Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η περίεργη λογική των αγορών και η αδυναμία αντίληψης τί ακριβώς σημαίνει η “ύφεση”.

Η περίεργη λογική των αγορών και η αδυναμία αντίληψης τί ακριβώς σημαίνει η “ύφεση”.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μία περίεργη λογική επικρατεί στις αγορές αυτή την περίοδο. Μια λογική που δίνει εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην επόμενη κίνηση της FED και παραβλέπει την κατάσταση των οικονομιών.

Οι οικονομικοί δείκτες που ανακοινώθηκαν σήμερα, ίσως είναι από τους χειρότερους που έχουν ανακοινωθεί κατά τους τελευταίους μήνες, αφού δείχνουν την αδυναμία της οικονομίας στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ και βεβαιώνουν ότι οι οικονομίες αυτές οδεύουν, ταχύτατα μάλιστα, προς την ύφεση.

Δείτε τους κυριότερους δείκτες που ανακοινώθηκαν σήμερα, εδώ.

Με δυό λόγια, αυτοί δείχουν την πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας (βρίσκεται σε συρρίκνωση) στη Γαλλία και τη νέα πτώση στον τομέα των υπηρεσιών. Δείχνουν τη συρρίκνωση της γερμανικής βιομηχανίας και των υπηρεσιών, αλλά και τη σοβαρή πτώση της δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, παράλληλα με τη διατήρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης της ΕΕ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών (εδώ).

Παράλληλα όμως δείχνουν και την περαιτέρω αποδυνάμωση της βιομηχανίας των ΗΠΑ και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας (με εξαίρεση τους πρώτους μήνες της πανδημίας), εδώ. Τέλος, οι πωλήσεις νέων κατοικιών κατέγραψαν νέα πτώση και βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από το 2015 (εδώ).

 

Όμως, η λογική κάποιων επενδυτών, οι οποίοι προφανώς, είτε δεν έχουν δει, είτε δε θυμούνται πώς είναι η ύφεση σε μία οικονομία, οδήγησε τους χρηματιστηριακούς δείκτες υψηλότερα, ευθύς μετά την ανακοίνωση των σημερινών δεικτών (δείτε τις τρέχουσες τιμές, εδώ).

Το σκεπτικό πίσω από την …κουτοπόνηρη αυτή κίνηση είναι ότι, καθώς η οικονομία βαδίζει προς την ύφεση, η FED δε θα αυξήσει τόσο πολύ τα επιτόκια (επειδή αν τα αυξήσει, θα οδηγήσει την οικονομία σε …ύφεση!)

 

Είναι ξεκάθαρο ότι η λογική αυτή δε μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν. Καθώς αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να περιπέσει σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ, ή ακόμη και η διεθνής οικονομία, είναι βέβαιο ότι οι τιμές των μετοχών θα κινηθούν σημαντικά χαμηλότερα.

 

Από την εξέλιξη αυτή, θα επηρεαστεί και η ελληνική αγορά, σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό (εκτιμούμε ότι θα επηρεαστεί σε μικρότερο βαθμό).

 

Αύριο, από το πρωί, θα δημοσιεύσουμε, στο τμήμα των προδημοσιεύσεων, μια σειρά ενδιαφέροντων στατιστικών στοιχείων, για τη συσχέτιση της πορείας του ελληνικού χρηματιστηριακού δείκτη, με τους δείκτες του εξωτερικού, καθώς επίσης και μία σειρά από πρωτότυπα στατιστικά στοιχεία για τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες -η παρουσίαση αυτή θα έχει ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά θα είναι και άκρως διδακτική.


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text