μόλις 20% πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και μία από τις πλέον εκτεθειμένες στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, είναι πιθανό να μείνει στάσιμη ήδη από αυτό το τρίμηνο, εκτιμούν οι αναλυτές.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής πλήττει τις εταιρείες και τα νοικοκυριά της κοινής ισοτιμίας του ευρώ, με τις ενεργειακές απειλές της Ρωσίας να επιδεινώνουν το πρόβλημα στους τελευταίους μήνες του 2022.

Επιπλέον, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επιδεινώθηκαν από τις σοβαρές ξηρασίες, που οδήγησαν σε πτώση της στάθμης των υδάτων σε ποτάμια σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να κινηθεί μεσοσταθμικά στο 8% σχεδόν το 2022 - περίπου τέσσερις φορές πάνω από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - και στο 4% το επόμενο έτος. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες εξακολουθούν να βλέπουν να επιβραδύνεται στον στόχο του 2% το 2024.

Τέλος, οι οικονομολόγοι βλέπουν την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκιά της κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο (0,5%), όπως έκανε και τον Ιούλιο. Αυτό θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1% μέχρι το τέλος του έτους, με μία νέα αύξηση κατά 0,25% να αναμένεται τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text