Αρχική | Πολιτική | Εξωτερική Πολιτική | Αύξηση του διμερούς εμπορίου Σερβίας-Κροατίας κατά 35% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο

Αύξηση του διμερούς εμπορίου Σερβίας-Κροατίας κατά 35% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση του διμερούς εμπορίου Σερβίας-Κροατίας κατά 35% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο

Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών συνεχίζουν να ενισχύονται παρά τις συνεχιζόμενες πολιτικές εντάσεις και τις αμοιβαίες κατηγορίες μεταξύ Σερβίας και Κροατίας.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Σερβίας και Κροατίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 35,4% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε την Τρίτη (23 Αυγούστου) το σερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η διευκόλυνση της ταχύτερης ροής των εμπορευμάτων στις συνοριακές διαβάσεις Batrovci στη Σερβία και Bajakovo στην Κροατία και η συνέχιση της υλοποίησης της πρωτοβουλίας των επιμελητηρίων των δύο χωρών για τη δημιουργία επιθεώρησης τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης στη σιδηροδρομική συνοριακή διάβαση Sid-Tovarnik θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το επόμενο διάστημα, όπως επισημάνθηκε σε συνάντηση του προέδρου του σερβικού εμπορικού επιμελητηρίου Μάρκο Τσάντεζ και του προέδρου του κροατικού οικονομικού επιμελητηρίου Λούκα Μπουρίλοβιτς, σύμφωνα με ανακοίνωση του σερβικού εμπορικού επιμελητηρίου.

Συμφωνήθηκε ότι οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων της Σερβίας και της Κροατίας θα πρέπει να συναντηθούν τις επόμενες 45 ημέρες, ώστε να καθιερωθεί το επόμενο διάστημα ο έλεγχος των εμπορευμάτων, ο οποίος απαιτεί την έκδοση φυτοϋγειονομικών και κτηνιατρικών πιστοποιητικών στο σιδηροδρομικό συνοριακό πέρασμα Šid-Tovarnik.

Το 2021, 5.053 σερβικές εταιρείες πραγματοποίησαν εμπορικές συναλλαγές με την Κροατία. Οι Τζάντεζ και Μπουρίλοβιτς συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και εξέτασαν τις επιλογές προμήθειας φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο κροατικό νησί Krk.

Ο Τζάντεζ κάλεσε τους Κροάτες διανομείς και εισαγωγείς να συμμετάσχουν στη διεθνή έκθεση κρασιού με τίτλο «Wine Vision Open Balkan» που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι από την 1η έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

 

Πηγή:euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text