Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ

Το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ

Ξεκίνησε η διαβούλευση για το κυβερνητικό πάρκο που σχεδιάζεται να γίνει στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή Δάφνης-Υμηττού. Στόχος είναι να οργανωθεί και να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο το ακίνητο, έτσι ώστε να μετατραπεί σε "Κυβερνητικό Πάρκο" για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών 9 Υπουργείων σε ανακατασκευασμένα διατηρητέα κτίρια και σε νέα κτίρια.

Τα 127 συνολικά κτίρια των υπουργείων που θα μεταφερθούν, από τα οποία άλλα στεγάζονται σε χώρους κτιριακών εγκαταστάσεων μισθωμένους από το Ελληνικό Δημόσιο (107 κτίρια) και άλλα σε ιδιόκτητα κτίριά του (20 κτίρια), βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα στο λεκανοπέδιο Αττικής, με αυτά να συγκεντρώνονται ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό. Τα υπουργεία που πρόκειται να μεταφερθούν είναι τα: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Επιπλέον, στον ίδιο χώρο θα μεταφερθεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, η εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πώς θα μετατραπεί η περιοχή

Το project προβλέπει τη δημιουργία υπερτοπικού Πάρκου κεντρικής διοίκησης – "Κυβερνητικό Πάρκο", σε συνολική έκταση 154.797,34 τετραγωνικών μέτρων, πλαισιωμένο με εκτεταμένους χώρους πρασίνου και πολιτιστικές δραστηριότητες με την ονομασία "Ανδρέας Λεντάκης", εντός του Δήμου Δάφνης - Υμηττού.

Στον ενιαίο χώρο του ακινήτου επίσης προβλέπεται η εξασφάλιση αδόμητου χώρου και η δημιουργία πάρκου πρασίνου και δικτύου κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, ώστε να πληροί κατά το δυνατό, τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης αστικής ανάπλασης/ανάπτυξης, αλλά και ενός σύγχρονου εργασιακού χώρου, σχεδιασμένου με άξονα τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και τη μικρότερη δυνατή συντήρηση.

Το εν λόγω ακίνητο έχει μακρά ιστορία, αφού φιλοξενεί από το 1874 μέχρι σήμερα το βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής όπλων και πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ, ιδιοκτησίας της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΒΕΕ (ΕΑΣ ΑΒΕΕ). Παρά το γεγονός ότι τα κτίρια εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος δεν είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, έχει γίνει μελέτη πρότασης για τον χαρακτηρισμό ή μη, ως διατηρητέων, των κτιρίων που βρίσκονται εντός του ακινήτου - εργοστασίου ‘’ΠΥΡΚΑΛ’’ (Arca Creations, Οκτώβριος 2021), η οποία στην παρούσα φάση βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης. Το ακίνητο αποτελεί χώρο με ιδιαίτερα έντονο το πολιτιστικό στοιχείο της σύγχρονης βιομηχανικής κληρονομιάς της Αθήνας.

Σήμερα, η συνολική εγκατάσταση λειτουργεί με μειωμένη δυναμικότητα, με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του κτιριακού όγκου να παραμένει ανενεργό και να παρουσιάζει σημαντικές φθορές, λόγω πλημμελούς συντήρησης. Η προτεινόμενη χωρική ανάπτυξη, που επιτυγχάνεται μέσω της ανάπλασης του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ και τη μετατροπή της σε Κυβερνητικό Πάρκο Δημόσιας Διοίκησης, στηρίχθηκε στις εξής βασικές αρχές σχεδιασμού:

• Τη δημιουργία Κυβερνητικού πάρκου – πνεύμονα πρασίνου μέσα στον οικιστικό ιστό της Δημοτικής Ενότητας Υμηττού και σε προέκταση του ορεινού όγκου του Υμηττού. Ο ενιαίος και εκτεταμένος ελεύθερος δημόσιος χώρος που δημιουργείται, συνδυάζεται και αποτελεί δίκτυο με τους υφιστάμενους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και ενώνεται μαζί τους με δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων. Με την προτεινόμενη ανάπτυξη βελτιώνεται ουσιαστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής του Δήμου Δάφνης - Υμηττού και των γειτονικών περιμετρικά εξ ανατολών οικιστικών περιοχών.

• Την ανάδειξη του βιομηχανικού πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας. Προτείνεται η διατήρηση και η ανάδειξη διατηρητέων όψεων και κτιρίων της ΠΥΡΚΑΛ που αποτυπώνουν την ιστορική διαδρομή της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, καθώς και η επανάχρηση των υφισταμένων κελυφών και η μετατροπή τους σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα υποδεχθούν δημόσιες και κοινωφελείς λειτουργίες (διοίκησης, πολιτισμού, αθλητισμού κ.λπ.).

• Την δημιουργία ενός σύγχρονου διοικητικού κέντρου σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να προσδώσει σημαντικά οφέλη, δεδομένου ότι θα εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα με την άρση της σημερινής πολυδιάσπασης υπηρεσιών και τη συγκέντρωση τους με σημαντικές βελτιώσεις στον χρόνο και στην ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών.

