Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Διακυμάνσεις και κινήσεις χωρίς ουσία - Οι πιθανές εξηγήσεις για την αντοχή των αγορών

Διακυμάνσεις και κινήσεις χωρίς ουσία - Οι πιθανές εξηγήσεις για την αντοχή των αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αγορές συνεχίζουν τις διακυμάνσεις, χωρίς να έχουν κάποιο συγκεκριμένο προσανατολισμό. Σαφέστατα, σχεδόν όλες οι αγορές, έχουν μια θετική προδιάθεση, η οποία όμως αδυνατεί να εκδηλωθεί σε μία ισχυρή τάση ανόδου, καθώς, η επίδραση της απειλής των επιτοκίων είναι βαριά.

Αυτή η “υφέρπουσα” θετική προδιάθεση, μπορεί να έχει δύο εξηγήσεις, ενώ η κάθε εξήγηση μπορεί να έχει μια ξεχωριστή κατάληξη.

 

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι, οι αγορές (συμπεριλαμβάνονται όλες και μεταξύ αυτών και η ελληνική), ίσως δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη το μέγεθος του κινδύνου που προκαλείται από την άνοδο των επιτοκίων και την απειλή μίας ύφεσης. Αυτό, μπορεί να εξηγείται από τα θετικά σημεία που συνεχίζουν να δημοσιεύονται για την ανάπτυξη, σε όλες τις οικονομίες και την ανθεκτικότητα των πωλήσεων και των κερδών στις επιχειρήσεις.

Αν συμβαίνει αυτό, δηλαδή, εάν εξακολουθεί να υφίσταται μία “άγνοια κινδύνου”, αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, επειδή, μπορεί να σημαίνει ότι, το “βάθος” της κρίσης εξακολουθεί να είναι μπροστά μας και, χρονικά, εξακολουθεί να απέχει αρκετά.

(Ήδη, από την αρχή της κρίσης, είχαμε “διαγνώσει” ότι, αυτή η κρίση, λόγω των χαρακτηριστικών της, θα τραβήξει σε βάθος χρόνου).

 

Η άλλη εξήγηση είναι ότι, όντως, οι αγορές εκτιμούν ότι η παρούσα κερδοφορία των επιχειρήσεων θα διατηρηθεί και κατά το 2023. Μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι τέτοιο; Προς το παρόν όχι. Όμως, η αβεβαιότητα πάνω σ’ αυτή την υπόθεση είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Στο παρελθόν, έχουμε δει πώς οι αναλυτές, διαγράφουν τις προηγούμενες προβλέψεις τους και, ομαδικά, ωσάν σε “κοπάδι” προχωρούν σε πτωτικές αναθεωρήσεις.

Ουδείς γνωρίζει τί θα συμβεί. Πραγματικά ουδείς.

 

Αυτό που, νομίζουμε ότι γνωρίζουμε, είναι ότι μεθαύριο, στις 21 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει ακόμη μία αύξηση επιτοκίων και ότι, ο κ. Powell, θα μιλήσει και πάλι για την ανάγκη τιθάσευσης του πληθωρισμού, ενδεχομένως φοβίζοντας, για ακόμη μία φορά, τις αγορές.

 

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να διαψεύδει τους πάντες και κυρίως τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Από την πλευρά μας, διατηρούμε την άποψη ότι, για να “φτιάξει” το κλίμα και η ψυχολογία των αγορών, θα πρέπει πρώτα να “χαλάσει” και να φοβήσει τους πάντες. Σε τέτοιες κρίσεις, για να αλλάξει η κατεύθυνση, θα πρέπει πρώτα να πουλήσουν και οι πιο αισιόδοξοι. Όταν αυτό συμβεί, θα δούμε ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται διαφορετικά.

 

Η ελληνική αγορά συνεχίζει να μην έχει ενδιαφέρον. Μικροδιακυμάνσεις και μικροκινήσεις, οι οποίες δε δείχνουν κάτι “δομικό” ή σημαντικό. Ούτε για “κρίσιμο θέσεων” προσφέρεται ακόμη.

 

Από αύριο, θα αρχίσουν οι “προδημοσιεύσεις” του επόμενου τεύχους, με μία σειρά ενδιαφέροντων άρθρων.

Όπως είχαμε αναφέρει πριν 3 μήνες, τα τεύχη μας, στο εξής, θα κυκλοφορούν την πρώτη εργάσιμη μέρα κάθε μήνα, πλην των τευχών του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου, που θα κυκλοφορούν μέχρι τη 10η μέρα εκείνων των μηνών. Το τεύχος Οκτωβρίου, θα κυκλοφορήσει το απόγευμα της 3ης Οκτωβρίου 2022.


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text