Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Υπερδιπλασιάστηκε η τηλεργασία στο Βέλγιο μέσα σε τέσσερα χρόνια

Υπερδιπλασιάστηκε η τηλεργασία στο Βέλγιο μέσα σε τέσσερα χρόνια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υπερδιπλασιάστηκε η τηλεργασία στο Βέλγιο μέσα σε τέσσερα χρόνια

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 1.250 Βέλγων εργαζομένων μεταξύ 21 Ιουνίου και 5 Ιουλίου 2022, η τηλεργασία αυξάνεται στο Βέλγιο και επηρεάζει τις συνήθειες κινητικότητας των Βέλγων, εξηγεί η FPS Mobility and Transport σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (19 Σεπτεμβρίου).

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, το ποσοστό των τηλεργαζομένων έχει υπερδιπλασιαστεί στο Βέλγιο: το 2018, το 17% των Βέλγων εργάζονταν από απόσταση τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα σε σύγκριση με το 32% σήμερα, αναφέρει το δελτίο τύπου, μια τάση που οφείλεται κυρίως στα υγειονομικά μέτρα COVID-19.

Οι κάτοικοι των Βρυξελλών δουλεύουν με τηλεργασία πιο τακτικά, με το 43% των ερωτηθέντων να τηλεργάζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σε σύγκριση με το 28% στη Βαλλονία και το 33% στη Φλάνδρα.

Η τηλεργασία επιτρέπει στους εργαζομένους να εξοικονομούν χρόνο και να έχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Όσον αφορά την κινητικότητα, η έρευνα σημειώνει ότι, το 2022, 35 εκατομμύρια χιλιόμετρα που διανύονται καθημερινά αποφεύγονται χάρη στην τηλεργασία, εκ των οποίων τα 14 εκατομμύρια χιλιόμετρα γίνονται με αυτοκίνητο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το ποσοστό των τηλεργαζομένων αυξάνεται με την απόσταση μεταξύ κατοικίας και χώρου εργασίας. Περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων που ζουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων από τον χώρο εργασίας τους εργάζονται από απόσταση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η τηλεργασία έχει επίσης αλλάξει τους τρόπους μεταφοράς που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι, στρεφόμενοι σε πιο βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το ποδήλατο, το τρένο και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Με την τηλεργασία, σχεδόν το 30% των Βέλγων δηλώνουν ότι έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο για να πάνε στη δουλειά τους.

Εξάλλου, μεταξύ των τηλεργαζομένων, το τρένο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πιο δημοφιλή (61 %) από ό,τι μεταξύ των μη τηλεργαζομένων (40 %).

Μια άλλη θετική πτυχή για την κινητικότητα είναι ότι η τηλεργασία επιτρέπει την κατανομή των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας. Οι μετακινήσεις για ψώνια και υπηρεσίες αυξάνονται τις ημέρες τηλεργασίας (28%) ή πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και της ημέρας και όχι το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες (32%).

Τέλος, η τηλεργασία επέτρεψε τη μείωση του αριθμού των οχημάτων στο δρόμο, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην οδική ασφάλεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Vias, το 2021, με την τηλεργασία, ο αριθμός των νεκρών από τροχαία μειώθηκε κατά 35 και ο αριθμός των βαριά τραυματιών κατά 242, ενώ αποφεύχθηκαν επίσης περισσότερα από 3.000 ατυχήματα που οδήγησαν σε θάνατο ή τραυματισμό.

Το FPS έχει ως στόχο να συνεχίσει να προωθεί την τηλεργασία για την επίτευξη των στόχων της μείωσης του αριθμού των νεκρών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το 2030 και του μηδενισμού των νεκρών από τροχαία ατυχήματα έως το 2050, που έχουν τεθεί στο σχέδιο για την οδική ασφάλεια «Όλοι για το μηδέν».

 

Πηγή:euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text