Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΕΥΔΑΠ: Διαγωνισμός 300 εκατ. ευρώ για τους «έξυπνους» μετρητές

ΕΥΔΑΠ: Διαγωνισμός 300 εκατ. ευρώ για τους «έξυπνους» μετρητές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΥΔΑΠ: Διαγωνισμός 300 εκατ. ευρώ για τους «έξυπνους» μετρητές

Εντός του 2023 εκτιμά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ότι θα προκηρύξει τον διαγωνισμό για αντικατάσταση των περίπου 2,160 εκατ. μετρητών με «έξυπνους», έργο αρχικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας.

Η προαναφερόμενη επένδυση αποτελεί τμήμα του επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης ύδρευσης, συνολικού ύψους 1,6 δις. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια, εκ των οποίων, όπως είπε χθες μιλώντας στους μετόχους κατά την διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης, τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής τα οποία επιδοτούνται κατά 80% από ευρωπαϊκούς πόρους.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο, Αναστάσιο Τόσιο, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη διαμόρφωσης της στρατηγικής έξυπνων μετρητών και η αντίστοιχη μελέτη επιχειρησιακής υπόθεσης εργασίας για να προχωρήσει σύνταξη τευχών του σχετικού διαγωνισμού. Προηγουμένως η ΕΥΔΑΠ θα αναζητήσει τη συνδρομή εξειδικευμένου συμβούλου.

Θα προηγηθεί διαγωνισμός για την εγκατάσταση του νέου Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP) με προϋπολογισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ και η αντίστοιχη διαδικασία για την κατασκευή του νέου κτηρίου κάλυψης των αναγκών στέγασης των διοικητικών υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Γαλάτσι.

Απαντώντας σε ερώτημα μετόχου ο κ. Σαχίνης είπε χθες πως η ΕΥΔΑΠ δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Συμπλήρωσε πως η αξία των μετοχών που έχει στην Τράπεζα η επιχείρηση νερού έχει μειωθεί στα 6 χιλ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΥΔΑΠ συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής αρχές του 2016 έπειτα από ουσιαστικά πολιτική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης τοποθετώντας 20 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που εντάσσεται η ΕΥΔΑΠ υπό την ΚΥΑ 135275/2017 «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του.», μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από την 1/1/2021.

Όπως είπε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως αρμόδια Αρχή, σε επικοινωνία που είχε με την ΕΥΔΑΠ την ενημέρωσε ότι το έργο της παρακολούθησης και του ελέγχου της εφαρμογής της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος σύμφωνα με τις διατάξεις της παραπάνω ΚΥΑ θα ανατεθεί σε ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή η οποία είναι πολύ πιθανό να ενσωματωθεί ως νέα διεύθυνση στη ΡΑΕ, ενώ η ισχύς των υπαρχόντων τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ παρατείνεται μέχρι την έγκριση των νέων βάσει της νέας σύμβασης.  

Ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ αναφερόμενος επίσης στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σημείωσε ότι η γεωπολιτική κρίση είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την πορεία του εξαιτίας της αδυναμίας εργοληπτικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις αυξημένες τιμές καυσίμων και υλικών.

Ανέφερε σχετικά ότι έχουν υποβληθεί από αναδόχους αιτήματα αναπροσαρμογής των τιμών και χορήγησης πριμ, σε συνέχεια του Ν.4938/22 που περιλαμβάνει επείγουσες ρυθμίσεις για την εκτέλεση των συμβάσεων δημοσίων έργων για την στήριξη των σε εξελίξει εργολαβιών, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η διοίκηση της εταιρείας στο μεταξύ εξετάζει τη διανομή επιπλέον μερίσματος για τη χρήση του 2021. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί έως τον προσεχή Οκτώβριο.

Η μέχρι στιγμής απόφαση που έλαβε την έγκριση της γενικής συνέλευσης είναι η διανομή μερίσματος 0,28 ευρώ ανά μετοχή (συνολικό ύψος του 29,820 εκατ. ευρώ). Η μέση μερισματική απόδοση της τελευταίας τριετίας της ΕΥΔΑΠ ανέρχεται σε 5,13%.

 

 

Τέτη Ηγουμενίδη
Πηγή: www.naftemporiki.gr


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text