Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Προθεσμία 48 ωρών στην Attica Bank από ΤτΕ

Προθεσμία 48 ωρών στην Attica Bank από ΤτΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προθεσμία 48 ωρών στην Attica Bank από ΤτΕ

Νέα, µικρή παράταση, δύο ημερών, δόθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Attica Bank προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μετόχων ως προς το κεφαλαιακό πλάνο της τράπεζας, καθώς μέχρι χθες, που ήταν η καταληκτική ημερομηνία, δεν είχε υπάρξει συμφωνία ως προς τον τρόπο κάλυψής του.

Το ΤΧΣ, που είναι ο βασικός μέτοχος, το ΤΜΕΔΕ και το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να συμφωνούν στο ύψος του ανοίγματος, που υπολογίστηκε στα 600 εκατ. ευρώ, αλλά διαφωνούν στο πόσα κεφάλαια θα βάλει εις εκ των μετόχων, αλλά και σε ουσιώδεις λεπτομέρειες της συμφωνίας που αφορούν κυρίως τις τιτλοποιήσεις.

Το κεφαλαιακό άνοιγμα της Attica Bank επισημοποιήθηκε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της τράπεζας, που αναφέρει ότι έλαβε από τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS τις προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης για τα τρία χαρτοφυλάκια που προτίθεται να τιτλοποιήσει. Πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις Omega ύψους 1,3 δισ. ευρώ και Astir 1 και 2 ύψους 320 και 370 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, τις οποίες η τράπεζα εξετάζει να εντάξει στον «Ηρακλή». Αν και στη σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται το μέγεθος της ζημίας που προκαλεί η τιτλοποίηση, αυτή σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε 488 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 308 εκατ. ευρώ αφορούν το χαρτοφυλάκιο Omega και άλλα 180 εκατ. ευρώ τα χαρτοφυλάκια Astir 1 και 2.

Στη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Attica Bank, σημειώνεται πως «η διοίκηση της τράπεζας θα προβεί, με βάση το σύνολο των πληροφοριών και τα διαθέσιμα σενάρια, σε αξιολόγηση των εναλλακτικών επιλογών για σκοπούς κατάρτισης, αφενός, του πλάνου κεφαλαιακών ενεργειών, αφετέρου, του επιχειρηματικού σχεδίου, σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια των βασικών μετόχων της τράπεζας». Οπως λένε πηγές της Attica Bank, η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους μετόχους, αλλά και συνεχείς επαφές με την ΤτΕ, εξετάζοντας όλα τα εναλλακτικά πλάνα.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για απόσταση μεταξύ των βασικών μετόχων ως προς τον τρόπο που θα καλυφθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με το Ellington να εμμένει ότι η συμμετοχή του δεν θα ξεπεράσει τα 140 εκατ. ευρώ από 125 εκατ. ευρώ που είχε δεσμευθεί με βάση τη συμφωνία του Δεκεμβρίου, διεκδικώντας όμως παράλληλα να αναλάβει και ως προτιμητέος επενδυτής το χαρτοφυλάκιο Omega. Με τον τρόπο αυτόν το κύριο μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου βαραίνει το ΤΧΣ, χωρίς να υπάρχει ένα σαφές πλάνο για το πότε το Ταμείο θα ανακτήσει την επένδυσή του, ενώ σε ό,τι αφορά τον προτιμητέο επενδυτή, αυτός σύμφωνα με το Ταμείο θα πρέπει να επιλεγεί έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της ΤτΕ, που έχει και τον τελικό λόγο για το κεφαλαιακό άνοιγμα, η απαιτούμενη ΑΜΚ προσδιορίζεται σε επίπεδο κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό θεωρείται επαρκές προκειμένου να αποκατασταθούν οι κεφαλαιακοί δείκτες της Attica Bank. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΜΚ δεν στοχεύει σε μηδενικό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, στόχος που σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ δεν θα μπορούσε να είναι ρεαλιστικός και άρα δεν θα μπορούσε να είναι και η απαίτηση του επόπτη.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text