Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 244 | Θα επιβεβαιωθεί η παράδοση της “ανεστραμμένης” καμπύλης αποδόσεων;

Θα επιβεβαιωθεί η παράδοση της “ανεστραμμένης” καμπύλης αποδόσεων;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θα επιβεβαιωθεί η παράδοση της “ανεστραμμένης” καμπύλης αποδόσεων;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα επιβεβαιωθεί η παράδοση της “ανεστραμμένης” καμπύλης αποδόσεων;

Η καμπύλη της διαφοράς της απόδοσης μεταξύ των 2ετών και του 10ετών αμερικανικών ομολόγων, συνιστά έναν αξιόπιστο (πρόδρομο) δείκτη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και δείχνει εάν αυτή κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση ύφεσης στο προσεχές μέλλον. (Σημείωση: Τη λειτουργία του δείκτη αυτού, σχολιάσαμε αναλυτικά, στο τεύχος 242, εδώ).

Όπως έχουμε δει, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο (6/7/2022), η απόδοση των 2ετών ομολόγων ξεπέρασε αυτή των 10ετών και δημιουργήθηκε το φαινόμενο της “αντιστροφής της καμπύλης των αποδόσεων”. Ήταν η πρώτη φορά που η καμπύλη “αντιστράφηκε”, από το 2019 και η τρίτη φορά, μετά το έτος 2000 (εδώ).  Και στις τρεις περιπτώσεις, η αντιστροφή της καμπύλης ακολουθήθηκε από ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ.

 

Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, όταν εντάθηκαν οι φόβοι για διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση, η τιμή της καμπύλης πήρε τη μεγαλύτερη τιμή της, στις -0,4851 ποσοστιαίες μονάδες, τιμή που ήταν η μεγαλύτερη από το έτος 2000. Κατά τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, όταν διαδοχικές ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία διατηρεί την ισχύ της, η τιμή της καμπύλης μειώθηκε και άρχισε να κινείται προς το μηδέν. Αυτό, σε πολλούς επενδυτές, δημιουργεί ελπίδες ότι, η ύφεση της οικονομίας, τελικά μπορεί να αποφευχθεί.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

 

Όμως, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά στοιχεία, εναντίον της άποψης που υποστηρίζει ότι η ύφεση μπορεί να αποφευχθεί: α) η προϊστορία της καμπύλης που, μέχρι σήμερα, την εμφανίζει ως έναν αλάνθαστο δείκτη μιας επερχόμενης ύφεσης και β) οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, κατά τους προσεχείς μήνες, εξέλιξη που ενισχύει τα επιχειρήματα για την εμφάνιση ύφεσης.


Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η διαφορά των αποδόσεων τελικά “κλείσει” και αυτές επανέλθουν στην κανονικότητα, δηλαδή, η απόδοση του 10ετούς να είναι υψηλότερη της απόδοσης του 2ετούς, το βέβαιο είναι ότι, για μία σειρά ετών, τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων και των βραχυπρόθεσμων τίτλων, θα κινηθούν σε υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 244 (Σεπτέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 244, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text