Η “αποσύνδεση” των αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η “αποσύνδεση” της πορείας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, από την πορεία των υπολοίπων μεγάλων αγορών, η οποία καταγράφεται επί αρκετά μεγάλο διάστημα, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.

Βέβαια, δε συμβαίνει μόνο με την ελληνική αγορά, αλλά και με τις αγορές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας -και λιγότερο με της Ιταλίας. Δείτε εδώ.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο ήμασταν από τους πρώτους που εντοπίσαμε ή και προβλέψαμε (τεύχος 241, Ιούνιος 2022, εδώ).

Οφείλεται στη θετικότερη εξέλιξη των μεσογειακών οικονομιών, τόσο λόγω των υψηλών ευρωπαϊκών ενισχύσεων, όσο και λόγω της αύξησης των εσόδων -όλων αυτών των χωρών- από τον τουρισμό, κατά το τρέχον έτος.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, οφείλεται και στην χρηματιστηριακή ανάκαμψη των τραπεζών και στις θετικές προοπτικές που δείχνει να έχει ο τραπεζικός κλάδος κατά τα επόμενα χρόνια.

Όμως, όπως σημειώναμε και πρόσφατα, οι θετικές αυτές διαφοροποιήσεις, δε μπορούν να πάρουν μεγάλη έκταση και ούτε μπορούν να διατηρηθούν επί μακρόν.

Συνεπώς, αν η αμερικανική αγορά δεν “αντέξει” τα παρόντα επίπεδα τιμών και βρεθεί σε νέα πτωτική φάση, η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει και εμάς.

 

 

Η πορεία των αμερικανικών αγορών υπήρξε ιδιαίτερα αρνητική την Παρασκευή και το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, μέχρι στιγμής (Dow Jones: -1.4%, S&P: -1.7% και Nasdaq: -2,2%). Πολλά δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε έγκυρα sites, έκαναν λόγο για τη σταδιακή επιστροφή της συσχέτισης της πορείας των αμερικανικών αγορών, προς την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Η άνοδος που παρατηρήθηκε κατά το τελευταίο δίμηνο, κατά κύριο λόγο, αποδίδεται στη διατήρηση των επιχειρηματικών κερδών (και των προβλέψεων για την εξέλιξή τους στο προσεχές διάστημα) σε υψηλά επίπεδα. Όμως, όπως παρατηρούν οι διάφοροι σχολιαστές, στο τέλος, αν η πορεία της οικονομίας είναι προβληματική, επιδρά και στα μεγέθη των επιχειρήσεων.

Εμείς θα προσθέταμε και έναν ακόμη λόγο για την άνοδο του τελευταίου διμήνου, ο οποίος -περιέργως- δείχνει να μην έχει εξεταστεί επαρκώς: Ο εθισμός των επενδυτών των αμερικανικών αγορών στη διαρκή άνοδο, επί σειρά ετών, σε βαθμό ώστε να έχει παγιωθεί η αντίληψη ότι, οι χρηματιστηριακοί δείκτες δε μπορούν να υποχωρήσουν, ή ακόμη και αν υποχωρήσουν, αυτό είναι προσωρινό, όπως συνέβη στην πρώτη φάση της πανδημίας, ή κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Όμως, εκτιμούμε ότι, αυτό δε μπορεί να ισχύει για πάντα.

 

Το χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος” έχει βρεθεί και πάλι εντός αγοράς, έστω και με το περιορισμένο ποσοστό του 50%.

Εκτιμούμε ότι, το περιθώριο ανόδου της ελληνικής αγοράς είναι περιορισμένο, οπότε, το ενδιαφέρον μας στρέφεται στο εάν αντέξει ο ΓΔ στα παρόντα υψηλά επίπεδα. Αυτό είναι κάτι, στο οποίο δίνουμε λιγότερες πιθανότητες, αν και δεν θα πρέπει να το αποκλείσουμε.

Σήμερα, ο ΓΔ βρίσκεται κατά 1,43% υψηλότερα από την καμπύλη του ΚΜΟ-200.

Το Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών, σήμερα βρίσκεται στις 829 μονάδες, περίπου. Αύριο θα βρεθεί στις 849,23 και θα διατηρηθεί εκεί μέχρι την 1/9/2022. Στη συνέχεια, θα βρεθεί στις 859,52 μονάδες (5/9/2022) και στις 875,47 μονάδες (6/9/2022).

 

Γενικά, δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες στην παρούσα φάση. Διατηρούμε την άποψη που είχαμε εκφράσει εδώ και αρκετούς μήνες, ότι, το φθινόπωρο του 2022, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text