Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ελ-Εριάν: Μικρή η πιθανότητα «ομαλής προσγείωσης» για την οικονομία των ΗΠΑ

Ελ-Εριάν: Μικρή η πιθανότητα «ομαλής προσγείωσης» για την οικονομία των ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ελ-Εριάν: Μικρή η πιθανότητα «ομαλής προσγείωσης» για την οικονομία των ΗΠΑ

Τα δύο τελευταία χρόνια, ο βετεράνος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν επικρίνει τη Federal Reserve, κατηγορώντας την για μια σειρά λανθασμένων βημάτων που έχουν βάλει την οικονομία των ΗΠΑ σε περιπέτειες. Υποστηρίζει ότι, υποβαθμίζοντας τον πληθωρισμό ως « παροδικό » και διατηρώντας σχεδόν μηδενικά επιτόκια ακόμη και μετά την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία, η Fed ουσιαστικά οδήγησε σε παγίωση των υψηλών τιμών.

Ο πρόεδρος του Queens’ College στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, σε συνέντευξή του στο CNN υπογράμμισε ότι η στάση αυτή έχει αφήσει τον Πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ σε μια κατάσταση «καταραμένος αν το κάνεις, και καταραμένος αν δεν το κάνεις».

Η Fed μπορεί είτε να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ακόμη και όταν η οικονομία επιβραδύνεται, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μιας απόλυτης ύφεσης. Ή, μπορεί να επιλέξει να χαλαρώσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού με την ελπίδα να αποφύγει μια ύφεση.

Σε κάθε σενάριο, ο Ελ-Εριάν υποστηρίζει ότι θα υπάρξει «σημαντική παράπλευρη ζημία και ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες» για τον κόσμο.

Και δεν είναι ο μόνος βετεράνος της Wall Street που ισχυρίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει κάνει πολλά λάθη.

«Η Fed άργησε να αναγνωρίσει τον πληθωρισμό, άργησε να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και άργησε να αρχίσει να χαλαρώνει τις αγορές ομολόγων. Από τότε παίζουν catch-up. Και δεν έχουν τελειώσει ακόμα», δήλωσε στο Fortune ο Γκρεγκ ΜακΜπράιντ, επικεφαλής χρηματοοικονομικός αναλυτής της Bankrate .

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η πιθανότητα η οικονομία των ΗΠΑ να αποφύγει μια ύφεση μειώνεται ραγδαία, είπε ο Ελ- Εριάν.

«Δυστυχώς η πιθανότητα μιας «ήπιας προσγείωσης» – δηλαδή μείωση του πληθωρισμού χωρίς μεγάλη ζημιά στην ανάπτυξη – είναι εξαιρετικά μικρή», είπε στο Fortune.

Το επιχείρημα του El-Erian για το γιατί η αμερικανική οικονομία είναι απίθανο να επιτύχει μια ήπια προσγείωση βασίζεται όχι μόνο στην ανάγκη της Fed να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά και στην ιδέα ότι ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία βιώνει επιβράδυνση.

Επισημαίνει το γεγονός ότι και οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δυσκολεύονται, και οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Σρι Λάνκα και η Αργεντινή αντιμετωπίζουν μη βιώσιμους ρυθμούς πληθωρισμού.

«Μεταξύ των τριών πιο συστημικά σημαντικών οικονομιών, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη σχεδόν βεβαιότητα μιας ύφεσης, η Κίνα αναπτύσσεται πολύ κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε ύφεση από μια καθυστερημένη Federal Reserve», είπε ο Ελ-Εριάν στο Fortune .

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text