Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | DBRS: Οι δύο προϋποθέσεις για να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα

DBRS: Οι δύο προϋποθέσεις για να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
DBRS: Οι δύο προϋποθέσεις για να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα

Αργά το βράδυ, την περασμένη Παρασκευή, σχεδόν ταυτόχρονα με τη Moody’s, ο οίκος αξιολόγησης DBRS δημοσιοποίησε και τη δική του έκθεση για την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντας τη βαθμολογία αμετάβλητη. Στην έκθεση εκείνη υπήρχαν τρεις σημειώσεις, οι οποίες αφορούσαν κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση ή σε υποβάθμιση. Οι δύο παράγοντες ήταν κοινοί και είχαν σχέση με τη θετική ή αρνητική πορεία των δημοσιονομικών και των μεταρρυθμίσεων, αντίστοιχα. Ο τρίτος παράγοντας αναφέρονταν μόνο για την περίπτωση υποβάθμισης και αυτός είχε σχέση με τυχόν επαναφορά της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Το Capital.gr επικοινώνησε με την κυρία Nichola James, την επικεφαλής της ομάδας που συνυπέγραφε την έκθεση αξιολόγησης της DBRS για την Ελλάδα. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στο εάν βλέπει ο οίκος κάποιον κίνδυνο που σχετίζεται με τις τράπεζες και, για τον λόγο αυτό, αναφέρεται στην έκθεση ως πιθανός παράγοντας υποβάθμισης. Το δεύτερο σκέλος των ερωτήσεων είχαν σχέση με τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μεταρρυθμιστική και δημοσιονομική πορεία.

Τράπεζες

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση, σχετικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η κυρία James εξήγησε ότι "με τον όρο χρηματοπιστωτική αστάθεια αναφερόμαστε σε κινδύνους τραπεζικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο κράτος.”

Διευκρίνισε ότι "οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στη μείωση των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων τους (σ.σ. κόκκινα δάνεια), κυρίως λόγω των πωλήσεων και τιτλοποιήσεων δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος "Ηρακλή”, αλλά ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPE παραμένει ο υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ”.

Κίνδυνος νέων κόκκινων δανείων

Μιλώντας για τις τάσεις που διακρίνει σε αυτό το θέμα, η κυρία James εκτιμά ότι "από εδώ και στο εξής, η εξυγίανση των ισολογισμών θα συνεχιστεί, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Ταυτόχρονα, η απόσυρση των μέτρων στήριξης της πανδημίας, καθώς και οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής κρίσης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες ροές NPE”.

Υποκλοπές και εκλογές

Όσον αφορά στο ζήτημα των υποκλοπών και της δυσκολίας δημιουργίας κυβέρνησης, εξελίξεις οι οποίες θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη από έναν οίκο αξιολόγησης για τον πολιτικό κίνδυνο, για τυχόν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και ενδεχόμενη επιδείνωση των δημοσιονομικών, η κυρία James πιστεύει ότι η συνολική θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν επηρεάζεται. Παρ’ όλα αυτά αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, αλλά βραχυπρόθεσμα.

Πολιτική σταθερότητα

Συγκεκριμένα, η κυρία James απάντησε ότι "τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα απολαμβάνει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και καλή συνεργασία με τους ομολόγους της και τους θεσμούς της ΕΕ, γεγονός που εδραιώνει την Ελλάδα σταθερά στο σύστημα του ευρώ”. Στο σημείο αυτό προσθέτει ότι ως οίκος "συνεχίζουμε να αναμένουμε πολιτική συνέχεια, με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος "Ελλάδα 2.0" να προχωράει και το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) να παρέχει κίνητρα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων”.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια η ίδια, "δεν αναμένουμε ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών θα επηρεάσει ουσιαστικά τις συνολικές επιδόσεις της Ελλάδας, αν και θα μπορούσε να προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο δυσκολίας στο σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων”.

Προϋποθέσεις για αναβάθμιση

Επανερχόμενη στους παράγοντες που λαμβάνει υπόψη ο οίκος DBRS στις αξιολογήσεις, η κυρία James ανέφερε ότι είναι ξεκάθαροι και σε ό,τι αφορά σε αυτούς "που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση σε περίπτωση που συμβεί ο ένας ή ένας συνδυασμός των δύο ακόλουθων: Πρώτον, συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές. Δεύτερον, συνεχής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον λόγο του δημόσιου χρέους (σ.σ. προς ΑΕΠ) σε πτωτική τροχιά”.

Λεωνίδας Στεργίου

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text