Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Autohellas: Οι αποδόσεις άνω του 10% μειώνουν το κόστος κτήσης

Autohellas: Οι αποδόσεις άνω του 10% μειώνουν το κόστος κτήσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Autohellas: Οι αποδόσεις άνω του 10% μειώνουν το κόστος κτήσης

Απόδοση πάνω από 10% προσφέρει η Autohellas στους μετόχους της με την επιστροφή κεφαλαίου 1 ευρώ ανά μετοχή, μια απόδοση η οποία αναμένεται ακόμα υψηλότερη όταν ανακοινωθούν τα κέρδη χρήσης του 2022, καθώς η εταιρεία με την άνοδο  της τουριστικής κίνησης εκτιμάται ότι, δύναται να παρουσιάσει και καθαρά κέρδη 70-80 εκατ. ευρώ.

Στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και γενικότερα στο χρηματιστήριο η Autohellas είναι από τις μοναδικές εισηγμένες οι οποίες έχουν επιβραβεύσει τους μετόχους με υψηλά μερίσματα και επιστροφές με αποτέλεσμα οι μέτοχοι να διαθέτουν πολύ χαμηλό κόστος κτήσης – ενω οι παλαιότεροι έχουν ώς και... μηδενικό κόστος κτήσης.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία το 2016, το μέρισμα ( μεικτό πάντοτε ) ήταν 0,85 ευρώ, το 2017 1,10 ευρώ, το 2018 1,5 ευρώ, το 2019 0,23 ευρώ, το 2020 0,23 ευρώ και το 2021 0,46 ευρώ.

Σ' ότι αφορά την επιστροφή κεφαλαίου, η εισηγμένη συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 14 Οκτωβρίου 2022 προκειμένου να εγκριθεί η επιστροφή κεφαλαίου καθαρού ποσού 1 ευρώ ανά μετοχή.

Συνεπώς, θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, τα οποία προέρχονται από μερίσματα θυγατρικών και συμμετοχών και μέρος των κερδών εις νέο, συνολικού ποσού 48,6 εκατ. ευρω.

Στην συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί ισόποση μείωση μετοχικού κεφαλαίου μέσω της διανομής στους μετόχους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η αποκοπή

Απέναντι στο δέλεαρ του 10% αρκετοί επενδυτές αντιπαραθέτουν το γεγονός ότι, με την αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου η τιμή θα είναι χαμηλότερη, όπως συνέβη λ.χ πρόσφατα με την αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου Alpha Αστικά Ακίνητα όπου η τιμή  βρέθηκε αρκετά χαμηλότερα, μετά την διανομή των 3,42 ευρώ. Ναι, μεν η κεφαλαιοποίηση της Autohellas θα βρεθεί χαμηλότερα ωστόσο η ισχυρή ανάπτυξη της εταιρείας θα καταστήσει τον τίτλο φθηνό και η τιμή θα επανέλθει στα σημερινά επίπεδα τιμών.

Ειδικότερα,τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρων της Autohellas το 2021 ανήλθαν σε 52,4 εκατ. ευρώ έναντι 17,3 εκατ. ευρώ ( άνοδος 203,4% – με τον τζίρο να ανέρχεται στα 641,6 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 351,4 εκατ. ευρώ από 308,8 εκατ. ευρώ.

Τα δε ενοποιημένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 29,4 εκατ. ευρώ έναντι 16,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 74,3%. Και παραδοσιακά το β ΄εξάμηνο  της χρονιάς είναι πιο ισχυρό, εξ ου και οι προβλέψεις για 70-80 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, οι ελεύθερες ταμειακές ροές στο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 75,6 εκατ. ευρώ από 44 εκατ. ευρώ, ενω τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 137,4 κατ. ευρώ, έναντι 70,3 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό, όμως, της υψηλής ρευστότητας ότι, πρόσφατα η Autohellas προχώρησε σtην εξαγορά της Automeveis στην Πορτογαλία και σε επένδυση στην Trades Estate, δίχως να ζητήσει κεφάλαια από τους μετόχους.

Παφίλας Δημήτρης

 

πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text