Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Χρηματιστήριο Αθηνών: Κίνητρα για IPOs και αύξηση των συναλλαγών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κίνητρα για IPOs και αύξηση των συναλλαγών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήριο Αθηνών: Κίνητρα για IPOs και αύξηση των συναλλαγών

Κίνητρα για νέες εισαγωγές εταιρειών και εκδόσεις ομολόγων, για τη μείωση του κόστους παραμονής των εταιρειών στις οργανωμένες αγορές, αλλά και για την αύξηση της ελεύθερης διασποράς των μετοχών δρομολογεί η διοίκηση του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών. «Βασική μας προτεραιότητα είναι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της χαμηλής ρευστότητας και του μικρού αριθμού εισαγωγών νέων εταιρειών», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, παρουσιάζοντας χθες την στρατηγική του ομίλου που κινείται σε πέντε άξονες: Την ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, την αύξηση εσόδων από υφιστάμενες και νέες υπηρεσίες, την βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου, τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των διεθνών πελατών και τέλος την εστίαση στην ψηφιακή καινοτομία και το fintech.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τα κίνητρα ο κ. Κοντόπουλος έκανε λόγο για βελτίωση της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΧΑΕ, ώστε να πριμοδοτείται η αυξημένη δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται και η διαμόρφωση πιο ευνοϊκών τιμολογίων σε εταιρείες με ελεύθερη διασπορά πάνω από το ελάχιστο όριο του 15% ή 25% που ισχύει σήμερα. Το ζήτημα της ενίσχυσης της ελεύθερης διασποράς είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί αποτελεί κριτήριο για την ανάκτηση της βαθμίδας Αναπτυγμένης Αγοράς (DMS), είπε ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι νέες εισαγωγές μπορούν να έρθουν από μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την Εναλλακτική Αγορά, την οποία ο όμιλος του Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται να «επανασυστήσει» το επόμενο διάστημα. Ακόμη στόχος είναι να επιτευχθούν συμφωνίες για διπλή εισαγωγή (dual listing) εταιρειών κυρίως από τις αγορές των ΗΠΑ. «Θα μπορούσε να είναι μια ελληνική ναυτιλιακή που είναι εισηγμένη στη Wall Street ή μια τεχνολογική εταιρεία, ένα ελληνικό unicorn, που βρίσκεται στο Nasdaq», σημείωσε ο κ. Κοντόπουλος.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Με αφορμή την κουβέντα που έχει ανοίξει περί εισαγωγής του 30% της εταιρείας διαχείρισης του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο κ. Κοντόπουλος είπε πως είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη ιδιωτικοποίηση μέσω του χρηματιστηρίου. «Ο μόνος τρόπος να σπάσεις το αρνητικό αφήγημα που υπάρχει στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι θετικές εκπλήξεις. Είναι σημαντικό να βρεθεί κάτι με αξία 1-2 δισ. ευρώ που θα μπει στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου», τόνισε.

«Η ακαδημαϊκή έρευνα και η εμπειρία των προηγούμενων ετών έχει δείξει πως τέτοιες κινήσεις έχουν θετική επίδραση όχι μόνο στην αγορά, αλλά και την οικονομία ενισχύοντας το πραγματικό ΑΕΠ», δήλωσε ο κ. Κοντόπουλος προσθέτοντας ότι όταν υπάρχει ενεργή συμμετοχή του Χρηματιστηρίου στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ανατροφοδοτείται το επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από εξωτερικό, ενώ αυξάνεται περισσότερο η συναλλακτική δραστηριότητα.

«Στο πλαίσιο αυτό ακούσαμε με ιδιαίτερη χαρά πριν από μερικές ημέρες για το σχέδιο της κυβέρνησης για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Αυτή η κίνηση εξυπηρετεί δύο στόχους: Αφενός θα δοθεί η ευκαιρία στους έλληνες επενδυτές να συμμετάσχουν στη Δημόσια Προσφορά και αφετέρου θα ενισχυθεί η εγχώρια κεφαλαιαγορά», υπογράμμισε.

Μια άλλη κίνηση που βρίσκεται στο τραπέζι και σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο θα εξυπηρετούσε τους ίδιους σκοπούς θα ήταν η εκμετάλλευση ακινήτων που ανήκουν στον ΕΦΚΑ μέσω Κεφαλαιαγοράς με χρήση του θεσμού των ΑΕΕΑΠ.

Ψηφιακές υπηρεσίες

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ρίχνει ιδιαίτερο βάρος και στην απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών καθώς και στην βελτίωση των υποδομών πληροφορικής. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών σχεδιάζει σύστημα για την εξ αποστάσεως ταυτοποίηση ιδιωτών επενδυτών (digital onboarding) παρόμοιο με αυτά που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες, το οποίο θα μπορεί να διαθέσεις στα μέλη του χρηματιστηρίου πιθανότατα μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Κώστας Κετσιετζής


Πηγή:moneyreview.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text