Ναι μεν άνοδος, αλλά…

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στο υψηλότερο σημείο από την 6/6/2022 (όταν είχε κλείσει, για τελευταία φορά, πάνω από τις 900 μονάδες) βρέθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης. Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης έχει πετύχει άνοδο κατά 15,20%, σε σχέση με το κλείσιμο της 6/7/2022, στις 779,20 μονάδες. Η αναπήδηση αυτή, είναι από τις υψηλότερες που καταγράφονται στις διεθνείς αγορές, από τα χαμηλά του έτους 2022 (δείτε εδώ).

 

Η αγορά έχει πάντα δίκιο. Αυτό ισχύει και αυτό αποδεχόμαστε σημερινό κεντρικό άρθρο του site (εδώ).

 

Ήταν λανθασμένη η επενδυτική στρατηγική που ακολουθήσαμε αυτούς τους μήνες;

Δε νομίζω ότι μπορούμε να την κρίνουμε, αφού πρακτικά, ακολουθούμε τα σήματα ενός συγκεκριμένου συστήματος.
Δεν θα πράτταμε διαφορετικά -δηλαδή, θα ακολουθούσαμε τα σήματα του συστήματος- ακόμη και αν είχαμε θετική άποψη για την εξέλιξη της κατάστασης.

 

Ήταν λανθασμένη η άποψη που εκφράσαμε για το μέγεθος και τη σοβαρότητα της παρούσας κρίσης;

Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε. Τα γεγονότα ακόμη εξελίσσονται. Όταν τα γεγονότα ολοκληρωθούν, θα κάνουμε την κριτική και την αυτοκριτική μας -και βέβαια γνωρίζετε ότι δεν θα χαριστούμε ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό, αν τελικά έχουμε λάθος.

 

Αν αφήσουμε κατά μέρος τη γενικότερη άποψή μας για την αμερικανική και τη διεθνή οικονομία και δούμε τις ειδικότερες απόψεις που εκφράσαμε, τόσο για την ελληνική αγορά, όσο και για τις νοτιοευρωπαϊκές αγορές, νομίζω ότι είδαμε τα πράγματα από τη σωστή τους πλευρά.

 

Όμως, σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά μας, ουδέποτε έχουμε κρύψει τη “συντηρητική” προσέγγισή μας στο ζήτημα των αγορών. Άλλωστε και η ίδια η προσέγγιση του “απόλυτου συστήματος” είναι συντηρητική, αφού το κυρίως ζητούμενο είναι η αποφυγή του υπερβολικού κινδύνου και η αποφυγή ζημιών στο χαρτοφυλάκιο.

Όταν τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερο ρίσκο, να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε. Όμως, οι συνθήκες σήμερα, νομίζω ότι επιβάλλουν να είμαστε συντηρητικοί.

 

Συντηρητικοί σήμερα είναι όσοι υπέστησαν ζημιές κατά την προηγούμενη 20ετία. Ή, όσοι είδαν τον κόσμο γύρω τους να υφίσταται ζημιές. Όλοι αυτοί, βιώσαμε από κοντά την καταστροφή του δικού μας χαρτοφυλακίου, ή του χαρτοφυλακίου κάποιου κοντινού μας προσώπου ή κάποιου πελάτη μας. Και αυτά τα πράγματα, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν μπορούν να ξεχαστούν. Και καταλήγουν να συνιστούν ένα μάθημα σε κάθε μας βήμα.

 

Έχει δυναμική η ελληνική αγορά;

Οι (λίγες) εταιρίες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, ευνοούνται από την αντοχή της οικονομίας, την αύξηση της ζήτησης σε αρκετούς τομείς της και το επιτυχές “πέρασμα” στις τιμές των προϊόντων, της αύξησης του κόστους που προκαλεί ο πληθωρισμός.

Οι μετοχές των εταιριών αυτών, ευνοούνται και από το γεγονός ότι τελικά, δεν πρόλαβαν να γίνουν …φούσκες. Οι μετοχές, προέρχονται από μία 12ετία χρηματιστηριακής κρίσης που, άλλαξε μεν τη φυσιογνωμία τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έλαβαν τα χαρακτηριστικά μιας υπερτιμημένης μετοχής.

 

Εκτιμούμε ότι, η ελληνική αγορά έχει δυναμική. Όμως, η δυναμική αυτή, θα είναι δύσκολο να εκδηλωθεί στην πλήρη διάστασή της, εάν η όποια ανοδική φάση, δε συνοδευτεί και από άνοδο στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε, ιστορικά, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ουδέποτε γνώρισε κάποια φάση μεγάλης ανόδου και υπερτίμησης, σε ένα αρνητικό -ή ακόμη και σταθερό- διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον.

 

Παρά τη -μερική, κατά 50%- είσοδό μας στην αγορά, είμαστε ακόμη δύσπιστη εάν η είσοδος αυτή θα είναι πετυχημένη. Αυτό, λόγω της αδυναμίας που θα συναντήσει ο ΓΔ να κινηθεί έντονα ανοδικά στο επόμενο διάστημα.

Εξακολουθούμε να έχουμε αμφιβολίες για το ποιά θα είναι η αντίδραση των αμερικανικών αγορών, στην επόμενη αύξηση επιτοκίων, ιδίως μάλιστα, εάν ο πληθωρισμός του Αυγούστου, διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και δεν  υποχωρήσει σε σχέση με τον πληθωρισμό του Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, λόγω του μειωμένου ποσοστού εισαγωγής μας, αλλά και των “συντηρητικών” επιλογών μας, εκτιμούμε ότι δεν διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο.

 

Γενικά, δε θα νιώσουμε άνετα μέσα στην αγορά, αν δεν βεβαιωθούμε ότι τερματίζεται ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων. Και αυτό φαίνεται να αργεί.

 

Λόγω των αδειών του προσωπικού στην παρούσα φάση, οι σελίδες της αποτίμησης δε λειτούργησαν κανονικά (βλέπετε, η είσοδος στην αγορά έγινε στην “καρδιά” της περιόδου των αγορών). Όμως, θα λύσουμε το πρόβλημα και, στις επόμενες μέρες, θα κινηθούμε κανονικά.

 

Θα επανέλθουμε αύριο.


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text