Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 244 | Για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, χρειάζεται χρόνος και πόνος

Για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, χρειάζεται χρόνος και πόνος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, χρειάζεται χρόνος και πόνος




 


Για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, χρειάζεται χρόνος και πόνος


Η 8λεπτη ομιλία του προέδρου της FED, κ. Jerome Powell, στο Jackson Hole, στις 26/8/2022, υπήρξε καταλυτική για την περαιτέρω πορεία των αγορών. Στην ομιλία αυτή, που θα μείνει στην ιστορία των αγορών, ως ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της χρηματιστηριακής κρίσης του 2022, ο κ. Powell έπαυσε να υποστηρίζει ότι, η FED είχε μία συγκεκριμένη στρατηγική για να προκαλέσει την πτώση του πληθωρισμού, όπως είχε κάνει σε προηγούμενες ομιλίες του. Αντίθετα, παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει “πόνος”: “Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η μειωμένη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα φέρουν επίσης κάποιο πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτά είναι το αναπόφευκτο κόστος της μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο”.

 

Από το σημείο εκείνο, ξεκίνησε η δεύτερη φάση της χρηματιστηριακής κρίσης. Ως πρώτη, θα ορίζαμε το χρονικό διάστημα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, έως τα μέσα Ιουνίου, για τις αμερικανικές αγορές και τις αρχές Ιουλίου για τις ευρωπαϊκές. Από τότε, ξεκίνησε ένα “ράλι” τιμών, που οδήγησε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα (ο δείκτης Nasdaq έφτασε να κερδίζει ακόμη και +22,4% από τα χαμηλά επίπεδα της 16/6/2022), αλλά που παράλληλα, αποπροσανατόλισε και “παγίδευσε” ένα μεγάλο αριθμό επενδυτών, σε όλο το κόσμο.

 

Η αλήθεια όμως είναι ότι, η παρούσα κρίση, είναι σοβαρή και σπάνια, η οποία προκλήθηκε από μία σειρά αιτιών και οξύνθηκε από την πρωτοφανή έξαρση του πληθωρισμού. Και, ο πληθωρισμός, είναι ένα φαινόμενο που, για να “καταλαγιάσει” απαιτεί χρόνο και “πόνο”.

 

Σήμερα, επανήλθαν -ως σε συγχορδία- σχεδόν όλοι οι επενδυτικοί οίκοι και όλα τα μεγάλης κυκλοφορίας έντυπα και αναπαράγουν τα σενάρια ότι, οι τιμές των μετοχών, έχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια πτώσης.

 

Πολλοί είχαν -λανθασμένα- εκτιμήσει ότι, η διεθνής οικονομία έχε ικανοποιητικές αντοχές και ότι, τα επιχειρηματικά κέρδη, μπορούσαν να διατηρήσουν τη δυναμική τους, έτσι ώστε, το πληθωριστικό “επεισόδιο” να παρέλθει χωρίς να προκληθεί μεγάλη ζημιά στις αγορές.

Όμως, η άποψη αυτή αντιστρατεύεται στη λογική της οικονομικής επιστήμης: Ότι, για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός -και ιδίως ο πληθωρισμός κόστους- θα πρέπει να υπάρξει ύφεση. Ή, “πόνος”, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη ρητορική του κ. Powell. Και “πόνος”, σημαίνει -μεγάλη ή μικρή- ύφεση και πτώση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, κάτι που θα δούμε να συμβαίνει στο προσεχές μέλλον.

 

Ο πληθωρισμός είναι μία νομισματική και κοινωνική ασθένεια. Προκαλείται από συγκεκριμένα (κυκλικά ή τυχαία) φαινόμενα. Και για να καταπολεμηθεί, η ασθένεια, θα πρέπει να κάνει τον κύκλο της.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 244 (Σεπτέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 244, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text