• Τη χρήση των τελευταίων τεχνολογιών κατασκευής και λειτουργίας των νέων κτιρίων. Ενσωματώνονται οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της βιώσιμης ανάπτυξης, με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και "έξυπνων” ενεργειακών συστημάτων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

• Την επέμβαση στα μεταφορικά δίκτυα με έμφαση στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας. Με τα προτεινόμενα μέτρα ενισχύεται η δημόσια συγκοινωνία, κυρίως με την προσαρμογή των λειτουργικών χαρακτηριστικών της γραμμής 2 του μετρό ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στη ζήτηση που θα προκύψει. Αυτό είναι εφικτό με χρήση των υφιστάμενων υποδομών και βελτίωσή τους με την κατασκευή νέας εξόδου στο ακίνητο, συνδεόμενη με υπόγεια σήραγγα πεζών.

Επιπρόσθετα, ενισχύονται οι υπάρχουσες ή προστίθενται νέες λεωφορειακές γραμμές για άμεση σύνδεση του ακινήτου με τις περιοχές που το περιβάλλουν σε αποδεκτές χρονοαποστάσεις για χρήση λεωφορείων, ενώ οι υπάρχουσες γραμμές επεκτείνονται τοπικά για άμεση σύνδεση με το ακίνητο. Μακροπρόθεσμα, κατασκευάζεται η γραμμή 5 του μετρό, σε άμεση σύνδεση με το ακίνητο. Ενισχύονται οι μετακινήσεις με ήπια μέσα με την προώθηση του ήδη εγκεκριμένου μητροπολιτικού δικτύου ποδηλατοδρόμων, το οποίο εφάπτεται με το ακίνητο συνδέοντάς το με όλες τις κατευθύνσεις.

Βελτιώνονται δραστικά οι συνθήκες πρόσβασης πεζών με κατασκευές πεζοδρομίων, οδών ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμων και διαβάσεων βάσει των ισχυουσών προδιαγραφών και απαιτήσεων κατά μήκος όλων των συνδέσεων με τα συγκοινωνιακά δίκτυα και τα σημεία αναφοράς της περιμέτρου του ακινήτου. Ελέγχεται και αποθαρρύνεται η χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων με τον περιορισμό του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων στάθμευσης στην περίμετρο του ακινήτου, τόσο με κατάργησή τους με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων όσο και διαχείρισή τους με σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο θα εξασφαλίζει κατά απόλυτη προτεραιότητα τη στάθμευση των περιοίκων. Τέλος περιορίζεται η όχληση από τους μεγάλους οδικούς άξονες με την κυκλοφοριακή υποβάθμιση τμήματος της οδού Ηλιουπόλεως σε επαφή με το ακίνητο.

Τι θα οικοδομηθεί

Από την έκταση των 77 περίπου στρεμμάτων, 50% της συνολικής έκτασης, που προτείνεται να καταλαμβάνει η εν λόγω χρήση πολεοδομικού κέντρου, το 40% θα αποδοθεί ως εισφορά σε γη για τη δημιουργία κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων που θα συνδέονται και ουσιαστικά θα επεκτείνουν χωρικά, αλλά και λειτουργικά τον ελεύθερο χώρο πρασίνου. Εντός των κοινωφελών χώρων περιλαμβάνονται υφιστάμενα κτίσματα, των οποίων αναμένεται η κήρυξή τους ως διατηρητέα, που προβλέπεται να λειτουργήσουν ως μουσεία, συνεδριακοί χώροι κτλ.

Η οικοδομήσιμη έκταση που θα προκύψει τελικά στην περιοχή του εξεταζόμενου ακινήτου θα αφορά τα 46,5 περίπου στρ. από τα συνολικά 155 στρ., ήτοι το 30% περίπου της συνολικής έκτασης, ενώ σημειώνεται ότι στην εν λόγω έκταση περιλαμβάνονται, τόσο τα νέα κτίρια, όσο και μέρος των υφιστάμενων διατηρητέων, ως αξιόλογα βιομηχανικά κελύφη, που θα διατηρηθούν και θα αποκατασταθούν. Στη δεύτερη Χωρική Ενότητα που ανέρχεται ομοίως σε ποσοστό 50% επί του συνόλου της έκτασης, καθορίζεται η γενική κατηγορία χρήσεων γης Ελεύθεροι χώροι-Αστικό Πράσινο και αποδίδεται ως ευρύς κοινωνικός εξοπλισμός στην πόλη, που συμπεριλαμβάνει κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.

Λόγω του μεγέθους της έκτασης που ανέρχεται περίπου σε 77 στρ., αυτή αναμένεται να λειτουργήσει ως χώρος υπερτοπικού πρασίνου επιπέδου πάρκου πόλης. Ο ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος αυτός, εκτός της περιβαλλοντικής αναβάθμισης που θα επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι ενός συνεχόμενου δικτύου πρασίνου που θα θα συνδέει τις περιοχές κατοικίας του Υμηττού μέσω του Πάρκου Άρη Αλεξάνδρου, της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου, της Πλατείας Ηλία Ηλιού, του νέου Ελεύθερου Χώρου Αστικού Πρασίνου του Κυβερνητικού Πάρκου "Ανδρέα Λεντάκη" και της Γυμναστικής Ακαδημίας, με τη κεντρική περιοχή του Δήμου στη Δάφνη, όπου εντοπίζεται και η στάση του μετρό.

Στη ζώνη που καθορίζεται η χρήση Ελεύθερων Χώρων – Αστικού Πρασίνου διατηρούνται υφιστάμενα κτίσματα, των οποίων αναμένεται η κήρυξή τους ως διατηρητέα, εντός των οποίων προτείνεται να φιλοξενούνται χρήσεις εστίασης, αναψυχής και πολιτιστικών εγκαταστάσεων.

 

 

Πηγή: www.capital.gr


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text