Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η βουτιά στα ομόλογα της ευρωζώνης και το κλειδί στα χέρια της ΕΚT

Η βουτιά στα ομόλογα της ευρωζώνης και το κλειδί στα χέρια της ΕΚT

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η βουτιά στα ομόλογα της ευρωζώνης και το κλειδί στα χέρια της ΕΚT

Σε μια δίνη που συνθέτουν η ενεργειακή κρίση οι αυξήσεις επιτοκίων και οι προβλέψεις για ύφεση βρίσκονται τα ευρωπαϊκά ομόλογα, χάνοντας σε αξία και βλέποντας τις αποδόσεις τους να αυξάνονται, με το 10ετές της Ελλάδας να φτάνει το 4,5% και το γερμανικό bund το 1,9%.

Ακολουθώντας τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ομόλογα, το ελληνικό 10ετές έφτασε την Τετάρτη να διαπραγματεύεται με απόδοση μια ανάσα από το 4,5%, για να υποχωρήσει τελικά στο μέσον της ημέρας στο 4,42%. Τα ελληνικά ομόλογα δέχτηκαν σχετικά μικρότερη πίεση από εκείνα των υπόλοιπων χωρών, αφού έχουν ακόμη χαμηλή ρευστότητα (συνεπώς οι επενδυτές δεν είχαν πολλούς τίτλους να πουλήσουν) και καλύτερα θεμελιώδη χαρακτηριστικά. Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει να πληρώσει το τίμημα της ανόδου των επιτοκίων στον δημόσιο δανεισμό της. Τούτο διότι οι χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το τέλος του χρόνου είναι λιγότερα από 3 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο έχει ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 38 δισ. ευρώ. Συνεπώς, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε δανεισμό από τις αγορές, όχι μόνο για το επόμενο διάστημα, αλλά μέχρι και το τέλος τους 2024.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στη γειτονική Ιταλία. Το αντίστοιχο 10ετές ομόλογο, λόγω και της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα εν όψει των εκλογών στο τέλος της εβδομάδας, αύξανε την Τετάρτη σταθερά την απόδοση του, η οποία βρισκόταν πάνω από το 4,2% για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Η Ιταλία χρειάζεται άλλα 300 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες το 2022 και φήμες λένε ότι, εάν το 10ετές της περάσει σε απόδοση το 4%, το χρέος της το οποίο φτάνει κοντά τα 3 τρισ. ευρώ καθίσταται μη βιώσιμο. Πιο απλά, η απόδοση μπαίνει σε πορεία συνεχούς ανόδου. Στα άλλα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου είχαμε επίσης αύξηση των αποδόσεων. Συγκεκριμένα, στο ισπανικό 10ετές η απόδοση ξεπέρασε το όριο του 3%, ενώ και το πορτογαλικό 10ετές διαπραγματευόταν με απόδοση 2,977%.

Απώλειες και για το Bund

Η χειρότερη εξέλιξη ήρθε από την απόδοση τους 10ετούς γερμανικού ομολόγου (bund), η οποία είχε σταθεροποιηθεί την Τετάρτη πάνω από το 1,9%, με άνοδο 8,61%. Για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η αύξηση των επιτοκίων επιτείνει την φημολογία για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης από τους τελευταίους μήνες του 2022. Ωστόσο, το γερμανικό 10ετές ομόλογο αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλους τους ευρωπαϊκούς τίτλους και κατά συνέπεια αποτελεί και έναν δείκτη για την πορεία της οικονομίας στο σύνολο της Ευρωζώνης. Ο τίτλος αναφοράς είχε μια ημερήσια διακύμανση της τάξης των 15 μ.β., ενώ η συνηθισμένη ημερήσια μεταβολή δεν ξεπερνά τις 3-5 μονάδες βάσης.

Περιμένουν παρέμβαση από ΕΚΤ

Με αυτές τις συνθήκες στην αγορά, όλοι πια περιμένουν την ενεργοποίηση του ειδικού εργαλείου που έχει προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον περασμένο Ιούνιο για να μπορεί να σταματά τον κατακερματισμό των αποδόσεων στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Συνεπώς, τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέμβει για να εξισορροπήσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε κυρίως από τις κατευθύνσεις της νομισματικής πολιτικής οι οποίες με την σειρά τους υπαγορεύτηκαν από μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

Το πιο λογικό θα ήταν η παρέμβαση της ΕΚΤ να γίνει αφού θα έχει "καθίσει η σκόνη" από τις εκλογές στην γειτονική Ιταλία και πλέον η Ευρώπη θα γνωρίζει τις προθέσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Δεδομένο είναι ότι ο "Μηχανισμός Προστασίας Μετάδοσης" (TPI), όπως είναι η επίσημη ονομασία του νέου εργαλείου της ΕΚΤ, θα έχει συνεχή χρήση τους επόμενους μήνες. Τούτο με δεδομένη την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας του ευρώ να συνεχίσει με πιο έντονους ρυθμούς την αύξηση των επιτοκίων του κοινού νομίσματος.

Τάσος Δασόπουλος

 

πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text