Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Cenergy: Στο προσκήνιο τρεις καυτές επενδύσεις

Cenergy: Στο προσκήνιο τρεις καυτές επενδύσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Cenergy: Στο προσκήνιο τρεις καυτές επενδύσεις

Μετά τα ανοδικά αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου και τις καλύτερες προοπτικές που διαγράφονται για το δεύτερο μισό του 2022, η Cenergy δραστηριοποιείται ενεργά προκειμένου να υλοποιήσει τρία σημαντικά επενδυτικά σχέδια, σε Κόρινθο, Μαγνησία και ΗΠΑ σε συνεργασία με τη δανέζικη Orsted.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο η εισηγμένη σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών της από τα 486 στα 658 εκατ. ευρώ, του προσαρμοσμένου EBITDA από τα 47,6 στα 51,6 εκατ. (+8%) και της καθαρής της κερδοφορίας από τα 11,55 στα 18,45 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να εξελιχθεί καλύτερα σε σύγκριση με το πρώτο, καθώς:

  • Στον τομέα των καλωδιακών έργων (εργοστάσιο Κορίνθου) διαθέτοντας ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων ύψους 650 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη δουλεύει με παραγωγική δυναμικότητα που προσεγγίζει το 100% και αναμένεται να συνεχίσει τις πολύ υψηλές της οικονομικές επιδόσεις τουλάχιστον για το επόμενο δωδεκάμηνο.
  • Στα καλωδιακά προϊόντα, η διεθνής ζήτηση εξακολουθεί να είναι ισχυρή μετά το +6% που σημειώθηκε στο πρώτο εξάμηνο σε ότι αφορά τον όγκο των πωλήσεων της. Γενικότερα, στο πρώτο εξάμηνο ο κλάδος των καλωδίων ήταν αυτός που λειτούργησε ως λοκομοτίβα, καθώς η δραστηριότητα των σωλήνων χάλυβα (Σωληνουργεία Κορίνθου) ήταν ζημιογόνος.
  • Στα προϊόντα χάλυβα, αναμένεται στο δεύτερο μισό του 2022 η συνέχιση της ανοδικής πορείας των πωλήσεων (το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεων έφτασε στα 450 εκατ. και είναι το υψηλότερο των τελευταίων ετών), συνοδευόμενο από μίγμα πωλήσεων καλύτερου μέσου περιθωρίου κέρδους.
  • Θα απουσιάζει φέτος η έκτακτη πρόβλεψη για τους πρόσθετους δασμούς που επιβλήθηκαν στην εισηγμένη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο εισηγμένος όμιλος ωφελείται από τη συγκυρία και ειδικότερα από την ανάγκη ταχείας ενεργειακής μετάβασης σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ειδικότερα και στην Ευρώπη μετά και τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Πέραν όμως αυτών, η Cenergy εξετάζει αυτή την περίοδο τρία σημαντικά επενδυτικά σχέδια.

Το πρώτο αφορά την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά περίπου 33% στη μονάδα της Κορίνθου (υποβρύχια καλώδια), το κόστος της οποίας περιορίζεται στα 30-35 εκατ. ευρώ καθώς ο όμιλος κατέχει όμορες εκτάσεις του υπάρχοντος εργοστασίου.

Το δεύτερο project που δρομολογείται πρόκειται για την κατασκευή μονάδας παραγωγής βάσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα. Οι διαδικασίες έγκρισης της σχετικής επιχορήγησης (Enterprise Greece) βρίσκονται σε εξέλιξη και παράλληλα υπάρχουν και επαφές με συμβούλους από τη Δανία προκειμένου να βρεθεί ο καταλληλότερος τρόπος υλοποίησης του project.

H τρίτη επένδυση αφορά την από κοινού με το δανέζικο κολοσσό της Orsted παραγωγικής μονάδας υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι Δανοί, όσο και τα στελέχη της Cenergy επιμένουν στο συγκεκριμένο project και έτσι ζητούμενο αποτελούν οι όροι του deal μετά τη δραστική αλλαγή που έχει γίνει στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά τους τελευταίους μήνες.

Στέφανος Kοτζαμάνης

 

πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text