Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Η αύξηση του “δομικού” πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οδηγεί στο “κόκκινο” τους χρηματιστηριακούς δείκτες

Η αύξηση του “δομικού” πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οδηγεί στο “κόκκινο” τους χρηματιστηριακούς δείκτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αύξηση του “δομικού” πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οδηγεί στο “κόκκινο” τους χρηματιστηριακούς δείκτες

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στις ΗΠΑ, για το μήνα Αύγουστο, ανακοινώθηκε σήμερα στο 8,3%, έναντι 8,5% κατά το μήνα Ιούλιο και 9,1% κατά το μήνα Ιούνιο. Μάλιστα, η τιμή του ΔΤΚ του Αυγούστου, είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Απρίλιο (εδώ). Άρα, η εξέλιξη αυτή είναι θετική;

Όχι, δεν είναι θετική. Και ορθά οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στο άκουσμά της.

Χωρίς ακόμη να έχουμε αναλύσει τις συνιστώσες του δείκτη, τέσσερα είναι τα σημεία που, εκ πρώτης όψεως, θα πρέπει να προσέξουμε:

 

α) Το δομικό πληθωρισμό (core inflation) (Σημείωση: Η τιμή του δομικού πληθωρισμού, προκύπτει εάν από το δείκτη τιμών καταναλωτή, αφαιρέσουμε τη μεταβολή των παραγόντων της ενέργειας και των τροφίμων). Ο δομικός πληθωρισμός κατά το μήνα Αύγουστο, αυξήθηκε κατά 0,6%, έναντι αύξησης κατά 0,3% το μήνα Ιούλιο. Παράλληλα, σε 12μηνη βάση, η τιμή του δείκτη δομικού πληθωρισμού, έχει αυξηθεί κατά 6,3% έναντι 5,9% κατά το μήνα Ιούλιο (εδώ). Η αύξηση του δομικού πληθωρισμού, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, επειδή μας δείχνει ότι, οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές, οφείλονται λιγότερο στην άνοδο των τιμών των “ευμετάβλητων” παραγόντων της ενέργειας και των τροφίμων και ότι, ο πληθωρισμός, έχει “διαχυθεί” πλέον και σε άλλους τομείς της οικονομίας, απ’ όπου θα είναι δύσκολο να καμφθεί.

 

β) Η διαφορά μεταξύ της τιμής του δείκτη τιμών καταναλωτή και του δείκτη δομικού πληθωρισμού, μειώνεται επί τρεις μήνες. Αυτό είναι πολύ αρνητικό, αφού μας δείχνει ότι, πλέον, ο πληθωρισμός δεν πλέον είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται στην ενέργεια ή τα τρόφιμα, άσχετα εάν ξεκίνησε απ’ αυτά τα προϊόντα.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

 

γ) Η προϊστορία αυτών των δύο δεικτών, μας δείχνει ότι, για να υποχωρήσει οριστικά ο πληθωρισμός, σε ανεκτά επίπεδα (κάτω του 3,5% έως 4,0%) θα πρέπει να υποχωρήσει ο δομικός πληθωρισμός.

 

δ) Η αύξηση του δομικού πληθωρισμού, προτρέπει τις νομισματικές αρχές, να αυξάνουν ή να διατηρούν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα. Είναι δε σαφές ότι, ο συνδυασμός “ισχυρών” στοιχείων από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και αύξησης του δομικού πληθωρισμού, θα οδηγήσει σε μία σημαντική αύξηση των επιτοκίων στην προσεχή συνάντηση των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (FED), αλλά και σε διατήρηση της “σφικτής” νομισματικής πολιτικής.

 

Ήδη, αμέσως μετά τη σημερινή ανακοίνωση των δεικτών πληθωρισμού, τα επιτόκια των 2ετών και των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας, βρέθηκαν σε νέα υψηλά επίπεδα πολλών ετών. Αυτό είναι πολύ αρνητικό και είναι κάτι που θα έχει επιδράσεις στις αγορές των μετοχών (οι αποδόσεις των ομολόγων συνήθως κινούνται αντίθετα από τις τιμές των μετοχών).

 

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

 

Μία ώρα μετά το άνοιγμα της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ, οι βασικοί δείκτες υποχωρούν: Dow Jones: -2.23%%, S&P: -2.60%%, Nasdaq: -3.30%.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text