Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Πάουελ: Θα συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων

Πάουελ: Θα συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πάουελ: Θα συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων

Τη δέσμευση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, λέγοντας ότι η Fed αναμένει να προτείνει «συνεχείς αυξήσεις» στο επιτόκιο αναφοράς της, επανέλαβε την Τετάρτη Ο πρόεδρος της Federal Reserve  Τζερόμ Πάουελ.

«Έχουμε τόσο τα εργαλεία που χρειαζόμαστε όσο και την αποφασιστικότητα που θα χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών για λογαριασμό των αμερικανικών οικογενειών και επιχειρήσεων», είπε ο Πάουελ, καθώς όπως εκτίμησε εξακολουθεί να βλέπει ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή και γι΄αυτό, όπως τόνισε, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

«Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια διαρκή περίοδο ανάπτυξης με ρυθμό κατώτερο της τάσης. Και, πολύ πιθανόν σημαίνει κάποια άμβλυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας», είπε αναφερόμενος στην πρόβλεψη ότι για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα απαιτήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν και είναι πιθανόν να πλήξει την αγορά εργασίας.

Υπογράμμισε ακόμα ότι «η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της μέχρι του σημείου που θα επιβραδύνουν την οικονομία και θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, που εξακολουθούν να επιμένουν» για να προσθέσει ότι δεν έχει αποφασιστεί έως πού θα φθάσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις.

Σε μια δήλωση την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ απεικόνισε την οικονομία των ΗΠΑ ως μια οικονομία που παλεύει με υψηλές τιμές.

«Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας και ευρύτερες πιέσεις τιμών», ανέφερε η Federal Reserve.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «πρόσφατοι δείκτες δείχνουν μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής» και προσθέτει πως «η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρές τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα».

Ώρες πριν από την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων, διευθυντικά στελέχη σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον υψηλό πληθωρισμό σε μαρτυρία ενώπιον του Κογκρέσου, προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις των τιμών θα απαιτούσαν περαιτέρω αυξήσεις του κόστους δανεισμού από την Federal Reserve που θα επιβραδύνουν την οικονομία.

Μιλώντας σε συνέδριο που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Cato με συντηρητική τάση, ο Πάουελ είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να ενεργήσει «ειλικρινά, σθεναρά» για να μειώσει τον πληθωρισμό.

 

πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text