Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΑΑΔΕ: Μειώθηκε ο ρυθμός δημιουργίας νέων χρεών

ΑΑΔΕ: Μειώθηκε ο ρυθμός δημιουργίας νέων χρεών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΑΑΔΕ: Μειώθηκε ο ρυθμός δημιουργίας νέων χρεών

Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να πληρώνουν στην ώρα τους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν τη μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων χρεών προς το Δημόσιο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται αύξηση των εμπρόθεσμων πληρωμών.

Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι οι πληρωμές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις προς την εφορία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές έφθασαν στο 85,19% του συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, από τα 1,368 δισ. ευρώ ΦΠΑ καταβλήθηκε από τους υπόχρεους εμπρόθεσμα ποσό ύψους 1,164 δισ. ευρώ.  Εμπρόθεσμες πληρωμές του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ανήλθαν στο 90,38 %,ενώ καλά είναι και τα στοιχεία για τα πληρωμές του ΕΝΦΙΑ (σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη) που δείχνουν να ανεβαίνουν στο 77,59% από 72% στο τέλος του 2021.

Την ίδια στιγμή, ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ με τις νέες ψηφιακές εφαρμογές κατόρθωσε στο επτάμηνο να εισπράξει χρέη ύψους 2,85 δισ. ευρώ από μικρούς και μεγάλους οφειλέτες. Ταυτόχρονα, περιορίστηκε ο ρυθμός αύξησης των οφειλών προς το δημόσιο. Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φθάσει τα 4,84 δισ. ευρώ ενώ το συνολικό χρέος ανέρχεται στα 112,65 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

- Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 4,84 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 4,45 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι μόνο ένα φυσικό πρόσωπο οφείλει περί τα 800 εκατ. ευρώ.

- Μόνο τον Ιούλιο οι απλήρωτοι φόροι έφθασαν στα 334 εκατ. ευρώ,

- Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2022 και νέων) έχει φθάσει τα 112,65 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 26,12 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 86,5 δισ. ευρώ.

- Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 4.230.900 Μάλιστα, σε 1.378.297 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Από το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο:

- 46,5% αφορά μη φορολογικά έσοδα (πρόστιμα ΚΒΣ, δάνεια κ.λπ.). Συγκεκριμένα τα χρέη από πρόστιμα ανέρχονται σε 34,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

- 28,1% αφορά έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.)

- 22,7% αφορά άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος, φόροι περιουσίας κ.λπ.)

- 2,7% αφορά λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Σχετικά με τη κατανομή του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε οφειλέτες, ποσοστό 65,3% (72,768 δισ. ευρώ) των ληξιπρόθεσμων χρωστούν 463.903 Νομικά Πρόσωπα, ενώ το υπόλοιπο 34,7% (38,62 δισ. ευρώ) προέρχεται από τα  Φυσικά Πρόσωπα.

Από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος (112,65 δισ. ευρώ)  ποσό 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή  ποσοστό 4,8%, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα.

 

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text