Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Όμιλος Σαράντη: Το διψήφιο ποσοστό στον τζίρο και η επόμενη μέρα της Estee Lauder

Όμιλος Σαράντη: Το διψήφιο ποσοστό στον τζίρο και η επόμενη μέρα της Estee Lauder

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Όμιλος Σαράντη: Το διψήφιο ποσοστό στον τζίρο και η επόμενη μέρα της Estee Lauder

Τις επόμενες κινήσεις του ομίλου Σαράντη στην επαύριο της πώλησης της συμμετοχής του 49% στην κοινοπραξία ELCA Cosmetics Ltd, στην Estee Lauder Europe, θα καθορίσει η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Πολωνίας για την εξαγορά της Stella Pack S.A. όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές κοντά στον όμιλο.

H πολωνική εταιρεία διατηρεί κυρίαρχη θέση στην παραγωγή και διανομή ειδών οικιακής χρήσης με κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 65 εκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο όμιλος είναι ήδη παρών στην Πολωνία μέσω της Polipak, την οποία εξαγόρασε το 2015.

Επί της ουσίας η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί τη σημαντικότερη από τις αγορές που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται η επιχείρηση, συνδυάζοντας πλέον και τις δύο εξαγορασθείσες εταιρείες.

Περαιτέρω ανοδική η πορεία των πωλήσεων με ώθηση από τα καλλυντικά

Την ίδια στιγμή ο όμιλος τρέχει με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, το οποίο μέχρι στιγμής στους εννέα πρώτους μήνες ανέρχεται στο +10% του τζίρου του σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μάλιστα, εάν τεθεί σε συγκρίσιμη βάση και εξαιρεθεί το χρονικό διάστημα διακοπής των εργασιών του ομίλου στην Ουκρανία για περίπου δύο μήνες λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 13%.

Θυμίζουμε ότι ο όμιλος κινήθηκε στο εξάμηνο με ποσοστό αύξησης των πωλήσεών του 9,34% στα 213,48 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η θετική πορεία του αποδίδεται στη δυναμική που αντλεί από των κλάδο των καλλυντικών.

Υποχώρηση των καλλυντικών επιλεκτικής διανομής έναντι αυτών της ευρείας

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη εικόνα στην αγορά των καλλυντικών στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζεται άνοδος των πωλήσεων καλλυντικών ευρείας διανομής και αντιθέτως μία συγκράτηση των καλλυντικών επιλεκτικής διανομής.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι εάν η συγκεκριμένη τάση συνεχιστεί και κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, θα μπορούσε σταδιακά ακόμα και να ενταθεί υπέρ των καλλυντικών ευρείας διανομής.

Πρόκειται για μία ένδειξη που αποτυπώθηκε στην αγορά καλλυντικών μετά το πέρας των καλοκαιρινών μηνών, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχε ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών καναλιών.

Αναφερόμενες στην επίδραση που έχει το ενεργειακό κόστος στη συνολική λειτουργία του ομίλου, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η εταιρεία προχώρησε πέρυσι στην ολοκλήρωση επενδύσεων με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών που καλύπτουν το 40% των αναγκών του στο εργοστάσιο των Οινοφύτων.

Ταυτόχρονα υφίσταται η προοπτική επέκτασης της παραγωγικής δυναμικής με την επέκταση των φωτοβολταϊκών κατά το προσεχές διάστημα. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις καλύπτουν 1ΜW, ενώ οι συνολικές ενεργειακές ανάγκες του ομίλου ανέρχονται στα 2,8 ΜW.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και όπως επισημαίνεται από το ίδιο πρόσωπο τα εργοστάσια του ομίλου δεν αποτελούν τις πλέον ενεργοβόρες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, γεγονός που συμβάλει στο να μην επηρεάζονται σημαντικά οι γραμμές κόστους της επιχείρησης.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο και μετά από 21 χρόνια συνεργασίας, ο όμιλος προέβη στην πώληση του κατά 49% ποσοστού συμμετοχής της στο Joint Venture με την εταιρεία The Estée Lauder Companies, ELCA Cosmetics Ltd.

Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 55,2 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν καταβληθεί 14 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο που πέρασε, ενώ η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε δυο ισόποσες δόσεις ύψους 20,6 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2025 και τον Ιανουάριο του 2028.

Γιώργος Λαμπίρης

 

πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text