Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Βρετανία: Ρεκόρ 40ετίας για τον πληθωρισμό, έφτασε το 10,1%

Βρετανία: Ρεκόρ 40ετίας για τον πληθωρισμό, έφτασε το 10,1%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βρετανία: Ρεκόρ 40ετίας για τον πληθωρισμό, έφτασε το 10,1%

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία εκτινάχθηκε στο 10,1% τον Ιούλιο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1982, από 9,4% τον Ιούνιο, εντείνοντας την πίεση στα νοικοκυριά, έδειξαν επίσημα στοιχεία την Τετάρτη. Η αύξηση ήταν πάνω από όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων για άνοδο του πληθωρισμού στο 9,8% τον Ιούλιο και δεν αμβλύνει τις ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας ότι οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να εδραιωθούν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η BoE αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5% στο 1,75% -την πρώτη άνοδο κατά μισή μονάδα από το 1995- και προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 13,3% τον Οκτώβριο, όταν οι ρυθμιζόμενες τιμές ενέργειας των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν.

Τα στοιχεία της Τετάρτης από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν 0,6% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού των τιμών λιανικής έφτασε στο 12,3%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1981.

«Ο έλεγχος του πληθωρισμού είναι η κορυφαία προτεραιότητά μου και αναλαμβάνουμε δράση μέσω ισχυρής, ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής, υπεύθυνων φορολογικών και δαπανών αποφάσεων και μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της παραγωγικότητας και την ανάπτυξη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού και είναι πιθανό να οδηγήσει τη Βρετανία σε μια μακρά ύφεση φέτος, σύμφωνα με την BoE.

Αν και οι τιμές που χρεώνουν τα εργοστάσια αυξήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος από τον Αύγουστο του 1977, σημειώνοντας άλμα 17,1%, οι αυξήσεις στις τιμές που κατέβαλαν τα εργοστάσια μειώθηκαν ελαφρά, υποχωρώντας στο ετήσιο 22,6% από το ρεκόρ του Ιουνίου 24,1%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των εισροών αυξήθηκαν μόνο κατά 0,1%, η πιο αργή αύξηση μέχρι στιγμής το 2022, εν μέρει λόγω της ασθενέστερης παγκόσμιας ζήτησης για χάλυβα καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται σε όλο τον κόσμο και η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου.

 

 

Πηγή: www.liberal.gr


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text