Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 244 | Νο 244 - Σεπτέμβριος 2022: Θέσεις και θέματα

Νο 244 - Σεπτέμβριος 2022: Θέσεις και θέματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η δεύτερη φάση της κρίσης

 

Η παρέμβαση του Προέδρου της FED, κ. Jerome Powell, στο Jackson Hole, στις 26 Αυγούστου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η έναρξη της δεύτερης φάσης της τρέχουσας χρηματιστηριακής κρίσης. Με την παρέμβασή του, ο κ. Powell έθεσε το πρόβλημα του στην πραγματική του διάσταση και διέψευσε τις προσδοκίες για ένα “εύκολο και αναίμακτο” ξεπέρασμα της πληθωριστικής περιπέτειας. Παράλληλα, κατά την άποψή μας, προστάτευσε τις αγορές από μία παραπλανητική και αλόγιστη άνοδο, η οποία -αναπόφευκτα- θα οδηγούσε, όσους συμμετείχαν, σε ακόμη μεγαλύτερες ζημιές.

Η δεύτερη φάση μιας κρίσης, συνήθως είναι περισσότερο επίπονη από την πρώτη. Αυτό επειδή, πλέον, δεν υπάρχει ούτε η ελπίδα, για ενδεχόμενο λάθος στη διάγνωση του προβλήματος, ή για μια ταχεία αποκατάσταση του προβλήματος.

 

Η δεύτερη φάση της κρίσης, θα χαρακτηρίζεται από τη δεύτερη φάση στην πορεία ανόδου των επιτοκίων. Στην πρώτη φάση, η άνοδος των επιτοκίων ήταν “διστακτική”, καθώς το πρόβλημα του πληθωρισμού είχε συνειδητοποιηθεί στην πραγματική του διάσταση, ενώ, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν ήθελαν να διαταράξουν την πορεία ανάπτυξης στην οποία είχαν εισέλθει οι οικονομίες μετά την πανδημία. Στη δεύτερη φάση, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί περισσότερο επιθετικά. Και αυτό επειδή, εάν καθυστερήσει περισσότερο η τιθάσευση του πληθωρισμού, η ύφεση που φυσιολογικά θα ακολουθήσει, θα είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με την ύφεση που θα μπορούσε να προκληθεί σήμερα, μέσα από μία ελεγχόμενη διαχείριση των επιτοκίων.

 

Όμως, η δεύτερη φάση, είναι η τελική. Συνήθως κρατά περισσότερο χρόνο, αλλά, μέσα από τις διαδικασίες της κρίσης, οδηγεί στον “πάτο”, στο τέλος της κρίσης και στην έντονη αρχική ανάκαμψη.

 

 

Το Θέμα

 

900 μονάδες: Το “καταραμένο” σημείο του Γενικού Δείκτη

 

Το σημείο των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη, επί χρόνια “ταλαιπωρεί” το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Είχε συμβεί και στην περίοδο 1993-1996. Τί σημαίνει το “όριο” των 900 μονάδων; Και τί συμβαίνει γύρω απ’ αυτό; Και -κυρίως- γιατί το ξεπέρασμά του, θα μπορούσε να οδηγήσει το Χρηματιστήριο, σε μία ανοδική “έκρηξη”; Όπως άλλωστε είχε συμβεί και μετά το 1996. Δείτε εδώ.

 

Διαβάστε ακόμη:

 

 

Πώς τελείωσε η χρηματιστηριακή κρίση του 1973;

Ενώ έχουμε ασχοληθεί εκτεταμένα με το πώς ξεκίνησε η κρίση του 1973 και με τα χαρακτηριστικά της, δεν έχουμε ασχοληθεί με το πώς τελείωσε. Και όμως, το πώς η κρίση οδηγήθηκε στο τέλος της και τί ακολούθησε στη συνέχεια, είναι -ιδίως σήμερα- εξαιρετικά ενδιαφέροντα και διδακτικά. Δείτε εδώ.

 

 

1973 - 2022: Κρίσεις παράλληλες

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των κρίσεων του 1973 και του 2022. Όχι μόνο στα αίτια και σε βασικά χαρακτηριστικά. Αλλά ακόμη και στον τρόπο που κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες. Τοποθετούμε τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες της περιόδου του 1973, σε παράλληλα διαγράμματα με τους δείκτες της σημερινής περιόδου και παρακολουθούμε την πορεία τους. Το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει. Όμως, πέραν από το στοιχείο του εντυπωσιασμού, τα διαγράμματα αυτά θα μας βοηθήσουν να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κρίσης και -κυρίως- τα σημεία του τερματισμού της. Δείτε εδώ.

 

 

Αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2022

Μέχρι την κυκλοφορία του τεύχους μας, ένας μικρός αριθμός (26 από 140) οι εισηγμένες εταιρίες, είχαν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους. Όμως, παρά το μικρό δείγμα, εκτιμάται με ασφάλεια ότι, η “κρίση”, δεν έχει ακόμη “χτυπήσει” τα μεγέθη των εισηγμένων εταιριών. Δείτε εδώ.

 

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 244 (Σεπτέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 244, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text